HABER

Eczacılardan taslak tepkisi

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarı Taslağı" Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) sonra Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) de memmun etmedi.

Önceki gün yapılan TEB 34. Dönem Başkanlar Danışma Kurulu toplantısında, taslağın, 'kabul edilemez' olduğu ortak kararına varıldı. TEB Merkez Heyeti ve bölge eczacı odaları tarafından imzalanan ortak metin Sağlık Bakanlığı'na gönderildi. Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında alınan karar uyarınca TEB, bölge eczacı odaları ve üyeleri Sağlık Bakanlığı'na tepki faksı ve maili gönderecekler. Bu arada TEB, "Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarı Taslağı" detayları hakkındaki çalışmaları tamamlayarak konuyu uzmanı hukukçuların görüşüne sundu. Hukuki inceleme tamamlandıktan sonra sonucun Sağlık Bakanlığı ve bölge eczacı odalarına gönderileceği bildirildi.

Öte yandan, TEB ve Bölge Eczacı Odaları tarafından hazırlanan ortak metinde şu ifadeler yer aldı: "Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgili 31 Ağustos 2004 tarihinde Türk Eczacıları Birliği'nde bir araya gelen biz eczacı odası başkan ve yöneticileri; hazırlanan taslağın 59. Hükümet'in bugüne kadar ortaya koyduğu Avrupa Birliği ile ilgili performans ve kriterlere, katılımcı demokrasi konusundaki söylemlere, sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi konusundaki hükümet politikalarına uygun olmadığı görüşündeyiz.

Avrupa'da eczacı meslek örgütlerinin kendilerine ait yasalarının olduğu bilinmekte iken, Avrupa Birliği uyum yasaları ile bağdaşmayan, Anayasa'nın temel prensiplerine aykırılık taşıyan bu taslak ile 50 yılda oluşturulan meslek hukukumuzun ortadan kaldırılmasını istemiyoruz. Şöyle ki hazırlanan taslağı çağdaş normlardan uzak, açılımcı olmayan, mesleğimizin sorunlarını ve çözümlerini içermeyen, meslektaşlarımızın ve örgütümüzün dinamizmini yok eden, demokratik meslek örgütü özelliğimizi etkisizleştiren, yönetici olmayı sınırlayan ve sıradanlaştıran, mesleğimizin yarası olan muvazaanın onarılmaz biçimde yasalaşmasını sağlayan, yılların birikimi ile oluşturan kurumsal olanak ve inisiyatifimizi yok eden, halk sağlığı ile ilgili gelenekselleşmiş eczacılık ve ilaç politikalarını içinde barındırmayan ve en önemlisi eczacı, ilaç ve eczaneyi tarif etmeyerek, var olan 6643 sayılı yasamızın bize sunduğu demokratik, katılımcı, çağdaş ve ülkemizin gelişimine sunabileceğimiz ekonomik, toplumsal katkıyı engelleyen ve bu özelliği ile var olan yasamızın gerisine düşen bu taslağın içinde meslek grubu olarak yer almak istemiyoruz. Birlik ve odalarımız görüşlerini içermeyen, mesleğimize dar gelen, meslek felsefemize uygun olmayan bu yasa tasarısı taslağını kabullenmiyoruz".

En Çok Aranan Haberler