HABER

Denizcilere, ISPS kodu uyarısı

SAMSUN (İHA) - Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Ali Karamahmut, Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) terör veya terör eylemlerinin önlenebilmesi amacıyla hazırladığı Uluslararası Gemi ve Liman Güvenlik Sözleşmesi'nin (ISPS) 1 Temmuz 2004'te yürürlüğe girecek olması nedeniyle, armatörleri ve liman işletmecilerini uyararak, "Türk gemileri ve limanları bir an önce ISPS şartlarını yerine getirmelidir. Bu konuda idari maslahat uygulanmayacaktır" dedi.

Samsun Özel İdare Toplantı Salonu'nda düzenlenen ISPS Kodu'yla ilgili Türkiye'deki son bilgilendirme toplantısında, ABD Başkanı Bush'un, BM'de yaptığı konuşmada altını çizdiği hususların başında terör tehditlerinin geldiğini, bu tehditlerin önlenebilmesi için denizcilik sektöründe ISPS Sözleşmesi'nde yer alan tedbirlerin bulunduğunu kaydeden Ulaştırma Genel Müdürü Ali Kurumahmut, "Gelişmiş ülkeler, dünya güç merkezleri ve Türkiye'nin hedefi, teröre karşı başarılı olmaktır. Bunun için dünyamızın yüzde 71'ini oluşturan deniz alanından kaynaklanabilecek terörün bertaraf edilmesi, özel tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle ISPS Kodu bir an önce alınmalıdır" diye konuştu.

"TÜRK DENİZCİLİĞİNİN MADDİ KAYBA UĞRAMAMASI İSTENİYOR" Bugüne kadar idare olarak ISPS Kodu'nu denizciliğin en önemli işi kabul ettiklerini, Türkiye'nin şartlarını ve idari yapının özelliklerini düşünerek, gemiler bakımından 14 tanınmış güvenlik kuruluşunu yetkilendirdiklerini, bu 14 tanınmış güvenlik kuruluşundan 4'ünün uluslararası Klas Kuruluşları Birliği (IACS) üyesi kuruluşlar olduğunu hatırlatan Ali Kurumahmut, "Bunları yetkilendirmek için yoğun teknik, hukuki, hatta uluslararası nitelikleri olması itibariyle siyasi bir çalışma içerisinde olduk ve bunda muvaffak olduk. Prensiplerimizden, sözleşmenin ve idaremizin koyduğu kriterlerden hiçbir taviz vermeden bunları yetkilendirdik. Yine ulusal Klas kuruluşu olan Türk Loydu'nu, ayrıca toplam 9 yerli ve yabancı güvenlik kuruluşunu yetkilendirdik. Yani Türk bayrağı altında dünyanın değişik bölgelerinde faaliyet icra eden armatörlerimize, gemileri nerede olursa olsun sözleşmenin gereklerini yerine getirebilmek amacıyla zaman ve maddi kayba uğramadan başvurabilecekleri yetkilendirilmiş organizasyonları sunduk. Bunu fevkalade bir zaman öncesinde tamamladık. Limanlar konusunda, limanlarımızın stratejik önemini gözönünde bulundurarak, öncelikle liman işletici kuruluşlara bu yetkinin verilmesini arzu ettik. Bununla birlikte yine ulusal Klas kuruluşumuz olan Türk Loydu'na bu yetkiyi verdik. Ne var ki; Ocak 2004'e gelindiği zaman liman işletici kuruluşlarımızın bu işte gerekli hassasiyet ve önemi göstermediklerini tespit ettik. Bu sefer olumsuz fotoğrafla karşılaşmamak, 1 Temmuz 2004'te Türk denizciliğinin felaketle karşılaşmasını önlemek ve bu işten hep birlikte alnımızın akıyla çıkmak amacıyla, 6'sı kendi tesislerine yönelik olmak üzere toplam 20 tanınmış güvenlik kuruluşunu idaremiz adına sözleşme gereklerini yerine getirmek üzere yetkilendirdik. Bütün bu gayretlerimize rağmen ISPS Kodu konusunda aynı hassasiyeti bu koda ihtiyacı olanlarda göremedik" şeklinde konuştu.

Türkiye'de ISPS Kodu'na tabi 663 gemiden bugüne kadar 469'unun kod gereklerini yapmak amacıyla belirli mesafe aldığını, bunlardan 316'sının güvenlik planını hazırlatıp onaylattığını ve uluslararası gemi güvenlik sertifikası almaya hak kazandığını açıklayan Kurumahmut şöyle devam etti:

"663 GEMİDEN SADECE 75'İ ISPS KOD GEREKLERİNİ KARŞILIYOR2 "Bu 316 geminin yanında 153 gemi ise gemi, güvenlik planı hazırlama aşamasında. Bunlar da kısa süre içerisinde gemi güvenlik planlarını onaylatıp sertifikalarını alacaklar. Ama bugün itibariyle tam anlamıyla ISPS Kod gereklerini karşılayan gemi sayımız 75. 154 limandan 137'si güvenlik değerlendirmesini hazırlayıp idaremize sundu. Bunlardan 93'ünün değerlendirilmesi tamamlandı ve bunlar idaremizin onayından geçti. Halen yaklaşık 60 kişilik bir ekiple 39 liman tesisinde güvenlik değerlendirmelerinin denetlenmesi devam etmektedir. Güvenlik denetlemelerinden sonraki aşama olan liman tesisi güvenlik planı olan tesis sayısı 47'dir. Bunlardan biri onaylanmıştır, 46'sının tetkik ve incelemesi devam etmektedir. Bizler denizcilik otoritesi olarak, önümüzdeki 12 günde çok ciddi bir noktaya ulaşacağız. Bizler hizmet ve sorumluluk anlayışıyla bu işin gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Hedefe yüzde 100 ulaşacağız. Eğer armatörümüz, gemi işleticimiz, liman tesisi işleticimiz kod gereklerini yerine getirmemekte ısrar ederse, üzülmekten ve onlara limana yanaşmaları için ordino çekmemekten, liman tesisine gemi yanaştırmalarını menetmekten başka bir çaremizin olamayacağını ifade etmek istiyorum. Amacımız 154 liman tesisimizin 1 Temmuz sabahı güvenlik planlarının onaylı nüshalarına sahip olmalarıdır. Hiçbir güç yasaların hatta yasaların, hatta uluslararası antlaşmaların üzerinde değildir. İdari maslahatla hiçbir şekilde ISPS Kodu'na sahip olmayan limanlara gemi yanaştırılmasına kimse müsaade edemez. Türkiye'deki idari maslahat uygulamasına aldanmayın. ISPS Kodu çok farklı bir uygulamadır. Bunu iyi anlayın."

Toplantıda, Seyir Güvenliği Dairesi Başkanı Okay Kılıç ise, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu sunumunu gerçekleştirdi.

Öte yandan uluslararası seferle iştigal eden, yüksek hızlı yolcu tekneleri de dahil tüm yolcu gemileri, 500 groston ve üzerindeki yüksek hızlı tekneler de dahil tüm yük gemileri, mobil deniz sondaj birimleri ve belirtilen tipteki gemilere hizmet veren liman tesisleri ISPS Kod kapsamına giriyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler