HABER

Cumhurbaşkanına hakaret davası AYM'ye taşındı

Yüzlerce kişinin yargılandığı cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen madde bir mahkeme kararıyla ilk kez AYM'de görüşülecek.

Cumhurbaşkanına hakaret davası AYM'ye taşındı

İstanbul'da bir mahkeme cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen ceza kanunu maddesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.

Özgür Yılmaz ve Nuray Uçar adlı iki öğrenci, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin koridorlarına "Hırsız Katil Erdoğan" yazılı afiş asarak Cumhurbaşkanı'na hakaret etmekle suçlanıyor.

Öğrencilerin avukatı Özgür Urfa duruşmada cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen maddenin hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin emsal kararları açısından hem de anayasanın eşitlik ilkesi bağlamında aykırılık oluşturduğunu savundu.

Bu savunmayı inceleyen İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi, aykırılık iddialarını değerlendirip karara bağlaması istemiyle dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne iletilmeye karar verdi.

"Cumhurbaşkanına hakaret düzenlemesi eşitlik ilkesine aykırı"**BBC Türkçe**'nin sorularını yanıtlayan avukat Özgür Urfa, yaklaşık 2 bin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret davasında pek çok kez avukatların bu emsalleri gösterdiğini ancak ilk kez bir mahkemenin bu talebi kabul ederek konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya karar verdiğini belirtiyor.

Urfa, AİHM kararlarının "devlet başkanlarının ayrıcalıklı ve özel olarak korunamayacağına ilişkin olduğunu" belirtiyor.

Urfa, "Kişiler arası hakaret suçunu düzenleyen madde zaten var. Ama cumhurbaşkanına özel bir düzenleme yapılması, AİHM kararlarına göre açık bir aykırılık. Çünkü kişilere bir ayrıcalık tanınıyor. İkinci husus ise AİHM kararlarında devlet başkanları ve siyasiler diğer insanlara göre daha sarsıcı, kaba, sert bir şekilde eleştirilebilirler. Bunu da yaptıkları iş gereği göğüslemek zorundadırlar deniyor. Biz bu hususları mahkemeye sunduk" diyor.

Kişilerin ceza maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı bulunmuyor. Bu maddelerin iptali ancak Meclis düzenlemesi veya mahkemeler yoluyla gerçekleşebiliyor.

Dosya Anayasa Mahkemesi tarafından görüşülecek.

Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar yerel mahkeme bu dosya ile ilgili bir karar vermeyecek.

Yaklaşık 100 müvekkilinin bu suçlamayla yargılandığını belirten Avukat Özgür Urfa, Anayasa Mahkeme kararına kadar, diğer Erdoğan'a hakaret davalarında da bir karar verilmemesi gerektiğini söylüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bu ayın başında yaptığı açıklamaya göre Erdoğan'a hakaretten bin 845 kişi yargılanıyor.

En Çok Aranan Haberler