HABER

Ege Üniversitesi'nde el bileği protezi geliştirildi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, el bileği tümörü sonucu oluşan boşluğu dolduracak protez yaptı - Doç. Dr. Keçeci: - "Bu protezin başarısı aynı hastalığa sahip hastalarımıza umut olacak. Bu sayede ithal etmek zorunda kaldığımız ürünler ülkemizde üretilebilecek"

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin, tümör sonucu oluşan boşlukları doldurma özelliğine sahip bir el bileği protezini geliştirdiği bildirildi.

EÜ'den yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Burçin Keçeci ve Doç. Dr. Levent Küçük'ün tasarladığı "el bileği tümörü sonucu oluşan boşluğu dolduracak ve işlev sağlayacak protez" ilk olarak futbolcu Ali Rıza Turhal'a (21) uygulandı.

Protez konusunda bilgi veren Doç. Dr. Burçin Keçeci, hastanın sağ bileğinde kötü huylu bir kemik tümörü ile hastaneye geldiğini, tümörü çıkardıktan sonra bölgede 9 santimlik bir boşluk oluştuğunu anlattı.

Hastaya özel dizayn ettikleri protezi ameliyatla yerleştirdiklerini, ameliyat sonrası 4. günde hastanın el bileğini rahat ve ağrısız hareket ettirmeye başladığını aktaran Keçeci, şöyle devam etti:

"Şu an hastamızın rehabilitasyonu büyük bir titizlikle devam ediyor. Bu protezin başarısı aynı hastalığa sahip hastalarımıza umut olacak. Benzeri çalışma modeliyle üniversite-sanayi iş birliği sonucu birçok protezin geliştirmesi ve üretilmesi mümkün olacak. Bu sayede ithal etmek zorunda kaldığımız ürünler ülkemizde üretilebilecek."

- Uluslararası kongrede bilim dünyasına sunulacak

Tasarladıkları protezi Dünya Kas İskelet Sistemi Tümörleri Kongresi'nde uluslararası bilim dünyası ile paylaşacaklarının bilgisini veren Keçeci, kongrede Türkiye'yi gururla temsil edeceklerine dikkati çekti.

Doç. Dr. Levent Küçük ise dünyada el bileği bölgesi için standart bir protez bulunmadığını, hastaya özel üretilen protezlerin 80-90 bin liraya mal olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bizim geliştirmeye çalıştığımız bu protezin en önemli özelliği hem kırık ve kireçlenme vakalarında hem de tümör hastalarında kullanıma uygun olması. Bu şekilde bir üretim standardını yakalayabilirsek 80-90 bin lira maliyetlerden 3-4 bin lira arası maliyetlere inmiş ve bunu hastalarımızın hizmetine sunmuş olacağız."

Yeniden sağlığına kavuşacak olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu bildiren Ali Rıza Turhal ise ameliyatın üstünden 2 hafta geçmesine rağmen ağrısı olmadığını, iyileşir iyileşmez futbol hayatına dönmeyi hedeflediğini vurguladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da üniversitenin geleneğinde bulunan inovasyon yeteneğinin güzel bir örneğini daha görmenin gururunu yaşadıklarını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler