ANKARA (İHA) - Hastane İnfeksiyonları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, tüm dünyada hastane enfeksiyonlarının olduğunu, bunlara karşı tedbir almak gerektiğini belirterek, Edirne'de yaşanan bebek ölümlerinin ise hastane infeksiyonlarına bağlı mini bir salgın olduğunu söyledi.
Hastane İnfeksiyonları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, Edirne'de bebeklerin ölümüne sebep olan serratia adlı baktarial enfeksiyonla ilgili bir basın topantısı düzenledi.
Hastane ortamında hastanın kaptığı hastalığın hastane infeksiyonu olarak tanımlandığını belirten Ünal, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hastanede yatarak tedavi gören her 10 hastanın birinde hasatene infeksiyonu ortaya çıktığını kaydetti. Ünal, hastanelerin yoğun bakım üniteleri, yanık ve yeni doğum ünitelerinin hastane infeksiyonları açısından çok riskli bölgeler olduğuna dikkat çekerek, hastane infeksiyonu gelişmeyen hastalarda ölüm oranı yüzde 3'ken, infeksiyonu gelişen hastalarda yüzde 50'ye kadar çıktığını söyledi.
Hastanelerde, hastane infeksiyonunun olmasının engellenemez olduğunu, tüm dünyada görüldüğünü ancak bunu önleyecek tedbirlerin alınmasının önemine değinen Ünal, tüm tedbirler alınmasına rağmen hastane infeksiyonunun minimum yüzde 2 görüldüğünü söyledi. İnfeksiyonun, hastane çalışanlarının hasta muayeneleri ardından hijyen şartlarına uymamaları, hastane içerisinde var olan mikropların antibiyotiklere karşı direnç kazanması, hastalarda kullanılan aletlerin dezenfeksiyona rağmen hastaya müdahale sırasında mikropların faal duruma geçmesinden kaynaklanabileceğini ifade etti.
"HASTA ZİYARETLERİ DE İNFEKSİYONLARI ARTIRIYOR"
Hastane infeksiyonlarının gelişimine zemin hazırlayan en önemli risk faktörünün temizlik ve hijyen şartları olduğuna dikkat çeken Ünal, "Hastanın, hastalık kapmaya uygun bir durumda olması, yaş, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması, hastane ortamındaki yoğun ve çoğu zaman uygunsuz antibiyotik kullanımı, cerrahi girişimler, el yıkama gibi hijyenik alşkanlıklar da bu hastalığa sebep teşkil etmektedir" dedi.
Ünal ayrıca, Türkiye'de çok sık rastlanan hasta ziyaretlerinin de bu infeksiyonları artırdığını belirterek, hem sağlık personelinin, hem hastanın hem de hasta yakınlarının bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle 500 ve üstü yataklı hastanelerde bu infeksiyonların görülme riskinin daha fazla olduğunu söyleyen Ünal, büyük ve eğitim hastanelerinin daha riskli bölgeler olduğunu kaydetti. Hastane içerisinde infeksiyonların kontrolü için Hastane İnfeksiyon Kontrol Programlarının olduğunu ve bunun tüm hastanelerde kurulmasının çıkan bir yönetmelikle zorunlu hale geldiğini vurgulayan Ünal, tüm bunlara rağmen Türkiye'de henüz hastanelerin infeksiyon oranlarının belirlenemediğini kaydetti.
"SERRATİ MİKROBU ANTİBİYOTİKLERE KARŞI OLDUKÇA DİRENÇLİDİR"
Dernek Üyesi Prof. Dr. Dilek Arman ise, hastane infeksiyonlarının en fazla yeni doğan bebeklerde görüldüğünü belirterek, son 5 yıl içinde dünyada en az 15 salgın hatalığa rastlandığını hatırlattı. Hastane infeksiyonlarının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde de görüldüğüne dikkat çeken Arman, bu ölüm oranlarının bebeklerde yüzde 60'lara kadar çıktığını kaydetti. Arman, yeni doğan ünitelerinde anne sütü pompalarında ve lavobalarda bu salgının gelişebileceğini söyledi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Selma Karabey, Serratia hastalığının yeni çıkan bir hastalık olmadığını, insanların 200 yıldır bu mikrobu tanıdığını belirterek, koli mikrobunun akrabası olan serratia'nın özellikle yeni doğan bebeklerde, zayıf bünyelere yerleştiğini söyledi. Karabay, bebeklerin solunum ve idrar yollarına yerleşen mikrobun, bebeklere yapılan küçük müdahalelerde bile harekete geçebileceğini ve bu şekilde salgın ortamının oluşabileceğini söyledi. Mikrobun, dezenfeksiyon içinde de ürüyebileceğine dikkat çeken Karabay, hastane ortamında geliştiği için Serratia mikrobunun antibiyotiklere karşı da oldukça dirençli olduğunu belirtti.
Gazetecilerin soruların cevaplandıran, Prof. Dr. Ünal, hastane infeksiyonlarının bebeklerin ölümü açısından üzücü olduğunu ancak bu tür olayların da doğal olmasa da ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Türkiye'deki hastane infeksiyon oranlarının henüz çıkarılmadığını belirten Ünal, programların tüm hastanelerde yaygınlaşmasının ardından Türkiye için de bir oran verilebileceğini söyledi. Ünal, Amerika'da birçok hastanenin internet sitesinde hastane infeksiyon oranlarını yayınladığını, Türkiye'nin de zaman içerisinde bu aşamaya gelebileceğini de sözlerine ekledi.