HABER

Dişi kaybettiğimizde ne yapmalıyız?

Bilgiler ne kadar çok olursa olsun günümüzde çoğu insan bir ya da daha fazla dişini çeşitli sebeplerden kaybetmektedir. En büyük neden diş eti hastalıkları olmakla birlikte, çürükler, kazalar gibi nedenler de diş kaybına neden olmaktadır. Çoğunlukla diş kaybedildiği zaman kişi dişin önemini farketmektedir. Çünkü çiğnemesinin, tat almasının, konuşmasının ve yüz kaslarının bozulduğunu görmekte ve bundan büyük sıkıntı ve mutsuzluk yaşamaktadır.

Bu noktada hasta hekime başvurarak en ideal çözümü arar. Diş kayıplarının tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır:

1. Eksik dişin yerine köprü yapmak
2. Eksik diş olan bölgelere implant yerleştirmek

Köprü uygulaması çok uzun zamandır yapılmakta olup, hastanın diş bakımı ile birlikte uzun yıllar kullanılan bir tedavidir. Şu anda da implantın uygun olmadığı durumlarda, boşluk olan bölgede komşu dişlerde çok fazla çürük diş varsa, bunlar kaplanıp destek alınarak köprü yapılmaktadır.

Hastaların en büyük endişesi sağlam olan yan dişlerin kesilmesi ve kaplanmasıdır. Çoğunlukla diş kaybedilen bölgede arka ve ön dişlerde büyük dolgular olsa bile bu hastaları rahatsız eder. Oysaki böyle bir alanda köprü yapmak ve dolguları büyük olan dişleri kaplamak çok iyi olur ve uygun tedavi seçeneğidir.

Köprü, diş eti ile uyumlu olduğu zaman hasta da özellikle köprü arasını hekiminin öğrettiği gibi temizliyorsa hiçbir sıkıntı yaşamadan uzun süre kullanır.

İnsanlar bu seçeğene rağmen gene de kendi dişini en iyi taklit eden tedaviyi tercih etmektedirler.
Bu tedavi implant uygulamasıdır. İmplant dişin kökü yerine geçen titanyumdan yapılan yapay köktür. Çene kemiğine uygulanır ve daha sonra üzerine porselen diş yapılır. Tek diş eksiklerinden tüm dişsiz ağızlara kadar geniş uygulama alanı vardır. Özellikle bütün dişlerini kaybeden hastalar da impant uygulaması hastanın tüm hayatını çok olumlu yönde etkiler.İmplantın avantajlarını belirtirsek; Geliştirilmiş görünüm yani hastaya iyi bir estetik sağlar Konuşmayı etkiler.Hareketli protez kullanalarda protez hareket edebilir ve konumada sıkıntı oluşur.
Çok daha rahat çiğneme ve yemek yeme özellikle de kişinin kendine olan güvenini çok olumlu etkiler

İmplant başarısında en önemli kriter uygun implant cerrahi uygulaması ve hastanın ağız hijyen bakımıdır. Bu bakım kriteri her tedavi sonrası yani köprü tedavisi için de geçerlidir. İmplant tedavisi diğer tedavilerden daha maliyetlidir. Ama sağladığı rahatlıklar ve uygun koşullarda ömür boyu kaldığı düşünülünmelidir.

Dişi kaybeden kişiler öncelikle bunu tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu farkederek geç kalmadan hekime başvurmalıdırlar. Sonrasında ağız yapılarına göre tedavi seçeneklerini değerlendirmelidir. Bütçe, tedavi seçiminde bir kriterdir ama implant yaptıramıyorsa diğer tedavileri yok saymak doğru değildir. Herkes için uygun bir seçenek hekiminizle beraber bulunur.

Soru ve görüşleriniz için: can.tokman@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler