HABER

Dünyaya "Alem" satıyor

BURSA (İHA) - Osmanlı'nın ünlü alemcisi Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu Bursalı alem ustası Ayhan Savut, ürettiği pas tutmayan cami ve türbe alemleriyle dünyaya ün saldı. Alem ustası Savut, Türkler'in yoğun olduğu Almanya, Amerika, Hollanda ve İngiltere'nin yanısıra, Müslüman ülkeler Libya, Sudan, Arabistan ve Endonezya'ya ihracat yapıyor.

Kayıhan Mahallesi'nde Bedrettin Camii yanındaki dükkanında çocukluğundan beri alem üreticiliği yapan Ayhan Savut, dünyanın her yerine alem pazarlıyor. Meslek Enstitüsü mezunu olan Savut, 1889'da Kırgızistan'dan Bursa'ya göç ederek Ahilik ve Lonca Cemiyetleri tarafından Ulucami'de düzenlenen yarışmada berat alan tek alemci dedesi Bakırcı Mustafa Efendi'nin sanatını devam ettiriyor.

Savut, yaptığı alemlerinin kararmamasından dolayı nerede yeni cami veya İslami eser yapılsa alemine imzasını atıyor. Bu işin bir sanat olduğunu anlatan Ayhan usta, "Alem, caminin türbenin şanıdır, cilasıdır. İyi bir mimari, ışıl ışıl parlayan alem ile bütünleştiği zaman heybetli olur. Oraya bakan gözler kamaşır, büyüsüne kapılır. Bu yüzden bakırdan yapılan alemin kararmaması lazım. Biz bu mesleği hem mektepli hem de alaylı olarak yapıyoruz. Sırrımız yaptığımız özel karışım vernikte. Bu alemin kararmasını engelliyor, her türlü hava şartlarında pırıl pırıl parlıyor. Hele dört mevsim yaşanan yerlerde yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı 40-50 dereceyi bulduğundan, hava değişiminden kaynaklanan tahribat alemde ustalık farkını ortaya çıkarıyor" dedi

Bazı vakıf ve dernekler tarafından birtakım nadide eserler için ithal edilen değeri 500 milyonu bulan altın varak kaplama alemlerin bile çok uzun süre parlaklığını korumadığını bildiren Suvat, ehil olmanın kaliteyi ortaya çıkaracağını anlattı.

Camileri süsleyen alemlerin büyüklüğüne göre 250 ile bin YTL arasında değiştiğini anlatan Ayhan Savut, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun bir cami yapılsa, cami dernek yöneticileri hemen beni ararlar ve sipariş verirler. Alem süs olarak görüldüğü için de çok sıkı pazarlık yapıyorlar. Bunun yanında şanımız yurtdışına da yayılmış zamanla. Yurt dışındaki siparişlerde, kişiler daha önceden hazırlanmış projeyi bana gönderiyorlar. Ben de kargo ile gelen adrese hazırlayıp yolluyorum. Bazıları da kendileri geliyorlar. Özellikle Almanya, Amerika, Hollanda, İngiltere gibi Müslüman Türkler'in yoğunlukta oldukları ve yabancı Müslümanlar'ın yaşadıkları Libya, Sudan, Arabistan, Endonezya gibi ülkelerden yıllardır sipariş geliyor. 1979'da Suudi Arabistan'dan Prens bin Abdülaziz alem siparişleri vermişti. Ayrıca bakırcılığın duayen ülkesi Suriye'ye bile alem yaparak gönderdik" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler