HABER

Doğalgazda altın değil, gümüş çağı""

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, "Doğalgazda altın çağı beklentileri gerçekleşmezken, gaz petrol yerine kömürün tahtını alırsa, gümüş çağından bahsedebiliriz. Dünya birincil enerji tüketiminde kömürün payı azalırken, doğalgazın payı artacak. Ancak doğalgazda altın çağ gelmedi, gümüş çağındayız." dedi.

Özdemir, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA) koordinasyonunda yabancı gazeteciler için düzenlenen "Enerji Muhabirliği Eğitimi" kapsamında, "Doğalgaz Piyasaları ve Uluslararası Projeler" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Dünyada birincil enerji tüketiminin 1990 yılından günümüze değişim gösterdiğini belirten Özdemir, ancak bu tüketimde aslan payını hala yüzde 30'un üzerinde bir oranla petrolün aldığını, doğalgazın petrolün yerine ilk sıraya yükselmesinin öngörülmediğini anlattı.

Özdemir, hidrokarbonların 2035 yılına kadar bu konumunu koruyacağına işaret ederek, "Dünyadaki hidrokarbon bağımlılığı uzun yıllardır devam ediyor ve uzun bir müddet de devam edecek. Hidrokarbonların tüketimde yüzde 85-90'lık bir payı var. Bunların içinde petrolün konumunun düşse de sürmesi bekleniyor." diye konuştu.

Kömürün ise pazar kaybedeceği görüşüne değinen Özdemir, şöyle devam etti:

"2008 yılından itibaren doğalgazın yaygınlaşmasında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Doğalgaz bundan 10 yıl önce de değerliydi ama son yıllarda önemi çok daha arttı. Çünkü doğalgaz petrole ve kömüre göre, yani hidrokarbonlar içerisinde daha temiz bir yakıt. Bu çok önemli çünkü dünyada karbon emisyonları meselesi var. Ayrıca bazı ülkelerin doğalgaz kullanması teşvik ediliyor. Son yıllara bakıldığında doğalgazda böyle bir artış var. Doğalgazda altın çağı beklentileri gerçekleşmezken, gaz petrol yerine kömürün tahtını alırsa, gümüş çağından bahsedebiliriz. Dünya birincil enerji tüketiminde kömürün payı azalırken, doğalgazın payı artacak. Ancak doğalgazda altın çağ gelmedi, gümüş çağındayız."

Yıllar geçtikçe doğalgazın uluslararası ticaretinin de arttığını vurgulayan Volkan Özdemir, doğalgazın üçte birinin uluslararası ticarete tabi olduğunu, ancak petrol gibi küresel ve gelişmiş bir piyasa yapısından henüz bahsedilemediğini aktardı.

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasasının da giderek geliştiğine dikkati çeken EPPEN Başkanı Özdemir, "LNG'de son dönemde dev projeler gündeme geliyor. Doğalgaz da petrol gibi deniz yoluyla taşınan bir ürün haline geliyor. Önümüzdeki yıllarda, doğalgazın deniz yoluyla taşımacılığı uluslararası ticarette yüzde 40'ı bulacak. Şu anda dünyada bir LNG arz fazlası var. Dünyada LNG arttıkça, gaz da petrol gibi daha küresel bir piyasaya kavuşacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA'nın nitelikli alan muhabiri yetiştirme vizyonu çerçevesince, AA Haber Akademisi bünyesinde düzenlenen ve 17 Kasım'da sona erecek eğitim programına Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Moğalistan'tan 23 kursiyer katılıyor.

Program süresince, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türkiye Petrolleri'nden uzmanların yanı sıra AA Enerji ve Ekonomi Haberleri Editörleri, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü ve Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü'nden (EPPEN) akademisyenler eğitim verecek.

En Çok Aranan Haberler