HABER

Dünya Arap Baharı'na olumlu bakıyor

BBC için 22 ülkede düzenlenen ankete göre, Arap Baharı eylemlerinin demokrasinin gelişimi açısından olumlu olacağı kanısı hakim.

BBC tarafından düzenlenen bir anket Arap Baharı'nın dünya genelinde insanların büyük bölümünce olumlu bulunduğunu gösteriyor.

BBC için Globescan kuruluşu tarafından yapılan ankete 22 ülkede, 21 binden fazla kişi katıldı. Eylemleri demokratik değişimi olası kılacağı gerekçesiyle olumlu, toplumda istikrarsızlık yaratacağı gerekçesiyle olumsuz bulanlar olduğu söylendikten sonra, katılımcılara "Siz ne düşünüyorsunuz?" diye soruldu.

Alınan sonuçlara göre, Tunus ve Mısır'daki yöneticilerin on yıllar süren iktidarlarının sonunu getiren halk eylemleri 22 ülke genelinde, katılımcıların ortalama yüzde 55'i tarafından 'genel olarak olumlu' bulunuyor.

Bu süreci 'genel olarak olumsuz' niteleyenlerin oranı ise yüzde 28. Geri kalan kayda değer kesim ise kararsız.

Arap Baharı sürecinin uzun vadeli etkileri hakkında hüküm vermek için henüz erken olsa da, ilk aşamada bu konuda en iyimser olanlar Batı Avrupa ülkeleri çıktı.

Alman ve Fransızların dörtte üçünden fazlası eylemleri "iyiye doğru gelişmeler" olarak değerlendirdi. Almanya'da bu oran yüzde 78, Fransa'da yüzde 76 oldu.

Ancak gelişmekte olan ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde, her iki görüş başa baş görünüyor.

Rusya ise kamuoyunda, eylemler konusunda olumsuz görüşlerin ağır bastığı başlıca ülke oldu.

Katılımcıların yüzde 34'ü yaşananların olumsuz olduğunu kaydederken, sadece yüzde 31'i olumlu olduğunu düşünüyor.

Çin'de halkın yarısı, eylemlerin demokratik değişim açısından olumlu olacağını söylerken, yüzde 27'si 'gelişmeler olumsuz' dedi.

ABD'de ise bu oranlar sırasıyla yüzde 64 ve 24 oldu.

Türkiye'de eğilimler dünya ortalamasına yakın

Türkiye'de ise veriler, dünya ortalamasına paralel çizgide.

Eylemlerin demokrasinin gelişimi açısından olumlu olacağına inananlar yüzde 55'lik bir kesimi oluştururken, toplumsal istikrarsızlık yaratabileceği gerekçesiyle olumsuz görenlerin oranı yüzde 28 oldu.

Eylemleri yaşayanlar arasında ankete dahil olan tek ülke Mısır idi. Burada da halkın yüzde 72'si gelişmeleri olumlu olarak gördüklerini söyledi. Yüzde 26'lık bir kesim ise buna katılmıyor.

Ankete katılan Afrika ülkelerinden Nijerya ve Kenya'da gelişmelere olumlu bakan kaydadeğer kitleler (yüzde 67-65) var. Gana'da ise destek yüzde 48'de kalırken, yüzde 37 olumsuz gelişmelerden kaygılı.

Latin Amerika'da da katılan altı ülkede de gelişmeleri olumlu algılayanlar, olumsuz bulanlara göre daha fazla.

2011 yılının Temmuz-Eylül ayları arasında düzenlenen ankette sorular yöneltilirken henüz, Libya'da Kaddafi rejimi devrilmemiş, Mısır ve Suriye'de şiddeti yeniden alevlendiren olaylar yaşanmamıştı.

GlobeScan kuruluşunun başkanı Doug Miller anketi yorumlarken "Arap Baharı'na destek yaygın, ancak ihtiyatlı" diyor:

"Bulgular, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi istikrarlı demokrasiler dışında, devrim sonrası istikrarsızlık kaygılarının olumlu bakışı gölgelediğini düşündürüyor. Bu durum özellikle Rusya, Pakistan ve Hindistan gibi iç istikrarsızlık tehdidi konusunda hassas ülkelerde kendisini gösteriyor."

En Çok Aranan Haberler