ANKARA (ANKA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Sendikalar Yasası uyarınca "işkollarına hangi işlerin gireceğini tespit etmek" amacıyla hazırladığı İşkolları Yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelikte "domuz yetiştiriciliği" de Avcılık, Balıkçılık, Tarım ve Ormancılık işkolu alt sınıfları arasında yer aldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İşkolları Yönetmeliği, "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda sayılan işkollarına hangi işlerin gireceğini belirlemek" amacıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bir işyerinin hangi işkoluna girdiği konusunda anlaşmazlık çıkması halinde, ilgililerin başvurusu üzerine, işkolu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenecek. Bu tespite karşı ilgililer, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kararın yayımından itibaren 15 gün içinde dava açabilecek. Her işkolunda çalışan, sendikalara üye olan ve olmayan işçilerin sayılarıyla bunların sendikalara dağılımı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında çıkartılacak istatistiklerde gösterilecek ve bu istatistikler Resmi Gazete'de yayımlanacak.
-İŞKOLLARI-
Yönetmelikte, her bir işkoluna giren işlerin neler olduğu, ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılmasına ilişkin uluslararası norm ve standartlar göz önünde bulundurularak düzenlenen işkolları listesi şöyle sıralandı:
"Avcılık, Balıkçılık, Tarım ve Ormancılık; Gıda Sanayi; Madencilik ve Taş Ocakları; Petrol, Kimya, Lastik, Plastik ve İlaç; Dokuma, Hazır Giyim ve Deri; Ağaç ve Kağıt; İletişim; Basın, Yayın ve Gazetecilik; Banka, Finans ve Sigorta; Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar; Çimento, Toprak ve Cam; Metal; İnşaat; Enerji; Taşımacılık; Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye ve Antrepoculuk; Sağlık ve Sosyal Hizmetler; Konaklama ve Eğlence İşleri; Savunma ve Güvenlik; Genel İşler."
-DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ-
Avcılık, Balıkçılık, Tarım ve Ormancılık işkolunda "deve ve devegillerin yetiştiriciliği, deniz ürünleri yetiştiriciliği, ormancılık için destekleyici faaliyetler, sert kabuklu ürünlerin kabuklarının kırılması ve temizlenmesi ile ilgili faaliyetler, haşhaş vb. ürünlerin sürtme, ezme ve temizlenmesi ile ilgili faaliyetlerin" yanı sıra "domuz yetiştiriciliği" de yer alıyor.
İletişim iş kolunun alt sınıfları arasında ise "web portalları" adlı bir alt sınıf da bulunuyor. Bağımsız foto muhabirlerinin faaliyetleriyle bağımsız muhabirlerin faaliyetleri "Basın, Yayın ve Gazetecilik" işkolu içinde sayılırken "Savunma ve Güvenlik" işkolu "Milli Savunma, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ilgili her türlü askeri işyerleri (uluslararası ve yabancı askeri işyerleri dâhil) subay, astsubay kulüpleri, gazinoları ve otelleri, orduevleri, askeri hastaneler, okullar, askeri basımevleri ve Milli Savunma Bakanlığınca işletilen diğer işyerlerinde yapılan işler" şeklinde tanımlandı.