HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar'la Yuan'ın savaşı neden önemli?

Dünyanın en büyük yirmi ekonomisinin oluşturduğu G20 ülkelerini liderleri, beşinci kez biraraya gelmek üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'de toplandılar. Acaba uzlaşmazlıkların üstesinden gelebilecekler mi?

Dünyanın en büyük yirmi ekonomisinin oluşturduğu G20 ülkelerinin liderleri, beşinci kez biraraya gelmek üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'de toplandılar. Acaba uzlaşmazlıkların üstesinden gelebilecekler mi?

G20 liderleri Seul'de biraraya geliyor

Gündemde halledilmesi gereken birçok sorun olduğu ortada.

Özellikle de zirve öncesinde en çok tartışma yaratan para birimleri arasındaki çatışma ve bunun doğurduğu uluslararası ticaret dengesizlikleri, liderlerin zorlanacakları konuların başında geliyor.

ABD'nin hem şikayetçi hem de tepki çeken taraf olduğu "kur savaşı", ülkelerin rekabet gücüne bağlı olarak değeri artan ya da azalan birimlerini görece olarak koruma stratejileri sonucunda ortaya çıkan bir fenomen.

Eleştirilen para politikaları Amerikan merkez bankasına yöneltilen suçlamalar, doların değerini düşük tutmak için faiz oranlarını azaltıp dolar arzını artırma politikasına odaklanıyor.

Bu politika sonucu, yatırımcılar ABD dışında daha kârlı hamlelere yöneliyor, yurtdışında varlık alımı için dolar satışı artıyor ve sonuçta doların değerinde düşüş yaşanıyor.

ABD aynı zamanda Çin'i benzer bir politika izleyerek yuanın değerini düşük tutan Çin'i suçluyor.

Zirve öncesinde ABD tarafından gündeme getirilen önerinin başta Çin olmak üzere birçok gelişen ekonomi tarafından kabul görmesi ihtimali çok düşük.

Anlaşma sağlanabilecek konular Bu zirvede hiçbir başarı sağlanamaz anlamına gelmiyor.

Mesela bankaların krizlerden etkilenmesini sınırlayacak resmi denetimlerin sıkılaşması, hemen her ülkenin kabul ettiği bir öneri.

Ancak G20 zirvelerin eskisi kadar önem taşımdığı, çünkü etkisini yitirdiği oldukça yaygın bir kanı.

2008'deki krizin hemen sonrasında Washington'da kasım ayında toplanan zirvede birçok önemli strateji uygulamaya konmuştu.

Bunlar sayesinde krizin derinlemesi karşısında önlemler alınmıştı.

'G20 önlemleri başarılıydı' Washington'daki Peterson Institute of International Economics'den Morris Goldstein, G20'nin önlemleri olmasaydı, krizin etkisi daha geç azalacaktı.

Ülkelerin tek başlarına hareket ettikleri durumda özellikle kriz yönetiminde başarılı olmalarının zorluğuna dikkat çeken Goldstein, G20'nin bu konuda yüksek performans gösterdiğini ekliyor.

Ancak, diyor Goldstein, G20'nin son dönemdeki performansının daha düşük olduğu da bir gerçek.

Durum 2008'e göre daha iyi Küresel ekonominin uçurumun eşiğinden döndüğü bu dönemde ilerleme düşük hızda olsa bile dünya liderlerinin endişeleri azalmış durumda.

Toparlanma her yerde eşit olmadığı için herşeyin normale döndüğünü söylemek mümkün değil.

Ancak, G20 zirvesinin ortaya çıktığı 2008'e göre daha iyi durumda olduğumuz açık.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler