İSTANBUL (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'nin en önemli sorununun yüksek reel faiz olduğunu söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bu yıl ikincisini hazırladığı 'Türkiye'nin En Büyük İlk ve İkinci 500 İhracatçı Firması' araştırmasının sonuçları, TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın Çırağan Sarayı'nda katıldığı basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda Turkcell ile TİM'in işbirliği çerçevesinde hazırlanan TİM Haber Servisi hizmetinin de tanıtımı gerçekleştirildi.
2003 yılı verilerine göre yapılan 'Türkiye'nin En Büyük İlk 500 İhracatçı Firması' araştırmasına göre, Giyim Sanayicileri Derneği'nin şirketi olan GİSAD, geçen yıl olduğu gibi birinciliğini korudu. GİSAD 2003 yılında 1 milyar 585 milyon 2 bin 201 dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Önceki yıl ikinci sırada bulunan Vestel Dış Ticaret de 1 milyar 142 milyon 388 bin 308 dolarlık ihracatla ikincilikteki yerini korudu. Önceki yılın 7'incisi olan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları 4 sıra birden yükselerek 3'üncü oldu. Oyak Renault geçen yıl 1 milyar 15 milyon 902 bin 546 dolarlık ihracat yaptı. İlk 10 kuruluşun 9'u özel, 1'i kamu kuruluşundan oluştu. Tüpraş 855 milyon dolarlık ihracatla 5. sırada yer aldı. En fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında 4 otomotiv firmasının yer aldığı dikkati çekti. En fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında Ford Otomotiv, Toyota Otomotiv, GSD Dış Ticaret, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Arçelik ve Beko Elektronik yer aldı.
"İKİ EKSEN ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Toplantıda konuşan Oğuz Satıcı, bu zamana kadar yaptıkları konuşmalarda iki temel eksenin üzerinde durduklarını belirterek, "Bunlardan birincisi Türkiye için ihracatın hayati önemi, diğeri de Türkiye'nin değerler sisteminin yaratıcı bir hedefe doğru ilerletilmesidir" dedi
Kaynakları sınırlı bir ülke olan Türkiye'nin küreselleşme sürecine en sağlıklı şekilde entegre olma yolunun ihracattan geçtiğini vurgulayan Oğuz Satıcı, "Son günlerde yapmaya başladığımız dış açık ve cari açık tartışması da çok net bir şekilde göstermiştir ki Türkiye ekonomisinin yoluna sağlıklı bir şekilde devam edebilmesinin ve Türkiye'nin büyüyebilmesinin tek yolu ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesidir. İhracat açıkladığımız firmaların büyük kişisel gayretleriyle gerçekleşmiştir. Ne mevcut girdi maliyetleri ne mevcut kur politikası, ne mevcut teşvik ve kaynak kullanım politikası ihracat için göstermemiz gereken büyük seferberliğin ip uçlarını içermemektedir. İhracata ayrılan kaynakların son derece düşük olduğu, bu kaynakların en yaratıcı bir şekilde kullanılması halinde dahi ihracata gerçek anlamda bir destek oluşturamayacağı ve ivme kazandıramayacağı bilinmelidir. Bu girdi maliyetlerine rağmen uluslar arası rekabette kıran kırana çarpışıyor, ayakta kalıyor ve ihracatımızı artırıyoruz. Kimse artık bu firmaların verimli olup olmadığını soruşturmaya, bizim talep ettiğimiz şeylerin verimsiz yapıları desteklemeye yol açacağını iddia etmeye kalkmamalıdır. Mevcut girdi maliyetlerine ve kura rağmen yapılan bu rekabetin dünyanın en ucuz emekle çalışan üreticileriyle olduğunu ve bu rekabette ayakta kalmanın yıllar içerisinde edindiğimiz kalite tecrübesiyle olduğunu herkes bilmelidir. İhracat için büyük bir seferberlik göstermek zorunda mıyız?" dedi.
Oğuz Satıcı 'İhracat için büyük bir seferberlik göstermek zorunda mıyız?' şeklindeki bir soruya 'Hayır' diyenin bir gaflet içerisinde olduğunu rahatlıkla söyleyebileceklerini kaydetti.
REEL FAİZLER, VERİMLİLİK VE IRAK PAZARI
Toplantıda soruları da cevaplayan Satıcı hükümetten tek desteklerinin Türkiye'nin bozulan dengelerinin yerli yerine oturtulması olduğuna işaret etti. Satıcı, "Bizi yiyip bitirecek tek sorun şu anda ülkemizin ödemiş olduğu yüksek reel faizdir. Bu reel faizi öderken 70 milyon insan birlikte borçlanıyoruz. Bunun yükü sorumluluğu bizi çok sıkıyor. İhracat rekorlarıyla birlikte Türkiye, cumhuriyet tarihinin rekor reel faizini ödüyor. Çözüm reel faizi aşağı çekecek tavrı geliştirmektir. Bunun yolu da yapısal reformların hızlı yapılması, kamunun küçültülüp, serbest piyasa koşullarında çalışılabilmesi için gerekli liberalizasyonun sağlanmasıdır" dedi.
Türk ihracatçısının ihracattaki rekorları verimlilik ve teknolojiye dayalı yatırımlardan sağladığını belirten Satıcı, "İhracatçımız daha az enerji, daha az istihdam kullanıp daha çok üretti ve Pazar olma gereğini gördü" dedi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) Irak'a ticaretin durdurulmasına yönelik kararı da değerlendiren Oğuz Satıcı, terörün istediği korku ve paniğe kapılarak bir yerde olup olmamaya karar verme lükslerinin bulunmadığını söyledi ve "Bu pazarlarda gelecekte de var olmaya devam edeceğiz. Irak'la ilgili çalışmalarımız sürüyor. Tam manasıyla ihracatçılarımız için güvenli olduğunu tespit ettiğimiz noktada oradaki operasyonlarımızı fiilen başlatacağız" diye konuştu.
TİM SMS HABER SERVİSİ
Bu arada toplantıda TİM-Turkcell işbirliği ile hazırlanan TİM SMS Haber Servisi hizmeti de tanıtıldı. TİM SMS Haber Servisi ile ihracat ve ekonomi dünyasında yaşanan gelişmeler anında sektör temsilcilerinin bilgisine sunuluyor. Haberler, duyurular, ihracat rakamları, döviz faiz yorumları, enflasyon verileri, kapasite kullanım oranları, ihracatçı eğilim anketi, sanayi üretim endeksi gibi pek çok güncel bilgi kısa mesaj yoluyla Turkcell abonesi olan ihracatçılara iletiliyor.
TİM SMS Haber Servisi ile ilgili görüşlerini aktaran Oğuz Satıcı, TİM ile Turkcell arasında kurulan yeni işbirliği sayesinde TİM ve Türk ihracatçıları arasında daha etkin bir iletişim platformuna sahip olunacağını söyledi. Satıcı, bu sayede edinilecek hızlı ve doğru bilginin tüm Türk ihracatçıları için sürekli güncellenen yeni koşullar altında en uygun pozisyonların alınabilmesi yolunda hayati önem taşıdığının altını çizdi.
Toplantıda Turkcell adına bir konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar da mobil iletişimin avantajını iş dünyasında küresel rekabetin en yoğun olduğu bölgeye taşıdıkları için mutlu olduklarını ve TİM ile işbirliği içinde geliştirilen haber servisinin Türk ihracatçıların rekabetteki gücünü artıracağına inandıklarını dile getirdi.
Muzaffer Akpınar toplantıyla ilgili İHA'ya da yaptığı açıklamada, bugün iki önemli konu için biraraya geldiklerini belirterek, "Biri Türkiye'nin ihracatı. makro dengeleri yerinde tutabilmek için ihracat Türkiye'nin 1980'li yıllardan beri en önemli gündemi oldu. Diğer taraftan bilgi en önemli konu. Bu konuda da başarıya ulaşmak için bilgiye ihtiyacımız var. Yurt içinde ve yurt dışında koşuştururken ihracat ile ilgili bütün ihracatçıların mobil ortamında kısa mesaj yoluyla birbirlerine ulaşabilecek bir sistemi anons ediyoruz. Beklentilere ve ihtiyaçlara hizmet edebileceğini umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.