HABER

Dekandan deprem uyarısı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun, Yunanistan'ın Selanik Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri ortak projede 18 Mart 1953'teki 7.2 büyüklüğündeki Yenice- Gönen Deprem Fayı'nın Paleosismolojik özelliklerinin sonuçlarını açıklarken, Türkiye'de en yakın zamanda Erzincan-Karlıova arasındaki Yedisu Bölgesi'nde en kısa sürede 7 şiddetinden fazla bir depremin olabileceğini iddia etti.
Jeoloji Profesörü Salih Zeki Tutkun Doçentlik tezi de olan Erzincan- Karlıova arasındaki Yedisu Bölgesi'ndeki fay hattıyla ilgili çalışma yaptığını belirterek, "Şu an Türkiye'de en yakın sürede gerçekleşmesini düşündüğüm deprem Erzincan-Karlıova arasındaki Yedisu mevkiinde olacaktır. Bunun için hasırlıklı olmamız gerekiyor. Bu uzunlukta bir fay kırıldığında 7 den küçük bir deprem meydana gelmez. Yedisu fayının her an, en kısa sürede kırılacağı bir gerçek. Buradan yetkilileri uyarıyorum. Önlemlerini şimdiden alsınlar" dedi.

Konuyla ilgili olarak ÇOMÜ Senato toplantı salonunda açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun, 2 yıl süren çalışmaların tamamlandığını anlatarak, "18 Mart 1953'te 7.2 büyüklüğünde meydana gelen Yenice-Gönen Deprem Fayı'nın Paleosismolojik özelliklerinin belirlemek için, 2 yıl önce bir çalışma başlatmıştık. Bu çalışmalarımıza 6 ay önce Yunanistan'ın Selanik Üniversitesinin Jeoloji Bölümü elemanları da katıldı. Yapılan çalışmalar sonunda bu bölgeyle ilgili yeni bulgular elde ettik" diye konuştu.

Yenice-Gönen deprem fayıyla ilgili çalışmaların büyük bir dikkatle yapıldığını söyleyen Tutkun, çalışmayla ilgili şöyle konuştu:
"Bu çalışmaya benimle birlikte araştırma görevlileri Akın Kürçer ve Özkan Ateş ile Yunanistan'ın Selanik Aristotle Thessaloniki Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Spyros Pavlides, Dr. Alaexandros Chatzipetros ve Valkaniotis Sotiris katıldı. Yenice Gönen fay hattı bölgesinde jeofizik, mikrotopografya, hendek ve trench çalışması yaptık. Yapılan bu çalışmalar sonunda, ilk etapta 1953 Yenice-Gönen depremi sonrasında 70 kilometrelik bir yüzey kırığı oluştuğunun tespit ettik. Bunun dışında depremin Gönen doğusuyla Yenice güneybatısı arasında kalan alanda yüzey kırığı oluşturduğu, Yenice-Gönen deprem fayı üzerinde, 1953 depreminden önce de 2 depremin meydana geldiğini tespit ettik. Karbon 14 yöntemiyle yapılan bu çalışmalar sonunda depremlerin, M.S. 620 ve 1440 yıllarında olduğunu belirledik. Şu an bu bölgede büyük bir depremin olması çok zor"

Tutkun, bu çalışmaların yanı sıra Troia Antik kentinde de çalışma yaptıklarını anlatarak, "Bu bölgede kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Manfred Korfmann ile bir görüşme yaptık. Troia 6'nın yanarak değil depremden yıkılmış olabileceği konusunda bize bazı açıklamalarda bulundu. Bizlerde bu konuda bu bölgede uzun süren bir araştırma yaptık Sonunda bu bölge bulunan bir fayın bulunduğunu tespit ettik. Troia 6 bu bölgede olan deprem sonunda yıkılmış olabilir. Bu konudaki çalışmalarımıza bu yıl içerisinde başlayacağız" şeklinde konuştu.

Yaptıkları çalışmalarda Çanakkale'yi ilgilendiren Marmara Denizi'nde olabilecek depremlere de ağırlık verdiklerini belirten Tutkun, "Marmara Denizi'nde ilk depremin 554 yılında olduğunu biliyoruz. Bunun dışındaki aynı bölgedeki depremler ise sırasıyla 796 (242 yıl sonra), 1064 (268 yıl sonra), 1296 (232 yıl sonra), 1509 (213 yıl sonra) ve son olarak 1766 (257 yıl sonra) oldu. Bundan sonraki depreminde 15-20 içinde olması mümkün. Buna hazırlıklı olmamız şart" dedi.

En Çok Aranan Haberler