HABER

Dört parti de Evren'in cenazesine gitmiyor

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bugün toprağa verilecek. Ancak 4 partiden de cenazeye katılım olmayacağı açıklandı.

Meclis’te grubu bulunan dört parti de 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesine katılmayacak.

12 Eylül askeri darbesinin lideri eski Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bugün toprağa verilecek.

Cenaze töreniyle ilgili tartışmalar sürerken siyasi partilerden art arda açıklamalar geldi. Ak Parti, CHP, MHP ve HDP’den cenazeye katılım olmayacağı öğrenildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bir TV kanalının canlı yayınında yaptığı açıklamada "AK Parti olarak gerçekleşecek cenazeye partimizden kimse katılmayacak" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze törenine ilişkin “Sayın Genel Başkanı'mızın da belirttiği gibi Kenan Evren’in cenaze törenine katılmayacağız." dedi.

MHP yöneticileri de Kenan Evren’in cenazesine partiden katılım olmayacağını belirttiler.

HDP’den ise Eş Genel başkan Selahattin Demirtaş ise Kenan Evren'in cenazesi için "Bizden tek bir kişi cenazeye gitmeyecek, kusura bakmasın" demişti.

HÜKÜMETTEN KATILIM YOK

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kenan Evren'in ölümüyle ilgili, "Demokratik siyasetin bu konuda taziye yayınlamamış olması kadar normal bir şey olamaz. Allah günahlarını affetsin. AK Parti'den de hükümetten de kimse cenazeye katılmayacak. Ama bir devlet töreni yapılacak"' dedi. CHP, MHP ve HDP'den de cenazeye katılım olmayacağı öğrenildi.

Katıldığı bir televizyon canlı yayınında, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ölümüne dair siyaset sahnesinden herhangi bir başsağlığı ya da taziye mesajı yansımamasını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "12 Eylül'ün komutanı olarak önemli bir rol oynadılar. Ne yazık ki olumlu bir rol olduğu söylenemez. Çok önemli bir askeri darbenin lideri ölmüş oldu. Demokratik siyasetin bu konuda taziye yayınlamamış olması kadar normal bir şey olamaz. Allah günahlarını affetsin. Günahlarının çok ağır olduğunu ağır bir günah galerisine sahip olduğunu herhalde Türkiye'de çok büyük bir çoğunluk ittifakla kabul ediyor. Parlak bir dönem olmadığı için hiç kimseden de taziye dileği ortaya konulmuyor. Darbenin dışarıdan planlandığı biliniyor. Anormal yollarla siyasete müdahale etti. AK Parti'den de hükümetten de kimse cenazeye katılmayacak. Ama bir devlet töreni yapılacak" dedi.

"Kenan Evren ölümü öncesinde 12 Eylül davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar Yargıtay sürecindeydi. En büyük eleştiri o dönemin alt kadrolarının es geçildiği yönünde. O dava ile 12 Eylül yargılandı mı gerçekten?" sorusuna yanıt veren Kurtulmuş, "Tam anlamıyla yargılanmadı. 12 Eylül'de değiştirilmiş olan birçok antidemokratik yasalar duruyor. Bunları ortadan kaldırmak siyasetin boynunun borcudur. Alt kadrolar yargılanmadı doğru ama sonuçta bir şey başladı. Bu bir adımdır" diye konuştu.

Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "12 Eylül hukuku aynen devam ediyor. Bu iktidar 12 Eylül ürünüdür. 12 Eylül'ün siyasi anlayışı şimdi iktidarda" şeklindeki açıklamalarını anımsatılması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu külliyen iftiradır, yalandır. Hem 12 Eylül, hem 28 Şubat'ın ortadan kaldırmak istediği millet iradesidir. Bunların ortadan kaldırmaya çalıştığı siyasal bir akım Türkiye'de milletin oylarıyla iktidara gelmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun söylediğinin tam tersi vakidir. 12 Eylül'den sonra rahmetli Özal'ın iktidara gelmesi, 28 Şubat'tan sonra da AK Parti'nin siyasi olarak iktidara gelmiş olması iki tane darbenin de darbecilerinin iradesinin tam zıttına olan sonuçlardır."

"12 Eylül anayasası çok konuşuluyor, darbe anayasası. Meclis değiştirilmesi için çok kararlı çıkmıştı yola ama olmadı. Muhalefet, 'AK Parti başkanlık teklifi ile yolu tıkadı' eleştirisi yapıyor" hatırlatmasına karşın da Başbakan Yardımcısı'nın cevabı şöyle oldu:

"Hayır, tam tersine kusura bakmayın milletin hafızasıyla da dalga geçmeye gerek yok. Yaklaşık 69 madde üzerinde uzlaşıldı. Maalesef CHP son anda bir oyunbozanlık yaptı. 'Hiç olmazsa üzerinde ittifak ettiğimiz maddeleri geçirelim geri kalanına da sonra devam ederiz' dedik ama CHP buna da müsaade etmedi. CHP eğer oyun bozanlık yapmamış olsaydı en azından üzerinde uzlaşılan maddeler anayasa değişikliği olarak şimdi çoktan gerçekleşmiş olacaktı.

Sayın Evren'in vefatının gününde konuşuyoruz. 1982 anayasanın kabul edildiği ertesi günden itibaren Türkiye'de siyaset yeni anayasayı tartışır. Çünkü bu yeni anayasa ruhu felsefesi yanlış olduğu için Türkiye'ye uymuyor. İsteriz ki en büyük ittifakla bunu çıkaralım. Anayasa yapma meselesi sadece AK Parti'nin meselesi değil diğer partilerin de sorumluluğu var. Anayasayı yazmak kolay yapmak zordur."

En Çok Aranan Haberler