İSTANBUL (İHA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Cenk Kiper, her kadının düşük yapabileceğini ifade ederek, "Düşük yapan kadınlar da ilerde sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir" dedi.
En erken düşüğün 12 haftadan önce, en geç düşüğün ise 12-20 haftalar arasında gerçekleştiğini kaydeden Operatör Dr. Cenk Kiper, "Kendiliğinden gerçekleşen düşük, bebek yaşarken veya bebeğin ölümünden sonra 1-3 hafta içinde olur. Kendiliğinden düşüğün görülme oranı yüzde 15-40 arasındadır. Bunların yüzde 75'i 16 haftadan önce, yüzde 62'si 12 haftadan önce görülür" şeklinde konuştu.
Dr. Cenk Kiper, çiftlerin yaşının düşüğe neden olan etkenler arasında yer aldığını ifade ederek, "Annenin yaşı 33'ün üstünde babanın yaşı 53'ün üstünde ise düşük riski daha büyüktür. Yaş faktörünün yanı sıra düşüğe neden olan ve annenin taşıdığı bir takım hastalıklar vardır. Herpes, brusella, hipertroid, diyabet, bazı kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları da düşüğe neden olan hastalıklar arasında sayılabilir. Rahim urları, rahmin çift olması gibi durumlar da düşüğe neden olan diğer etkenler olarak karşımıza çıkar" dedi.
Annenin yaşadığı bir takım ruhi depresyonların da düşüğe neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Kiper, "Korku, sıkıntı, acı çekme ve benzeri psikolojik gerginlikler de düşüğe neden olabilir. Bunların dışında, kaza, düşme, elektrik çarpması veya şiddete maruz kalma, ilaç veya gaz zehirlenmeleri, sigara ve uyuşturucu maddeler, rahim ağzının gevşekliği, beslenme bozuklukları, bazı kan uyuşmazlığı tipleri, babadan gelen spermin bozukluğu da düşüğe neden olabilir" açıklamasını yaptı.
Operatör Dr. Cenk Kiper, gebelik döneminde anne adayının yaşadığı kanamaların ve ağrıların dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, "Hamilelik döneminde görülen kanama ve ağrı, düşük olayının bilinen en belirgin özelliğidir. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmaz. Ancak düşük yapan hastalara acil müdahale uygulanır. Rahim içinde muhtemelen kalmış parçaları temizlemek için kürtaj uygulanır" dedi.