ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, kapkaç, hırsızlık, dolandırıcılık ve yaralama gibi konularda tutukluluk süresinin uzatılmasını öngören yasa tasarısının kanunlaşması halinde, suçların azalmasında etkili olacağını söyledi.
Çalışkan, düzenlediği haftalık basını bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. "TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve kapkaç, hırsızlık ve kasten adam yaralama gibi suçlara ilişkin hazırlanan yeni düzenlemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Çalışkan, bunun etkilerini tasarı yasalaştığında göreceklerini belirterek, "Bizim değerlendirmemiz, tasarı yasalaşırsa, suçların azalmasında ve önlenmesinde faydalı ve etkili olacağını, kamuoyunun da bu konuda biraz daha rahatlayacağını düşünüyorum" dedi.
Tasarının kanunlaşması halinde suçların azalmasında etkili olacağını vurgulayan Çalışkan, "Özellikle kapkaç olaylarında tutuksuz yargılanan şahıslar tekrar aynı suçu işlemektedirler. Bunların tutukluluk süreleri artınca suç oranında bir azalma olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kan şekerinin düşmesi sonucu hastaneye kaldırılmasında yaşanan ve kamuoyunda "balyoz operasyonu" olarak adlandırılan kurtarma girişimine ilişkin bir soru üzerine Çalışkan, başbakan ve bakanların ilgili yönetmelik çerçevesinde Emniyet Teşkilatı tarafından korunduğunu hatırlatarak, "Bu birimlerde görev alacak arkadaşların hepsi bu yönetmelik çerçevesinde eğitimden geçirilmektedirler. Bu eğitim sonucunda oralarda çalışmaktadırlar. Tabi bu olayla ilgili gerekli açıklamalar ilgili makamlarca yapılmıştır. Emniyet teşkilatı olarak bizim yaptığımız, buralarda görev alan bütün personeli, şoförler de dahil olmak üzere en iyi şekilde eğitmektir" şeklinde konuştu.
"Yaşanan olayda bir koruma zafiyeti var mı?" sorusuna, "Benim gördüğüm kadarıyla Emniyet teşkilatı açısından bir zafiyet olduğunu düşünmüyorum" karşılığını veren Çalışkan, uygulamaya yönelik soruya ise, "Başbakanlık Koruma Müdürü arkadaşımız, Türkiye'deki en uzman arkadaşımızdır. Koruma Daire Başkanlığı'ndan gitmiştir" karşılığını verdi.
İstanbul'da bir vatandaşın bir sivil polis tarafından dövüldüğü hatırlatılarak, "Son dönemde sınırı aşan polislerin sayısında bir artış olduğu dikkat çekiyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Çalışkan, bir polisin bir vatandaşa ne olursa olsun kötü muamelede bulunması ve sınırı aşan zor kullanmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Hassas bir teşkilatız. Yetkisini aşan ve yetkisini kötüye kullanan polisler hakkında hemen gerekli soruşturmaları yapıyor, soruşturma neticesinde meslekten men ve cezai işlemler uyguluyoruz. Bunları da kamuoyuna açıklıyoruz" dedi.
Ramazan Bayramı dolayısıyla artan trafik kazalarında ölüm olaylarının sayısını azaltmak için emniyet kemeri kullanımının şart olduğunu belirten Çalışkan, yapılan bilimsel araştırmalarda, emniyet kemeri kullanımının ölüm olaylarını yüzde 45, ağır yaralanmaları da yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koyduğunu bildirdi. Yapılan düzenlemeler, alınan tedbirler ve denetimler sonucunu emniyet kemeri kullanımının, şehirlerarası karayollarında yüksek seviyelere çıkarıldığını, ancak şehir içi yollarda yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Çalışkan, şunları kaydetti:
"Oysaki yapılan araştırmalar ve kaza istatistikleri, şehiriçi yollardaki kaza riskinin otoyollara nazaran 5 kat, şehirlerarası yollara nazaran 2 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu amaçla, emniyet kemeri kullanımının şehiriçi-şehirdışı ayrımı yapılmaksınız 'Yüzde 100'e ulaşmasını sağlamak temel amacımız olmalıdır."
Çalışkan, vatandaşların Ramazan Bayramı'nı huzur ve güven içerisinde geçirmelerini sağlamak amacıyla da bir dizi tedbirler alındığını belirtti.