HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomik gidişat düşündürüyor

TÜİK ve Merkez Bankası tarafından ortak düzenlenen "Tüketici Eğilim Anketi" mart ayı sonuçlarına göre halk arasında ekonominin iyiye gittiği yönündeki inaç azaldı.

Önümüzdeki 3 aylık döneme göre, Türkiye'nin genel ekonomik durumunun şu ana göre "Biraz Daha İyi" olacağını düşünenlerin oranı şubat ayındaki yüzde 22.7 seviyesinden mart ayında yüzde 21.9'a geriledi.

Gelecek üç ayda ekonomik durumun "Çok Daha İyi" olacağını belirtenler yüzde 1.3'den yüzde 1.7'ye çıktı. Ekonomik durumun 3 ay sonra "Biraz Daha Kötü" olacağını söyleyenler şubat ayındaki yüzde 22.4'den yüzde 21.9'a inerken, "Çok Daha Kötü" olacağını söyleyenler yüzde 3.9'dan yüzde 5.0'a yükseldi. Ankete katılanların yüzde 38.5'lik bölümü önümüzdeki 3 ayın, şimdiki durum ile aynı olacağını belirtirken, yüzde 11.0'lik kesim fikir belirtmedi. Şubat ayında aynı kalacağını söyleyenler yüzde 41.1, fikri olmayanlar yüzde 8.7 olmuştu.

"FİYATLAR DAHA HIZLI ARTACAK"

'Tüketici Eğilim Anketi" mart ayı sonuçlarına göre, önümüzdeki 12 ayda "Fiyatlar Daha Hızlı Artacak" diyenler yüzde 7.3'den yüzde 7.7'ye çıktı.

Önümüzdeki 12 ayda "Fiyatlar Daha Düşük Bir Oranda Artacak" şeklinde görüş belirtenlerin oranı yüzde 16.4'den yüzde 14.5'e inerken, "Fiyatlar Aynı Kalacak" diyenler yüzde 23.9'dan yüzde 22.1'e geriledi. Ankete katılanların yüzde 6.0'lık bölümü önümüzdeki 12 ayda "Fiyatlar Hafifçe Düşecektir" şeklinde görüş belirtti.

Şubat ayında bu yönde görüş belirtenlerin oranı yüzde 4.4 olmuştu. Ankete katılanların yüzde 13.7'lik kesim fikir belirtmedi. Şubat ayında fikri olmayanlar yüzde 11.4 oranındaydı.

EKONOMİK DURUM ÖNCEYE GÖRE İYİ DİYENLER AZALDI

Geçtiğimiz 3 aylık döneme göre, Türkiye'nin genel ekonomik durumunun şu andan "Biraz Daha İyi" olduğunu düşünenlerin oranı şubat ayındaki yüzde 23.6'dan Mart ayında yüzde 23.2'ye indi.

Geçtiğimiz üç aya göre ekonomik durumun "Çok Daha İyi" olduğunu belirtenler geçen ayki yüzde 1.1'den yüzde 1.4'e çıktı. Ekonomik durumun 3 ay öncesine göre "Biraz Daha Kötü" olduğunu söyleyenler yüzde 28.2'den yüzde 27.4'ye inerken, "Çok Daha Kötü" olduğunu söyleyenler yüzde 3.7'den yüzde 4.6'ya yükseldi. Ankete katılanların yüzde 35.4'ü geçen 3 aya göre, şimdiki durumun aynı olduğunu belirtirken, yüzde 8.1'lik kesim fikir belirtmedi. Bir önceki ayda aynı kaldığını söyleyenler yüzde 37.3, fikri olmayanlar yüzde 6.1 olmuştu.

TASARRUF ETME İHTİMALİ 'OLABİLİR' DİYENLERİN ORANI AZALDI

Önümüzdeki 6 aylık dönemde tasarruf etme ihtimaline 'Olabilir' yanıtını verenlerin oranı azaldı.

Kişinin gelecek 6 aylık dönem içerisinde, tasarruf etme (Türk Lirası, döviz, altın, mevduat, diğer finansal yatırım araçları vb.) ihtimali" yönündeki soruya "Çok yüksek" diyenler yüzde 1.1'den yüzde 2.0'ye çıkarken, "Olabilir" diyenler ise yüzde 9.5'den yüzde 9.3'e geriledi.

Önümüzdeki dönemde tasarruf etmek için "Pek Sanmıyorum" görüşünü belirtenler yüzde 6.8'den yüzde 6.4'e inerken, tasarruf etme olasılığı "Yok" olanlar yüzde 80.1'den yüzde 79.4'e indi. Mart ayında bu konuda fikir belirtmeyenler yüzde 2.4'den yüzde 2.9'a çıktı.

MART AYINDA SATIN ALMA GÜCÜ "BİRAZ DAHA İYİ" OLANLARIN ORANI AZALDI

Mart ayında satın alma gücü "Biraz Daha İyi" olan tüketicilerin oranı şubat ayındaki yüzde 13.8'den yüzde 13.5'e geriledi.

Geçen ay satın alma gücü "Çok Daha İyi" olanların oranı yüzde 0.6'dan yüzde 0.9'a çıkarken, "Aynı" kalanların oranı yüzde 48.5'den yüzde 49.9'a yükseldi. Satın alma gücü Mart ayında "biraz daha kötü" olanların oranı Şubat ayındaki yüzde 32.5'den yüzde 30.0'e inerken, satın alma gücü "Çok Daha Kötü" olanların oranı ise yüzde 3.9'dan yüzde 4.6'ya çıktı. Ankete "Fikrim Yok" diyenler ise yüzde 0.6'dan yüzde 1.1'e geldi.

TASARRUF ETMEK İÇİN "UYGUN BİR ZAMAN" OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER ARTTI

İçinde bulunduğumuz dönemin tasarruf etmek için "Uygun Bir Zaman" olduğunu düşünenlerin oranı şubat ayındaki yüzde 20.3'den mart ayında yüzde 21.2'ye çıktı.

"Kişinin, genel ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda, içinde bulunulan dönemin, tasarruf etmek (Türk lirası, döviz, altın, mevduat, diğer finansal yatırım araçları vb.) için uygunluğuna ilişkin düşüncesi"ni söyleyenlerden yüzde 4.8'i "Kesinlikle Uygun Bir Zaman" görüşünü belirtti.

Şubat ayında bu yönde görüş belirtenler yüzde 3.6 olmuştu. Ankete katılanların yüzde 27.5'i tasarruf için "Pek Uygun Bir Zaman Değil" şeklinde görüş açıkladı. Bu yönde görüş açıklayanlar şubat ayında da yüzde 29.6 seviyesindeydi.

Tasarruf için "Kesinlikle Uygun Bir Zaman Değil" diyenlerin oranı ise yüzde 30.7'den yüzde 30.8'e çıktı. Ankete katılanların yüzde 15.6'lık kesim fikir belirtmedi. Şubat ayında fikri olmayanlar yüzde 15.8 oranındaydı.

İŞ BULMA OLANAĞININ "BİRAZ ARTACAĞINA" İNANANLARIN ORANI ARTTI

Önümüzdeki 6 aylık dönemde Türkiye'de iş bulma olanağının "Biraz artacağına" inananların oranı mart ayında artış gösterdi.

Önümüzdeki dönemde iş bulma olanağının "Biraz Artacağına" inananların oranı yüzde 19.6'dan yüzde 20.6'ya çıktı.

İş bulma olanağının "Belirgin Olarak Artacağını" söyleyenlerin oranı yüzde 4.0'den yüzde 5.3'e çıkarken, aynı kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 34.3'den yüzde 30.2'ye geriledi.

Mart ayında önümüzdeki dönem iş bulma olanağı "Biraz Azalacak" diyenler yüzde 25.0'den yüzde 23.8'e inerken, "Belirgin Olarak Azalacak" diyenler yüzde 8.4'den yüzde 8.0'e geriledi.

Ankete Katılanların yüzde 12.2'lik bölümü konu ile ilgili fikir belirtmedi. Şubat ayında fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 8.7 olmuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 6 AYDA SATIN ALMA GÜCÜNÜN ARTACAĞINI DÜŞÜNENLER ARTTI

Önümüzdeki 6 ay içinde satın alma gücünün "Biraz Daha İyi" olacağını düşünenlerin oranı mart ayında şubat ayındaki yüzde 18.2'den yüzde 18.7'ye yükseldi.

Gelecek 6 ayda satın alma gücünün "Çok Daha İyi" olacağını düşünenler bir önceki aydaki yüzde 0.8'den yüzde 1.0'e çıktı. Ankette önümüzdeki 6 ayda satın alma gücünün "Biraz Daha Kötü" olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 23.2'den yüzde 23.0'e inerken, "Çok Daha Kötü" olacağını söyleyenler yüzde 3.5'den yüzde 4.2'ye çıktı.

Ankete katılanların yüzde 47.7'si önümüzdeki 6 ayda da satın alma gücünün aynı kalacağını belirtirken, yüzde 5.4'lük kesim fikir belirtmedi. Şubat ayında aynı kaldığını söyleyenler yüzde 49.4, fikri olmayanlar yüzde 4.8 olmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler