HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El Cezire’den “AK Parti’nin 12 yıllık karnesi”

Türkiye'deki 7 Haziran seçimi öncesi AK Parti'nin 12 yılının "karnesini" inceleyen el Cezire, "12 yıldır iktidarda olan AKP döneminde ekonomide önemli başarılar elde edildi.

El Cezire’den “AK Parti’nin 12 yıllık karnesi”

Enflasyon düştü, milli gelir arttı, kamu borcu ve bütçe açığı gibi göstergeler AB seviyesinde. Ama, milli gelirdeki artış son yıllarda durdu ve gelir dağılımdaki eşitsizlik de sürüyor" değerlendirmesini yapıyor.

El Cezire, "Adalet ve Kalkınma Partisi, 12 yıldır iktidarda ve yeni bir seçime giriyor" diyor ve "AK Parti hükümetlerinin toplumu ilgilendiren 4 temel alanda; eğitim, sağlık, ekonomi ve Kürt sorunuyla ilgili neler yaptığını ve yapamadığını" derliyor.

"AK Parti ve ekonomi" bölümünde "12 yıldır iktidarda olan AKP döneminde ekonomide önemli başarılar elde edildi. Enflasyon düştü, milli gelir arttı, kamu borcu ve bütçe açığı gibi göstergeler AB seviyesinde. Ama, milli gelirdeki artış son yıllarda durdu ve gelir dağılımdaki eşitsizlik de sürüyor" deniliyor.

Kasım 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde, Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle mücadele ettiğini anımsatan El Cezire, "Uygulanan mali disiplinin etkisiyle yüzde 70'in üzerine çıkmış enflasyon 2006'da yüzde 10'un altına geriledi, reel faizler de yüzde 10'un altına düştü. Tüketim ve yatırımlar hızlandı. Ekonomi büyüdü" değerlendirmesini yapıyor.

Ancak ekonomik büyümede gerçekleştirilen performans ile yaklaşık üç kat artan milli gelirin son yıllarda artmadığına dikkat çekiliyor ve "Ekonomistlere göre; ekonominin büyümesinde inşaat sektörü önemli rol oynadı. Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünler üretememesi, marka yaratmaması, ekonominin daha hızlı büyüyememesinin ana nedenlerinden biri" deniliyor.

-"GELİR ADALETLİ DAĞILMIYOR"-

El Cezire "Kişi başına düşen gelir arttı ama Türkiye'nin kronik sorunu olan gelir dağılımındaki adaletsizlikte dikkat çekici iyileşme elde edilemedi. Türkiye'nin de üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yıllık raporunda, gelir dağılımı adaletsizliği sıralamasında Türkiye, Şili ve Meksika'nın ardından en kötü üçüncü ülke durumunda" ifadelerini kullanıyor.

"Yine çalışan kesimin önemli bir bölümü de geçim sıkıntısı yaşıyor. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi için hayat pahalı" diyen El Cezire, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre; asgari ücretle çalışan kişi sayısının 2002'de 2 milyon 795 bin 745 iken, 2014 Temmuzunda 4 milyon 970 bin 737 olduğunun altını çiziyor.

-"MİLYONLARCA KİŞİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA-"

El Cezire "asgari ücret ise şu anda brüt olarak bin 200 lira olsa da, vergi ve kesintilerle birlikte işçinin eline sadece 949 lira geçiyor. Bu, milyonlarca kişinin açlık sınırının altında yaşadığını gösteriyor" dediği haberinde şunları da söylüyor:

"Ancak, hükümet düşük gelirli kesimlere çeşitli başlıklar altında sosyal yardım desteği sağlıyor. Her yıl artan yardımlar 2013 yılında 220 milyar liraya yükseldi. Sosyal yardım uygulaması bazı ekonomistler ve siyasetçiler tarafından 'sadaka ekonomisi' olarak nitelendiriliyor ve eleştiriliyor."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler