Digiturk'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Değerli Müşterilerimiz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu” tarafından yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak Şirketimize resmi bir yazı tebliğ edilmiştir.
Söz konusu yazının içeriği gereği yasal zorunluluktan dolayı Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S haber (Samanyolu Haber), bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanalları platformumuzdan çıkarılmıştır. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."
ÜYELER NE YAPACAK?
Digitürk üyeliğinde, izleyeceğiniz kanalları seçerek belirli süre üzerinden taahhütte buluyor ve ona göre ücret ödüyorsunuz. Digitürk, bu durumda belirttiği kanalları yayından kaldırarak taahhüdüne uymamış oluyor. Şimdi Digitürk üyelerinin kafasındaki soru, Digitürk taahhüdüne uymuyorsa, üyelerin taahhütlerine uymak zorunda olup olmadıkları.
Bu yönde Digitürk müşteri hizmetlerini arayan üyelere verilen yanıt, "savcılığın vermiş olduğu bir karar olduğu ve eksik kanal izletmenin Digitürk'ü taahhütler konusunda bağlamadığı" şeklinde. Şikayetleri alan Müşteri hizmetleri daha sonra bu konuda genel bir açıklama yapılacağını söylüyor.
SOSYAL MEDYADAN KARARA YORUMLAR
Geçen yine Pepe'yle hükümeti yıkma plânları yapıyoruz...Sıkıldım Game Of Thrones'u açtım.Gunaydin... #DigiturkuBoykotEdiyoruz
— Yolcu (@Elenktrink) October 8, 2015
Ne istediğiniz yavrularımızın izlediği çizgi filmlerden =( Özgür Çizgi Film Susturulamaz! #YumurcakTvSusturulamaz https://t.co/kDfTK9iP6X
— october crisis (@october_crisis) October 8, 2015
daha önce "Pepee" TRT'de HIRSIZLIK kötü bir şey dedi diye yayından kaldırıldı şimdi "Yumurcak TV #DigiturkuBoykotEdiyoruz
— İzmirli 3535 (@t_turkiyem) October 8, 2015
Digiturk'e destek icin abone olucam. #SansürcüDİGİTÜRK
— Selim Gümüş 🇹🇷 (@gumusselim) October 8, 2015
Hemen ağlamaya başlamışlar dururlar mı. @Profiozturk @Digiturk pic.twitter.com/SJLfIFrydo
— Mürsel Kaya (@mmurselkaya) October 8, 2015
"SÖZLEŞME TEK TARAFLI YENİLENEMEZ"
Digiturk'ün 7 kanalı yayından kaldırmasına tüketici dernekleri tepki gösterdi. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Haşmet Atahan, karar ile halkın haber alma hakkının önlendiğini vurguladı.tüketici olarak tek Digiturk’u kullanıyor, haberleri buradan takip ediyor olabilirim. Benim bu kararıma binaen tüm medya kurumlarını takip etme, haber alma hakkım var. Yani sözleşmeden ötürü Digiturk’un böyle bir operasyona gitmesi, kimi kanalları takip etme hakkımı elimden alması anlaşılır değil. Benim veri ve haber alma hakkım engelleniyor. Benim iletişim özgürlüğüm sınırlanıyor, hakkım ihlal ediliyor.” ifadelerini kullandı.
BEDEL İNDİRİMİ İSTENEBİLİR
TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise tüketicinin hayatının siyasetten ibaret olmadığını, ambargo konulan kanallarda takip ettiği spor müsabakalarının ve yapımların bulunduğunu dile getirdi ve ekledi: "Maalesef tüketici bunları takip etmekten mahrum bırakıldı."
Tüketicilerin Digiturk’ün bu eylemine karşı belli tepki ve taleplerde bulunabileceğini anlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:
“Tüketiciler sözleşmede tek taraflı bir eylem yapıldığı için hiçbir cezai bedel ödemeden taahhütlü aboneliklerini bitirebilir. Yine tüketiciler dilerlerse Digiturk firmasına yazılı ihtar göndererek hiçbir neden olmaksızın sunulan hizmetin sınırlanmasından ötürü bedel indirimi talebinde bulunabilirler. Ortada mücbir sebep yokken tüketici sözleşmelerinde süre sonuna kadar tüketici aleyhine oynama yapılamaz. Böyle bir durumda tüketicinin sözleşmeden dönme, eksikliğin giderilmesi, yani çıkarılan kanalların tekrar platforma eklenmesi veya bedel indirimi talebinde bulunma hakkı vardır. Firma buna direndiği takdirde Digiturk aboneleri bedel indirimi talebini Tüketici Hakem Heyetleri’ne sunup, bu yönde karar talep edebilirler. Tek taraflı olarak tüketici sözleşmesi, tüketici aleyhine yenilenemez, kanun açık. Burada kanun çiğneniyor. Siyasi nedenlerle tüketiciye sunulan hizmetin aksatılması, hizmetin ayıplı hale geldiğini ortaya koyuyor. Bu noktada Tüketici Kanunu açık açık tüketicinin taahhütlü olsa dahi aboneliği bitirebileceğini, bununla ilgili bedel ödeme mecburiyeti olmadığını belirtir. Lütfen abonelik sözleşmesi okusunlar. Böyle keyfi bir tutum kabul edilemez."
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da “Tek taraflı olarak tüketici sözleşmesi, tüketici aleyhine yenilenemez, kanun açık. Burada kanun çiğneniyor. Siyasi nedenlerle tüketiciye sunulan hizmetin aksatılması, hizmetin ayıplı hale geldiğini ortaya koyuyor.” dedi.
CHP’Lİ BERBEROĞLU’NDAN TEPKİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu da, özel şirketler, bankalar, operatörler, dijital platformların kendilerini hakim, savcı, jüri yerine koyarak kararlar verdiğini belirterek, "Medya üzerinde ayrıma gidiyor. Bu kabul edilebilir bir konu değil. Bu ülkenin kanunları var. Halkın da habere ulaşma özgürlüğü var. İstediği kanalı seyretme, istediği gazeteyi okuma hakkı var. Bunun önüne çıkarılacak bütün engeller çiğneyip geçilmelidir." dedi.
Partisinin seçim çalışmalarına katılmak üzere Erzincan’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Erzincan’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Berberoğlu burada medyaya baskıya yönelik soruya şu cevabı verdi:
Benim ve kamuoyunun bilgi alma hakkının engellenmesi kadar büyük tehlike yoktur. Çünkü bütün kararları biz o bilgiler ışığında veriyoruz. Ekonomik yatırımlarımızı o kararla veriyoruz. Bu ülkede hangi partiyi iktidara taşıyacağımıza o bilgilerle kararlaştırıyoruz. Bunun gibi bütün kararlar manzumesi bir anda boşlukta kalır. Ve ikincisi artık hükümet görüyorum ki sadece ve sadece yalan yanlış tirajlarla veya yalan yanlış izlenme rakamlarıyla, kendi elindeki imkanları kendi yandaş medyası için kullanmakla kalmıyor. Üstüne basa basa söylüyorum. Bugün yandaş medya hak etmediği ölçüde ilanla ödüllendiriliyor. Hak etmediği bir akreditasyon sistemi ile habere sadece onların ulaşması yönünde bir girişimde bulunuluyor. Fakat onlar haberden özellikle kaçtıkları için memleket habersiz kalıyor. Şimdi ikinci faza geçtik. Benim gördüğüm kadarıyla özel şirketler bankalar, operatörler, dijital platformlar, kendilerini hakim, savcı, jüri yerine koyarak kararlar veriyor. Ve medya üzerinde ayrıma gidiyor. Bu kabul edilebilir bir konu değil. Bu ülkenin kanunları var. Halkın da habere ulaşma özgürlüğü var. İstediği kanalı seyretme, istediği gazeteyi okuma hakkı var. Bunun önüne çıkarılacak bütün engeller çiğneyip geçilmelidir."
GAZETECİLER CEMİYETİNDEN DE TEPKİ VAR
Digitürk’ün bazı yayın organlarını platformundan çıkarması üzerine açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu “Seçim öncesi Tivibu’dan sonra Digitürk’ün de Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV ‘yiplatformundan çıkarması basın özgürlüğüne aykırıdır. Bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmelidir” dedi. TGC Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Seçim öncesi halkın gerçekleri öğrenme kanallarının açık tutulması büyük önem taşıyor. Ancak iktidar, halkın gerçekleri öğrenme kanallarını tıkayan uygulamalarınaısrarla devam ediyor.Bu uygulamaları kamuoyuna kısaca hatırlatmayı yararlı görüyoruz:
1.İktidarın etkisiyle Digitürk Ulusal Kanal’ı mahkeme kararına rağmen digital yayın platformuna dahil etmemiştir.
2. Daha sonra Tivibu, Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV’yi digital platformundan çıkarmıştır.
3. Son olarak da Digitürk yürüyen bir soruşturmayı gerekçe göstererek Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV,Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV ‘yi platformundan çıkarmıştır.
Medya kuruluşlarının basılması, gazetecilerin başına polislerin silah dayaması, gazetecilerin dövdürülmesinden sonra, iktidar eliyle digital yayın platformlarında sansür uygulamaları zirveye yerleşmiştir.
Digitürk bu kararıyla medyada eşitlik ilkesini bozmuş, basın özgürlüğüne aykırı davranmış, seçim öncesi halkın haber alma hakkını engellemiştir.
Tivubu gibi Digitürk de bir kamu dijital yayın platformu olarak medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsız, hakkâniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek ile yükümlüdür. Digitürk bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmelidir.”