SAMSUN (İHA) - Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Kestanepınar köyünde yaşanan eğitim skandalı köyü göçe zorladı. Kağıt üzerinde açık gözüken ve bir türlü eğitim-öğretim yapılamayan okul, eğitim sezonunun ortasında kapatıldı. Köylülerden bir kısmı, çocuklarını okutabilmek için köyü terk etmek zorunda kaldı.
Çarşamba'nın Kestanepınar Dereçatı İlköğretim Okulu'nda yaşanan trajikomik olaylar zinciri, 10 Ekim 2007 tarihinde kağıt üzerinde açık gözüken, ancak eğitim öğretimin yapılmadığı okula Vali Yardımcısı Mustafa İngenç imzasıyla bir öğretmenin atanmasıyla başladı. Öğretmen M.Y., Batman'ın Sason ilçesinde 12 Aralık 2002 tarihinde meslek hayatına başladı. 7 ay sonra 'aylıksız izin' alarak askerlik nedeniyle görevinden ayrıldı. Askerliğini tamamlayan M.Y., 11 Ağustos 2003 tarihinde aynı okulda görevine başladı. Eş durumunu gerekçe gösteren M.Y., yaklaşık iki ay görev yaptıktan sonra 10 Ekim 2003'de Samsun'un Çarşamba ilçesi Kestanepınar Dereçatı İlköğretim Okulu'na tayin edildi. Köylülerin 1 hafta okulda kaldığını iddia ettiği öğretmen, bir daha okula gelmedi. Lojmanı bulunan, teknik donanımı ve fiziki şartları iyi olan okul müfettiş raporu doğrultusunda 68887 sayılı Valilik oluruyla 31 Aralık 2003 tarihinde zamanın Valisi Mustafa Demir imzasıyla kapatıldı. Okul kapatılmasına rağmen, öğretmen M.Y.'nin kadrosu 05 Nisan 2004 tarihine kadar kapalı okulda gözüktü. Bu arada, bir hastaneden rapor alan öğretmen, kadrosu yine kapalı okulda bırakılmak kaydıyla, 11 Mart 2004 tarihinde geçici görevle Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevlendirildi. 05 Nisan 2004 tarihine kadar resmi kayıtlarda Kestanepınar Köyü Dereçatı İlköğretim Okulu'nda görev yaptığı görünen M.Y., 4 ay boyunca kapalı okulda hizmet vermiş oldu ve maaş aldı. Öğretmen M.Y.'nin kadrosu, 05 Nisan 2005 tarihinde Samsun Merkez İmamlar İlköğretim Okulu'na nakledildi. M.Y., yeni bir kararla 03 Haziran 2005 tarihinde Samsun Devlet Hastanesi İlköğretim Okulu'na atandı. Buradaki görevindeki yükseliş sürecinde 16 Haziran 2005'de Yönetici Atama Yönetmeliği uygulandı. 07 Eylül 2006 tarihinden itibaren alan değişikliğiyle müdür olarak görev yapmaya başladı. Yönetmelikleri alt üst eden M.Y., yaklaşık 3.5 yıllık görev süresi içinde 6 kez yer değiştirerek rekor kırdı.
MALZEMELER ÇÜRÜMEYE TERKEDİLDİ Eğitim-öğretimin yapılmadığı, ancak kağıt üzerinde açık gözüken Kestanepınar Köyü Dereçatı İlköğretim Okulu'na Doğu'daki görev süresi dolmadan bir öğretmen ataması yapılırken, öğretmen 1 hafta bile okulda kalmadan başka yere atandı. Eğitim-öğretim sezonunun ortasında okul kapatıldı, kadrosu kapalı okulda 4 ay bekletildi, bu sırada başka yerde görevlendirildi. 2001 yılından bu yana öğretmen bekleyen köylüler ise 2003 yılında 1 hafta gördükleri öğretmenin ardından okullarının da kapatılmasıyla, çocuklarını okutabilmek için köyü terk etmeye başladı. Kapanan okul harabe oldu, ders kitapları, sıralar ve malzemeler çürümeye terk edildi. Tüm fiziki şartları eğitim öğretim için uygun olan okulda ve köyde atama sürecinin dışında ayrı bir dram yaşandı. Köylüler, 2001 yılından buyana öğretmen beklediklerini dile getirdi. Köylülerin okul ve öğretmen sorunuyla ilgi verdiği bilgilerde, 2003 yılında M.Y.'nin atanmasıyla umutlanıp hemen çocuklarını okula kayıt ettirmek istedi. Kayıt işlemlerini yaptıran köylüler, 1 hafta sonra öğretmeni bir daha göremedi. Okula içler acısı bir manzara hakim oldu. Okulun kapanmasının ardından 430 olan köy nüfusu yaklaşık 270'e kadar düştü. Çocuklarını okutmak isteyen köylüler, şehir ve ilçe merkezi, diğer köy ile ilçelere taşınmak zorunda kaldı. Köyde kalan bazı vatandaşlar ise çocuklarını il dışındaki yakınlarının yanına göndererek orada eğitimlerine devam ettirdi. Köyde kalan ailelerin eğitim çağına gelen çocukları ise köye yaklaşık 12 kilometre mesafedeki başka okullara gönderildi. Uzun süre okula kendi imkanlarıyla giden öğrenciler, taşımalı sisteme dahil edildi. Taşımalı sistem ise yine yazılı evraklarda kaldı. Öğrenciler günde 1.5 saat yol yürümek zorunda bırakıldı. Servisin düzensiz gelip gitmesi, geldiği zamanda öğrencilerin evine kadar gelmemesi nedeniyle öğrencileri zor durumda bıraktı. 'Norm kadro' uygulamasına göre 16 öğrencisi görülen Kestanepınar Dereçatı İlköğretim Okulu, köylülerin umutsuzluk kapısı oldu.
Okulda eğitim öğretim yapılmadığı için köylülerden bir kısmının başka yerlere taşındığını belirten Muharrem Ayan, 2001 yılından buyana öğretmen beklediklerini, okulun çürümeye terk edildiğini söyledi. Okul yüzünden köyün nüfusunun azaldığını dile getiren Bilal Osman ise her yıl öğretmen gelir ümidiyle beklediklerini ama öğretmen gelmediğini kaydetti. Yaşar Alkan da 2003 yılında öğretmen geldiğini ve 1 hafta süre sonra gitmesinin ardından çocuğunu okuması için İstanbul'a gönderdiğini, hasretine dayanamadığı için 1 yıl sonra geri getirdiğini dile getirdi. Alkan, "Şuan iki çocuğum okuyor. Yaklaşık 12 kilometre mesafedeki okula gönderiyorum. Çocuklarım her sabah ve akşam 1.5 saatlik yol yürüyor. Servis bir geliyor, bir gelmiyor. Gelse bile yarı yolda bırakıyor. Sabah servis alırken de yarı yoldan alıyor. Servisi kaçırdıkları zaman imkan varsa ben götürüyorum, yoksa okula gitmiyorlar. Genelde devamsızlıkları oluyor" dedi.
Ahmet Ayan ise taşımalı eğitiminin 'Taşımama eğitimine' dönüştüğünü dile getirdi.