Mısır başbakanı, ekonominin canlanmasında hayati önem taşıyan 4,8 milyar dolarlık borç alınabilmesi doğrultusunda ülkesinin Uluslararası Para Fonu IMF'le görüşmeler yaptığını söyledi.
Yeni anayasanın yol açtığı siyasi krizden dolayı görüşmeler geçmişte askıya alınmıştı.
Başbakan Hişam Kandil'in söyledikleri Mısır poundunun Amerikan dolarına oranla rekor seviyeye düştüğü bir zamana denk geldi.
Merkez Bankası ayrıca ülkedeki döviz rezervlerinin 'kritik' seviyelere indiğini açıkladı.
IMF'le yapılan görüşmeler, Cumhurbaşkanı Mursi'nin yandaşlarının ve muhalefet yapanların düzenlediği ve zaman zaman çatışmaların yaşandığı protestolar sırasında askıya alınmıştı. Protestoların gündemini oluşturan anayasa geçen hafta düzenlenen referandumda kabul edildi.
Başbakan Hişam Kandil "IMF konusundaki planlarımızda büyük değişiklikler olmamasını umuyoruz. Borç konusunda görüşmelere devam edebilmek için IMF temsilcilerini Ocak ayında çağıracağız." dedi.
Mısır şu anda borç açığı ve azalan döviz rezervleriyle boğuşuyor. 2011 yılında zamanın Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı devrimin başlamasından bu yana Merkez Bankası poundu desteklemek için döviz rezervlerinden 20 milyar dolar harcadı.
Merkez Bankası'nın yeni para birimi düzenlemelerini uygulamaya koymasıyla Mısır poundu, dolar karşısında daha önce görmediği bir seviyeye olan 6,30'a indi. Pound daha önce dolar karşısında en fazla 6,26'ya gerilemişti. Bu 2004 yılının Ekim ayında yaşanmıştı.
Merkez Bankası hafta sonu boyunca döviz açık arttırmaya sundu. Pazar günü yapılan ilk açık arttırmada banka 75 milyon dolar değer biçti.
Bu açık arttırmalar ülkenin döviz rezervlerinin azalmasını yavaşlatmayı hedefliyor.
Merkez Bankası ayrıca kurumsal müşterilerin günlük çekebileceği nakit miktarının 30 bin dolarla sınırlandırıldığını açıkladı. Buna ek olarak banka, satın alınan dövize %1 ila 2 oranında komisyon uygulanacağını söyledi.