HABER

Davos toplantıları başlıyor

CENOVA (İHA) - Dünya çapında 96 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın lider, Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantıları'na katılmak üzere İsviçre'nin ünlü kayak merkezi Davos'ta bir araya geliyor.

26-30 Ocak 2005 tarihleri arasında devam edecek toplantılar boyunca iş dünyasının önde gelen isimleri, 23 devlet ya da hükümet başkanı, 72 bakan, 35 büyük elçi, 300 medya veya kamuoyu lideri, farklı inançlardan 26 dini lider, 15 sendika lideri, 55 NGO lideri ve 172 akademisyen veya think-tank üyesi, dünyanın karşı karşıya bulunduğu temel sorunları görüşecek.

Katılımcıların amacı toplantıların bu yıl ki teması olarak belirlenen "Zor kararlar için sorumluluk almak" olacak. Bu yıl ki toplantıların ana gündem maddeleri "zor kararlar"ın verileceği "zor sorunlar" oluşturacak. Forum'un düzenleyicilerine göre söz konusu global gündemi oluşturan "zor sorunlar" Çin, iklim değişiklikleri, adil küreselleşme, Avrupa, global ekonomi, global yönetim, İslam, Ortadoğu, yoksulluk, ABD'nin liderliği, kitle imha silahları ve dünya ticareti şeklinde sıralanıyor.

"GLOBAL PROBLEMLER DEVAM EDİYOR"

Global Yönetim İnisiyatifi isimli think-tank kuruluşu tarafından toplantıların başlamasına iki gün kala yayınlanan bir rapora göre, dünya ülkeleri son yıllarda açlık, fakirlik, sağlıksız hayat koşulları, yetersiz eğitim, insan haklarına aykırı uygulamalar ve çevre sorunları gibi temel global problemlerin çözümü konusunda olumlu bir performans sergileyemedi. Organizasyon global sorunların çözümü konusunda dünya ülkelerinin performansını 10 puan üzerinden değerlendirdiği endekste, ülkelerin ortalama 3 olan notlarını 4'e yükseltemedikleri görüldü.

İnisiyatifin yıllık olarak yayınladığı rapor uluslararası toplumun barış ve güvenlik notunu Sudan'ın Darfur bölgesinde ve Irak'ta yaşanan şiddet olayları ve Beslan, Madrid gibi süregelen büyük terörist saldırılar nedeniyle 3'ten 2'ye düşürdü.

Rapor, diğer önde gelen başarısızlık örnekleri arasında ise sanayileşmiş ülkelerin kendi çiftçilerine sübvansiyonlar vererek gelişmekte olan ülkeleri zor durumda bırakmalarını, uluslararası ajanslar ve yardım kuruluşları arasında devam eden yetki savaşlarının HIV/AIDS virüsü ile mücadeleyi aksatmasını ve kirlilik oluşturucu fosil yakıtların kullanımı için sürdürülen sübvansiyonları gösterdi.

Çarşamba günü başlayacak toplantılarda bu sorunları masaya yatıracaklar arasında İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Şansölyesi Gerhard Schroeder, Fransa Devlet Başkanı Jaques Chirac, Brezilya, Nijerya ve Güney Afrika devlet başkanları ile global iş dünyasının bir çok önde gelen isimleri yer alıyorlar.

"KAYBOLAN GÜVEN YENİDEN KURULMALI"

Dünya Ekonomik Forumu bu yıl ki toplantılarında tsunami felaketinin ardından başlatılan yardım çabalarını işbirliği halinde çalışan bir dünyanın global hedeflere ulaşılmasında nasıl katkı sağlayabileceği konusunda bir örnek olarak sunmayı planlıyor.Global Yönetim İnisiyatifi'nin başkanlığını yürüten Avustralya eski Dışişleri Bakanı Gareth Evans, yaşanan büyük felaketin insanlara dünyanın ortak risklere ve bunlara karşı ortak hareket etmeye daha hassas bir hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Think-tank kuruluşu, özel sektörün dünyada hem sorunların, hem de çözüm yollarının bir parçası olduğunun altını çizerek, özel girişimlerin kaynak ve yeteneklerini kar amaçlı fakat sorumluluk sahibi bir yönetim anlayışı ile kullanarak zenginlik üretmesini, teknolojiyi paylaşmasını ve yaşam standartlarını yükseltmesini bekliyor.Tsunami felaketi sırasında sergilenen performans özel sektörün hanesine artı puan olarak yazılırken, iş dünyasında görülen kötü yönetim ve rüşvet vakalarının fakirlik, insan hakları ihlalleri ve çevre felaketlerine yol açması endişe oluşturuyor.

Global Yönetim İnsiyatifi raporunda, iş dünyasının rekabetçi yapısını sürdürebilmek için yeni pazarlara ve yeni iş olanaklarına ihtiyaç duyulduğu, bunun ise ancak kitlelerin istikrarlı toplumlarda sağlıklı bir hayat sürmeleri ve iyi eğitilmeleri ile mümkün olduğu vurgulanarak, büyük şirketlerde yaşanan yolsuzluk skandallarının ardından iş dünyasının kaybolan güveni yeniden tesis etmeye şiddetle ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.

"SAĞLIKLA İLGİLİ ÇALIŞMALARLA İMAJ DÜZELTİLEBİLİR"

Think-tank kuruluşuna göre, uluslararası şirketler çevre sorunlarına yol açmayan yeni ürünler piyasaya sürerek, AIDS'le mücadele ve kurumsal tedavi programlarına daha fazla kaynak aktararak veya yoksulların hayatlarını kolaylaştıracak yeni ve ucuz teknolojiler üreterek bozulan imajlarını düzeltebilirler.Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yıl ağırlayacağı konukların yaklaşık yarısının iş dünyası liderlerinden oluşması, forumun büyük şirket temsilcileri ve politikacıların demokratik denetimden uzak yazılı olmayan anlaşmalar yapmalarına olanak tanıdığı yönünde yapılan eleştirilerin de şiddetini arttırmasına neden oluyor.Alman finans gazetesi Handelsblatt'ın dün yayınladığı bir habere göre, İngiltere Başbakanı Blair, Davos'ta küresel iklim değişikliklerini durdurmak amacıyla önde gelen global şirketleri bir araya getirecek bir platform oluşturmayı amaçlıyor.

Platformun üyeleri arasında petrol devi BP, Deutsche Bank, reasürans devi Swiss Re, British Airways, Alcan ve Ford Motor firmaları yer alacak.Toplantılara Türkiye'de Devlet Bakanı Ali Babacan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler