HABER

DGS 2017 sonuçları ne zaman açıklanacak? Sonuçlar ÖSYM sonuç sayfası ile görüntülenecek

DGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak fazlasıyla merak ediliyor. ÖSYM tarafından ne zaman açıklanacağı merak konusu olan DGS sınavı, ayrıca bu sabah oldukça ilginç sahnelere ve ilginç sorulara da ev sahipliği yaptı. Özellikle 'kelebek' başlıklı soru Twitter'da hala konuşuluyor. DGS sonuçları, ÖSYM'nin 'sonuç' sayfasından görüntülenecek ve sınavın ardından DGS sonuçlarının açıklanacağı tarih net olarak açıklandı. İşte DGS 2017 sonuçları hakkında her şey ve diğer merak ettikleriniz!

DGS 2017 sonuçları ne zaman açıklanacak? Sonuçlar ÖSYM sonuç sayfası ile görüntülenecek

DGS 2017 sınavı sabah saat 10.00'da başladı, 140 dakika sürdü ve öğle saatlerine doğru da bitti. Sınava giren öğrenciler, DGS 2017 sonuçları ne zaman açıklanacak merak içerisinde kaldılar. Şimdi ise gözler ÖSYM'nin DGS açıklamalarına çevrildi. ÖSYM, DGS sonuçları ile ilgili elbette net tarih verdi, yüzde onluk bir soru cevap kısımı ise ÖSYM'nin öğrenci otomasyon sistemi içerisinde indirilebilir durumda. Merak edenler için; ÖSYM, DGS sonuçları ile ilgili 'sınav takvimi' duyurdu ve sınav sonuçları ile ilgili her şey bu siteden öğrenebilir.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? SORU ve CEVAPLARIN BİR KISMI ÖSYM'DE

DGS sonuçları beklenirken, ÖSYM vakit kaybetmeden DGS soru ve cevaplarını, internet sitesinden yayınlandı. Sınav soru ve cevapları geçtiğimiz yıl internete düşmemişti, bu yıl ise oldukça az bir soru cevap kısmının ÖSYM'nin sitesinden yayınlandığı belirtiliyor. DGS sonuçları ise, ÖSYM'nin açıklamasına göre 14 Ağustos 2017'de sonuc.osym internet sitesi aracılığı ile görüntülenebilecek.
Adaylar, DGS sıınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;

a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları

b) ön lisans başarı puanı

c) 2017-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

DGS'YE PIERCING ENGELİ!

Sivas'ta, Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girmek için gelen kadın aday, burnundaki piercingi çıkartamayınca zor anlar yaşadı. DGS için Cumhuriyet Üniversitesi'ndeki sınav salonuna gelen bir öğrenci burnundaki piercing yüzünden ilk önce sınava alınmak istenmedi. Adaydan burnundaki piercingi çıkartması istenirken, öğrenci uzun uğraşlar sonucu piercingi bir türlü çıkartamadı. Salon girişinde görevli bir polis memuru da kadın adaya yardım etti.

DGS PUANININ KOLAY YOLDAN HESAPLANMASI

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS PUAN HESAPLAMA

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

DGS HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

1-) Kaç tercih yapabiliyoruz?

Her yıl değişiklik gösterme ihtimali olsa da son yıllarda 30 tercih hakkı bulunmaktadır.

2-) DGS’nda tavan ve taban puan var mı?

DGS’nda taban ve tavan puanı olayı yok. Puanlar her yıl net ortalamalarına göre değişen alan taban puanı sayısal ve sözel netlerinize ve ÖBP ile oluşur.

3-) Okul birincilerine ekstra puan geliyor mu ?

2011 yılı öncesine kadar böyle bir uygulama varken günümüzde maalesef yok. Ayrıca hali ile okul birincileri için ekstra kontenjanda bulunmuyor.

4-) X ön lisans bölümünde okuyorum. Hangi lisans programlarına geçiş yapabileceğimi nereden öğrenebilirim?

Eğer güncek klavuz yayınlandıysa güncel klavuzun TABLO-3 kısıma bakabilir yayımlanmadıysa da önceki seneki klavuzları inceleyebilirsiniz.

5-) Dikey geçişi açık öğretime yaptım. Tekrar sınava girerek örgün öğretimde okuyabilir miyim?

Sınav sonucu örgün lisans programına yerleşmeniz durumunda örgün okuyabilir ayrıca dilerseniz açık öğretimle de beraber götürebilirsiniz.

6-) Lisans okurken uzaktan eğitim ile lisansı aynı anda okuyabilir miyim?

Lisans okurken açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarını aynı anda maalesef okuyamazsınız.

7-) Dikey Geçiş Sınavı sonucu bir lisans programına yerleştim. Hangi sınıftan başlarım?

Bu sorunun da net bir cevabı maalesef yok. 2 yıllık programda ki kredileriniz geçtiğiniz bölümde ki uyuşan dersleriniz doğrultusunda bazı derslerden muaf sayılabilir yada en kötü senaryo olan ilk sınıftan başlayabilirsiniz.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS; ÖSYM tarafından yapılan ve eğitimine 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girmek zorunda olduğu, 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır. Dikey Geçiş Sınavı her sene temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır ve ortalama 70 bin aday sınava girmek için başvuruda bulunmaktadır.

En Çok Aranan Haberler