Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TBMM'deki siyasi partilerin grup başkan vekillerine, "Kısa Çalışma Ödeneği"ne ilişkin düzenlemeleri içeren kanun tasarısıyla ilgili mektup gönderdi.
DİSK'ten yapılan açıklamada, grup başkanvekillerine gönderilen mektupta, TBMM'ye intikal eden "Kısa Çalışma Ödeneği" ile ilgili tasarının meclis komisyonlarında ve genel kurulda görüşülürken, emek örgütlerinin görüşlerinin de dikkate alınması gerektiğinin ifade edildiği bildirildi.
İş Kanunu'nun 114. maddesinde tanımlanan Üçlü Danışma Kurulunun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çağrısıyla 28 Ocakta toplandığı ve ekonomik krize karşı bir tedbir olarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun ek 2. maddesinde yer alan "Kısa Çalışma Ödeneği"nin kapsamının genişletilmesi konusunun ele alındığı anımsatılan mektupta, toplantıda, "Kısa Çalışma Ödeneği"nden yararlanma süresinin 3 aydan 6 aya çıkartılması, ödeme tutarının artırılması ve kapsamın bazı sektörlerle sınırlanmayıp, bütün sektörleri içermesi konularının DİSK tarafından da olumlu bulunduğu hatırlatıldı.
Mektupta, şu öneriler yer aldı:
"Kriz bahanesiyle yasanın istismarının önlenmesi amacıyla ödenekten yararlanacak işletmelerin tespitinde sendikalar aktif olarak denetim sürecine katılmalı. Sosyal adalet ilkeleri gereğince, bu düzenleme yasalaşmadan önce kriz nedeniyle işten çıkarılanların işleri iade edilmeli. Yasadan beklenen istihdamın korunması işlevi nedeniyle yasanın uygulandığı süre boyunca işten çıkarmalar engellenmeli. Ödeneğin cari ücretle bağının kurulması için cari ücret nakdi, ele geçen ücretin yüzde 80'i olmalı. Sosyal koruma ilkeleri gereğince, ücretsiz izne çıkmış işçilerin ücretsiz izin süreleri, işçinin prim-gün sayılarına dahil edilmeli."