İSTANBUL (İHA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, "2005 yılında enflasyon 40-50 yılın en düşük seviyesine inmiştir, faizler büyük oranda düşmüştür" dedi.
İTO, ekonomik durum 2005 raporunu Başkan Murat Yalçıntaş'ın düzenlediği bir raporla kamuoyuna açıkladı. Raporda ekonomide olumlu gelişmeler olduğuna dair mesajlar verildi.
İTO Fuaye Salonu'nda düzenlenen toplantıya Başkan Murat Yalçıntaş ve İTO Genel Sekreteri Cengiz Ersun katıldı. Sözlerinin başında, oda olarak temsil ettikleri 87 meslek komitesinin 350 bin üyesinin ekonomik durum ile ilgili tespit ve görüşlerini bir raporla açıklamak istediklerini kaydeden Yalçıntaş, raporda İTO'nun bugünü nasıl gördüğü ve yarın neler olmasının istediği yönünde bilgiler yer aldığını belirterek, "İTO'nun hazırladığı ekonomik durum raporu 4 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde hem dünya ekonomisini hem de ülke ekonomisini değerlendiriyoruz. İkinci bölümde Türkiye'nin daha iyi bir noktaya taşınabilmesi için öneriler dile getiriliyor. Üçüncü bölümde nabzını tuttuğumuz sektörler ile ilgili analizleri aktarıyoruz. Son bölümde de meslek komitesinin sıkıntılarına ve çözüm önerilerine yer veriyoruz" dedi.
Yalçıntaş, daha sonra raporun içeriği hakkında bilgi verdi. İstanbul'un ekonomik gelişiminin umut verici olduğuna değinen Murat Yalçıntaş, "İstanbul sıkıştırıldığı tarihi ve doğal güzelliği ile kalıplarından çıkarılarak uluslararası ticaret, finans, kongre ve fuar merkezi olma yolunda büyük ilerlemeler kaydetti. Ekonominin Türkiye boyutunda ise tam anlamıyla olumlu gelişmeler yaşandığı ifade edilebilir. 2005 yılında enflasyon 40-50 yılın en düşük seviyesine inmiştir, faizler büyük oranda düşmüştür" diye konuştu.
"BİZİM İŞADAMI OLARAK İLERİYE BAKMAMIZ LAZIM"
Basın açıklamasının ardından İTO Başkanı Murat Yalçıntaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yalçıntaş, hükümet ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) arasında yaşanan gerginliğin sorulması üzerine, "Bunlar geride kaldı. Bizim işadamı olarak ileriye bakmamız lazım. Bizim işten, aştan, yatırımdan bahsetmemiz gerekli. Artık önümüze bakmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Yalçıntaş, hükümetin çıkarmayı düşündüğü SSK ve Bağ-Kur prim affı ile ilgili bir soruya da, "Esnafın üstünde büyük bir prim ve vergi yükü var. Bu da ekonomik gelişmeyi engelliyor. Bunun bir an önce çözülmesi lazım" cevabını verdi.
Kur açısından da Türkiye'de herhangi bir tehlike görmeğini belirten Yalçıntaş, "Kura müdahale edilmemesi lazım. Merkez Bankası zaten kuru dengede tutuyor. Bu müdahaleyi yanlış bulmuyorum. Kur kendi yerini kendi bulmalı" dedi. Sorular üzerine, ekonomide istikrarın önemine değinen Murat Yalçıntaş, "Ekonomik istikrarın devamı, siyasi istikrarın devamına bağlı. Eğer bu istikrar devam ederse, Türkiye iyi günlere gider" diye konuştu.
Murat Yalçıntaş, İstanbul'da beklenen olası bir depremin Türk ekonomisine vereceği zararla ilgili soruya, "Depreme kurumsal olarak hazırlanıyoruz. 2005 iş programında da üyelerimize yönelik eğitim amaçlı çalışmalar olacak. Bunu da önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız" yanıtını verdi.
Son olarak yabancı sermayenin önemine de değinen Yalçıntaş, "Türkiye'ye son yıllarda yabancı sermaye akışı var. Bu da Türkiye'deki ekonomik gelişmeyi gösteriyor. Eğer Türk işvereni rekabet etmek istiyorsa, ya içeriden ya dışarıdan ortak bularak büyümek zorundadır" dedi.