The Economist dergisi, son sayısında Kuzey Irak'taki gelişmeler ve bölgede bağımsız bir devlet kurulması olasılığı gibi konuların çok geniş bir değerlendirmesine yer verdi. Iraklı Kürtlerin hiçbir zaman bu kadar iyi bir dönemi yaşamadığını belirten dergi, Kuzey Irak'ta Arapça pek kullanmadığını, 25 yaş altındaki Kürtlerin çok azının Arapçayı iyi anladığını, Irak bayrağının hiçbir yerde görünmediğini kaydetti.
-"IRAKLI KÜRDİSTAN'IN SINIRLARI NEREDE"-
"Iraklı Kürdistan'ın sınırları nerede?" diye sorulan yazıda Kuzey Irak'ta devlet dairelerinde ve diğer yerlerde görülen standart haritanın, halen Kürtlerin kontrolündeki bölgeden çok daha büyük olarak gösterildiğine dikkat çekildi. Ancak dergi, söz konusu haritanın Türkiye, İran ve Suriye'deki Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerini dahil edilmediğine de işaret etti.
-"PKK KUZEY IRAK'TA TÜRKİYE'Yİ SALDIRMA PLANINI YAPIYOR" -
İngiliz dergisi, Kürtlerin komşuları ile ilişkilerin "kritik" bir mesele olduğunu belirtirken de Türkiye'nin, sık sık Kerkük'ün ele geçirilmesi halinde "Iraklı Kürdistan'ı işgal etme tehdidinde" bulunduğu kaydetti.
Türkiye'nin de, Kuzey Irak'taki dağlık bölgesinde gizlenen PKK'nın "3 binden fazla gerilla"sının kovulmadığı veya kuşatılmaması halinde de işgal tehdidinde bulunduğunu yazan dergi, PKK'nın söz konusu bölgede Türkiye'nin güneydoğusuna yönelik "öldürücü operasyonlar için planlar ve eğitim" yaptığına dikkat çekti.
-"KÜRT LİDERLERİ PKK'NIN SALDIRILMASINA GÖZ YUMABİLİRLER"-
Iraklı Kürtlerin PKK'yı bir "baş belası" olarak görmekle birlikte "etnik kardeşlerinin kanını dökmelerinin beklenmeyeceğini" belirten dergi, "Bunun yerine Türklerin onlarla müzakere etmesi gerektiğini savunuyorlar" diye yazdı. Dergi şöyle devam etti:
"Ancak Iraklı Kürt liderleri, PKK'ya, Iraklı Kürt toprakları içerisinde saldırılırsa – belki, Ortadoğu'da pek rastlanmayan ve kritik bir Müslüman müttefik olan Türkiye ile ilişkileri iyileştirme ihtiyacını duyan Amerikalıların suç ortaklığı ile de -, göz yumabilirler. Ancak sıradan birçok Kürt öfkelenirdi."
Buna karşın The Economist, Türkler ile Iraklı Kürtlerin, "Türkiye'nin ılımlı İslamcı hükümetin Temmuz'da yeniden seçilmesinden beri daha iyi geçiniyorlar" derken AKP'nin "Türkiye'nin Kürt bölgelerinde kayda değer bir sonuç aldığına dikkat çekti.
-"TÜRKİYE IRAKLI KÜRTLERİN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI"-
Türkiye'nin, ayrıca Iraklı Kürtlerin en büyük ticaret ortağı olduğuna da işaret edildiği yazıda şu değerlendirme de yapıldı:
"Örneğin Erbin'in büyük yeni havaalanı Türk (ve Britanyalı) bir projedir. Eğer Türkiye ile Iraklı Kürdistan, eskiye oranla sağlanması daha mümkün görünen bir uzlaşmaya varabilirse bunun Iraklı Kürdistan'ın yaşama şansını önemli ölçüde artırırdı."
Kürtlerin akıllıca hareket etmesi halinde bağımsızlık için acele etmeyeceğini yazan dergi, bağlımlı oldukları dış güçlerin buna izin vermeyeceğini savunarak şöyle devam etti:
-"KÜRTLER BAĞIMSIZLIĞI 10 YIL SONRA DÜŞÜNSÜNLER"-
"Özellikle Türkiye ve ABD, onların kopmasına izin vermez. Türkler, onlara askeri olarak saldırmazsa da ekonomik olarak boğazlarını sıkarlar. Amerikalılar da, Türkler ve Araplar'ın gözüne girmenin stratejik olarak daha önemli olduğu düşüncesiyle sırtını onlara dönebilir."
Buna karşın The Economist, 5-10 yıl uslu durarak sabretmeleri, ekonomilerini yürümesini sağlamaları, bir miktar özgürlük tesis etmeleri ve çatışmalardan uzak durmaları halinde dünyanın geri kalan bölümünün, Iraklı Kürtlerin "haklı kendi geleceğini tayın etme hakkı"nı görmezlikten gelmesinin, giderek artan bir biçimde zorlaşacağı yorumunu yaptı.