HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dizde kireçlenmeye yeni nesil tedavi

57 yaşındaki hastanın dizine robotik ameliyatla protez…

Dizde kireçlenmeye yeni nesil tedavi

57 yaşındaki Cemile Akardere sağ dizindeki şiddetli ağrıdan ne yürüyebiliyor, ne yatıp uyuyabiliyor ne de merdiven inip çıkabiliyordu. 4 yaşındaki torununu özlediğinde gidemiyor, sevmek için onun gelmesini bekliyordu. Son günlerde yürüyüşü iyice topallayıp keskin ağrılar canına tak edince Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya’ya başvurdu. Robotik ameliyatla kesi ile sağ dizine yarım protez takılan Cemile Akardere, şimdi kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirtiyor. İşte mynet.com’a özel haberin ayrıntıları…

“Ağrılarımdan Ramazan Bayramı bana zehir olmuştu” diyor 57 yaşındaki Cemile Akardere. 4 yıl önce sağ dizinden ameliyatı olmuş, aynı dizinde yine sorunlar patlak vermiş. Bütün yaşantısını etkileyen, yaşam kalitesi bırakmayan şiddetli ağrıdan geceleri uyuyamayıp sabahlara kadar oturuyor, merdiven ve yokuş inip çıkamıyor hatta düzgün yürüyemiyormuş. Evden dışarı çıkamaz hale gelen, evin içinde de topallayarak yürüyebilen Akardere, hastalığı canına tak edince Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya’nın kapısını çalıyor. Titiz bir incelemenin ardından ameliyat olması gerektiği ortaya çıkıyor. Cemile Akardere, ameliyat masasına yatıyor ve robotun ileri teknolojisi ile doktorun deneyimini buluşturan yeni nesil yöntemle ameliyat başlıyor.

Küçük bir kesi ile yarım protez

Robot eşliğinde ameliyat edilecek olması şaşırtıyor Cemile Akardere’yi. Giresunlu olan Akardere, Karadeniz kadınının güleçliğiyle “Robotla oldum ameliyatı ama robotu görmedim. Ama doktorumla çok güzel ameliyat ettiler beni hiç ağrım kalmadı. Yürüteçleri kısa sürede bırakıp desteksiz yürüyeceğim için çok mutluyum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum, o ağrılar neydi öyle! Bayramı bile bana zehir etti!” diyor. Cemile Akardere’yi yeni nesil bir robotik teknoloji ile ameliyat eden Doç. Dr. Alper Kaya “Diz ekleminde robotik protez cerrahisi son yıllarda dünyada uygulanan, Türkiye'de ise başka bir robotik teknolojiyle sadece bir hastanede yapılan bir yöntemdi. Ek bazı avantajlar da getiren bu yeni nesil robotik teknoloji Acıbadem Sağlık Grubunda uygulanmaya başlandı. Bu yöntem ameliyat öncesi hastanın tomografi, MR gibi tetkiklerini de gerektirmeden, ameliyat sırasında hastanın dizinin bilgisayar üzerinde üç boyutlu olarak planlamasının çok hızlı bir şekilde yapılmasına, bu planlamaya göre cerrahın yaptığı kemik kesilerinin milimetrik olmasına ve hastanın bağ dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Ameliyatta her adımımız son derece olumlu ilerledi ve sonuçta cerrahi işlem başarıyla gerçekleşti. Tecrübeli cerrahların işini kolaylaştıran, hastaya da hem ameliyat sırasında küçük kesi sayesinde avantaj sağlayan hem de iyileşme sürecini hızlandıran bir sistem diye konuştu. Bu yeni nesil yöntemin eğitimi Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik-Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi (CASE)’de de hem yerli hem de yabancı uzmanlara verilmeye başlandı.

Hatasız yerleştirme ile tam başarı

Cemile Akardere’nin sağ dizinin iç tarafında halk arasında ‘kireçlenme’ olarak bilinen Osteoartrit vardı. Kadınlarda erkeklere göre çok daha fazla görülen kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığı. Genelde 50 yaşın üzerinde ortaya çıkıyor. Akardere’ye robotik ameliyatla yarım protez yerleştiren Doç. Dr. Alper Kaya “Parsiyel yani yarım protez her hastaya uygulanmaz. Öncelikle dizin tamamının değil bir bölümünün bozulmuş olması lazım. Dizinin bağ dengesinin tamamen normal olması ve bağların hiçbirinin hasarlı olmaması gerekiyor. Dizinde çok ilerlemiş bir eğrilik olmamalı. Aşırı kilo da yine protezin hem ömrünü kısaltır hem de tam başarı sağlamaz, kilo vermek önemli” diyor. Yarım protez normal yöntemle zaten uygulanan ve uygun hastalara yapıldığında çok iyi sonuçlar veren bir yöntem. Robotik uygulamada ameliyat sırasında testere yerine robotun 6 mm'lik özel yuvarlak ucuyla bilgisayarda planlandığı şekilde kemik kesileri yapıldığını, robotik sistemin protezin en doğru şekilde yerleştirilmesine yardım ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Alper Kaya “Hastanın anatomisine uygun, sadece hasarlı kısmın çıkarılıp hatasız yerleşmiş bir protez elde edilebiliyor. Bu hassas işlemin protezinde ömrünü uzatacağını düşünüyoruz. Hastamızın durumu son derece iyi. Şu anda yürüteç ile yürütüyoruz ancak kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilecek” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler