ANKARA (İHA) - Bakan Dinçer, TBMM'de gazetecilerin Danıştay 8. ve 10. Daireleri Müşterek heyetinin SGK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki ilaç temini protokolünün feshi ile eczacılarla tek tek sözleşme yapılmasını öngören işlemin yürütmelerini durdurmasına ilişkin kararı ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Danıştay kararını henüz görmediğini belirten Dinçer, "Gerekçesini öğreneceğim. Yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceğim. Bu hukuki bir süreç. Hakkımızı kullanırız. Her halükarda sorunun çözüleceğini umut ediyorum. Endişemiz yok" dedi.
Dün ve önceki akşam Sosyal Güvenlik Kurumu'nda eczacılarla görüştüğünü, daha önce de eczacılarla ve illerdeki eczacı odaları ile görüşmeler yaptığını hatırlatan Dinçer, sektörle ilgili sorunlar ve beklentileri konuştuklarını söyledi. Eczacıların yansıttığı görüşleri Türk Eczacılar Birliği'ne ulaştırdıklarını kaydeden Dinçer, eczacıların temelde iki unsurdan şikayet ettiklerini söyledi. Bunlardan ilkinin, BGK ile yapılan sözleşmeleri eczacılara devrederken bunun ücretle devredilmesi olduğunu belirten
Dinçer, ikincisinin de ilaçların sıralı dağıtımında, Eczacılar Odası'nın komisyon alması meselesi olduğunu dile getirdi. Bakan Dinçer, "Bunun mahiyeti şu; fiyat olarak çok yüksek olan, hacim olarak büyük olan ilaçlar, diyaliz ya da kanser ilaçları gibi ilaçları eczacılar, depolarında ya da raflarında bulundurmuyorlar. İhtiyaç duyulduğu zaman Eczacılar Odası vasıtasıyla temin edip getiriyorlar. Eczacılar Odası da bu ilacı temin ettikten sonra bunu adaletsizlik olmasın diye eczanelere sırayla dağıtıyor. Bu
ilaç üzerinden yüzde 1 civarında komisyon alıyor. Yani sözleşmenin devrinde alınan para ile büyük hacimli ilaçlarla ilgili şikayetçilerdi" diye konuştu.
Bu şikayetleri Eczacılar Birliği'ne ilettiklerini ve kendilerinin de vatandaşa kesintisiz, güler yüzlü ve kaliteli hizmet konusunda teminat vermelerini istediklerini vurgulayan Dinçer, bu konuda yanıt beklediklerini kaydetti. İlaçlarda 'karekod' uygulaması hakkında da bilgi veren Bakan Dinçer, bunun teknolojik bir çalışma olduğunu, bu uygulamayla herhangi bir ilaca, fabrikada üretildikten sonra kimlik numarası verileceğini söyledi. Dinçer, numaralamanın ardından da ilaç deposu, eczane ve vatandaş zincirini takip edebileceklerini, ilacın nerede olduğunu bileceklerini anlattı.