HABER

Erdoğan: "Din devleti peşinde değiliz"

Ankara (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler, bir din devleti peşinde değiliz, böyle bir gayretimiz yok" dedi.

ATV'de canlı yayınlanan programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, başörtüsü konusunda yapılan Anayasal düzenleme konusunda ülkede bir sürecin bulunduğunu, bir beklentinin de var olduğunu söyledi. Bu beklentiyle ilgili sürecin, şu veya bu şekilde AK Parti ile MHP arasında sağlanan mutabakatla yürüdüğünü belirten Erdoğan, "Bu mutabakatla gelişmeleri otururuz, biz yine değerlendiririz. Bu değerlendirmelerimizi yaparız, ondan sonra gerekli adımları atarız" dedi.
"Bu ülke aslında bu kadar gerilmeyebilirdi" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gerilmenin arkasında, sağ olsun, 2002 seçimlerinden önce Sayın Baykal'ın 'Türkiye'de türbanı sorun olmaktan çıkaracağım' diye seçim öncesi halkımıza verdiği söz var. Ve bunun dışında, aynı şekilde çok daha enteresan bir açıklamaları var. Bu açıklamada diyor ki, 'ben bu sürece katkı yapmak için türbanlılardan oy istiyorum'... Sayın Baykal'ın ifadeleri...

Fakat bütün bunlarla bu şekilde vatandaşa yaklaşan Baykal, olay buraya gelince bir anda patlıyor ve bu olayı tamamen bir rejim meselesi haline getirmek suretiyle asıl gerginlik burada başlıyor"

Erdoğan, "iktidar, 'rejimi mi değiştirecek acabası' var. İktidar, sivil anayasayı, AB'yi, TCK'nın 301. maddesini unuttu mu? Niye başörtüsü bu öncelikli?" sorusunu yanıtlarken de özgürlüklere hiyerarşik bir düzenlemeyi asla getirmediklerini, bütün olarak baktıklarını söyledi.

Sözü geçen bu konuların ele alındığını belirten Başbakan Erdoğan, "Anayasa'da kapsamlı anayasa değişikliğinde bunları büyük ölçüde gidermeyi hedefledik" dedi.

Başbakan Erdoğan, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliğini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylaması halinde CHP'nin alacağı destekle düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceğini ifade ederek, "Anayasa Mahkemesi'nin ondan sonra vereceği karar, şekil noktasındadır, şekil noktasından vermesi gerekir" dedi.

"Tersini verirse ne olacak?" sorusu üzerine de Erdoğan, "Bilemem. Çünkü biz bu ülkede 367 olayı yaşadığımız için söyleyecek bir şey yok.

Ama Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara tabii ki bizim de saygılı olma durumumuz var. Orada söyleyecek hiçbir şeyim yok" yanıtını verdi.Başbakan Erdoğan, "Üzerinizde mahalle baskısı hissediyor musunuz?" sorusu üzerine, "Mahalle baskısını hissediyoruz tabii" dedi. "Asıl mahalle baskısı işini iyi tahlil edecek olursak, medya haberlerinde bu mahalle baskısını hissediyorum" diyen Erdoğan, bu haberlerde son zamanlarda "bazı provokatif yaklaşımların ülkede adeta egemenmiş gibi gösterilmesinin, geçmişteki senaryolardan olduğunu" söyledi.

Erdoğan, gazetecilerin, "Başörtüsünün yasak olmaktan çıkması konusunda farklı tartışmalar var. Bir bölümü olumlu bakarken, 'arkası gelecek' diye de kaygılar var" sözleri üzerine, "Ben diyorum ki, bunu zaten yasalar düzenlemiş. Şu anda yasalarda bunların nereye oturduğu belli.

Ben olayı sadece kamu olarak görmüyorum, kamu olarak görüyorum, özel sektör olarak görüyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Sadece belli bir kesime yüksek öğrenim imkanı verip, belli kesimi bundan mahrum ederseniz, bu ayrımcılık olur ki bu da Anayasaya aykırıdır. Anayasamız bir ayrımcılık anayasası değil" dedi.

Erdoğan, "Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17. maddesiyle ilgili şu anda belirli bir takviminiz var mı?" sorusuna, "(Anayasa değişikliği) Anayasa Mahkemesi'ne giderse, kararını bekleyeceğiz" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, 5 yıl başörtüsü konusunda ses çıkarmadıklarını, "hep sabır, sabır sabır" dediklerini ifade ederek, "Ama biz hiçbir zaman kalkıp da özgürlükler noktasında senin özgürlüğün iyi, benim özgürlüğüm kötü veya seninki kötü, benimki iyi, böyle bir kıyaslama yapmadık.

Fakat, 5 yıl bu bizden istendiği halde dedik ki, 'Toplumsal mutabakat var, ama biz kurumsal mutabakatı sağladığımız anda bu adımı atarız.' Şimdi böyle bir adım atıldı" diye konuştu.

Bu adıma parlamentodaki desteğin yüzde 80'i aştığını, toplumsal desteğin ise yüzde 73 olduğunu belirten Erdoğan, "Böyle bir destek var bu konuya. Böyle bir desteği bir kenara koyamayız" dedi.

Parlamento çalışmalarında partilerin gösterdikleri dayanışmayla ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, MHP ile yapabilecekleri bir çok dayanışma olduğunu belirtti. TCK'nın 301. maddesiyle ilgili böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Erdoğan, "Biz, 301'i getireceğiz, o konuda biz kararlıyız, ondan sonra da parlamentodan geçireceğiz. Bu hafta, Vakıf Kanunu biter. Ondan sonra önümüzde 301 olayı var, Sosyal Güvenlik Kanunu var. Bunlar bizim şu anda çok çok önemsediğimiz yasalar. Bunları çıkaracağız. AB uyum süreciyle ilgili bu yasalar önem arz ediyor.

Bunlar, öncelikli olarak çıkaracağımız kanunlar" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler