LEFKOŞA (İHA) - KKTC'de kendilerini "Ulusal Dayanışma Konseyi" olarak tanımlayan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) de içinde olduğu hükümet dışındaki sağ partiler ile 48 sivil toplum örgütü, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan istifa etmesini istedi.
Denktaş'ı ziyaret ederek bir yazıyla düşüncelerini aktaran Ulusal Dayanışma Konseyi, "Egemen Cumhuriyetin yaşatılarak gönderdeki bayrağının indirilmemesi için gerek görürseniz tüm resmi sorumluluklarınızı terk ederek, yalnız Kıbrıs Türk insanından alacağınız güç ve destekle mücadele vermek durumunda olduğunuz inancımızı yineler, bu bağlamdaki beklentimizi arz ederiz" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Denktaş ise gerekirse sorumluluklarını terk edeceğini bildirdi ve bunun gerekip gerekmeyeceğinin yakında görüleceğini belirterek, "Bir yerlere gidiyoruz, hepimiz endişeliyiz. Anadolu ayakta, Türk hükümeti de devamlı surette olmazsa olmazların üzerinde durmaktadır. İnanmamız, güvenmemiz gerekir, ki böyle olacaktır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Denktaş, Lefkoşa'daki görüşmelerin 22 Mart'ta son bulacağını ve ardından dörtlü görüşmenin öngörüldüğünü anımsatarak, anladıkları kadarıyla Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in görüşmeye katılmak niyetinde olmadığını, seviyeyi düşürdüğünü belirtti. Denktaş, kendi görüşünün "22'sinden sonra Ankara'yla değerlendirme yapıp, mümkünse Türkiye'nin Yunanistan'la işi halletmesini beklemek" olduğunu söyledi.
Referandumda "Hayır" dendiği takdirde devletin devam edeceğini, AB'nin de bütün Kıbrıs'ı istemesinden dolayı kendileriyle temaslarını sürdüreceğini veya kendilerinin temas başlatacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Denktaş, "Acele edip yanlış adım atılacağına, sabırla, temkinli davranarak, Türkiye'yle birlikte hareket ederek AB'ye başımız dik girmenin mümkün olduğunu" söyleyerek, bunun da Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin kararlılığına bağlı olduğunu belirtti.
Basına yansıyan yeni bayrağın Kıbrıs Türk halkının bayrağı olmadığını, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bayrağı olduğunu, kabul edilinceye kadar açıklanmaması gerektiğini belirten Denktaş, Türkiye'den dahi "Yunan mavisi yukarıda, Türk kırmızısı aşağıda" şeklinde itirazlar aldıklarını, şeritlerin hiç olmazsa yana çevrilmesi gibi bir talep aldığını anlatarak, "Bizim bayrağımız hem Türk Bayrağı, hem de devletimizin bayrağıdır. Bunları değiştirmemiz için bir sebep yoktur" diye konuştu.