İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümetimiz, cumhuriyet tarihinde görülmemiş adımlar atmaktadır. Bizim açılım noktasındaki samimiyetimizi kavramakta zorlananlar varsa ben bir şey diyemem" dedi.
ABD ziyaretini tamamlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye döndü. Akşam saatlerinde İstanbul'a gelen Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı'nda, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah karşıladı.
Basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, ziyaretin asıl hedefinin G-8 Zirvesi olduğunu belirterek, "ABD'deki bir çok etkinliğe katılma fırsatımız oldu. 9 Haziran'da gerçekleşen zirve, Türkiye'nin demokratik ortak sıfatıyla katıldığı bir zirve olmuştur. Bu zirvede de Türkiye olarak bizler, kanaatlerimizi, düşüncelerimizi tüm içtenliğiyle ortaya koyma fırsatını bulduk. Türkiye tribünden dünyada olup bitenleri izleyen bir ülke değil, sahada bizzat tüm oluşumların içinde olmak suretiyle meydana gelebilecek projelere katkıda bulunma gayretinde olan bir ülke konumundadır" dedi.
Başbakan Erdoğan G-8 Zirvesi'ne, bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin liderlerinin de katıldığını, yapılan görüşmelerde, Ortadoğu bölgesi ve Kuzey Afrika'daki ülkelerin gelişimine ne gibi katkılarda bulunabileceği yönünde görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Yapılan görüşmelerdeki ağırlıklı konulardan bir tanesinin terör olduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Teröre karşı ne yapılması gerekir, bu konuşuldu. Yaptığımız görüşmelerde, terörün bir netice olduğunu, bu sebep-netice ilişkisini iyi kurmamızın gerektiğini vurguladık. Sürecin de şu veya bu sebeple değil 11 Eylül'den itibaren başladığını, gerek Afganistan, gerek Irak, gerekse son zamanlarda İsrail-Filistin gelişmeleri, bütün bunları iyi değerlendirmemizin gerektiğini, varlıklı ülkelerin yoksul ülkeleri desteklemesi gerektiğini özellikle vurguladık. Terörün en önemli gerekçelerinden bir tanesinin yoksulluk olduğunu, teröristin ölüme ve öldürmeye inandırıldığını, buna dünyada sermaye çevrelerinin, güçlü ülkelerin destek verdiğini, bunun iyi değerlendirilerek masaya yatırılması gerekliliğinin üzerinde durduk. İstikrarlı bir Ortadoğu'nun meydana getirilebilmesi için, bu konuda demokratik sürecin oluşması için, altyapının iyi oluşturulması gerektiğini belirttik."
"TÜRKİYE ORTADOĞU'DA İSTİKRAR İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAK"
Erdoğan, istikrarlı bir Ortadoğu için, iyi bir alt yapı oluşturulması gerektiğini söyledi. Terör konusunda Türkiye'nin elinden gelen her şeyi yapacağını ifade eden, "Bölgeye refah gelmesi için Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Sevginin dünyada egemen olmasını istiyorsak, şu anda yaşamak olduğumuz terörden, bu beladan kurtulmayı istiyorsak, hep birlikte uluslararası ortak mücadele platformunu oluşturmamız gerekliliğinin üzerinde ısrarla durduk. ABD kamuoyunun Türkiye'nin stratejik önemi hakkında bilinçlendirilmesi hakkındaki toplantıya katıldık. Amerikan Türk Konseyi, Türkiye ile ABD münasebetlerinde ağırlığı olan bir konsey. Yapılan konuşmalarda ve ikili münasebetlerde, geleceğe yönelik neler yapabileceğimizi değerlendirme fırsatımız oldu" şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgesel ve uluslararası dayanışma için her türlü işbirliği yapılacaktır" dedi. Türkiye'de bu siyasi iradenin mevcut olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, "Bu iradenin mevcut olduğu Türkiye'nin, dünyanın bu konuda kararlı olan ülkeleriyle her türlü işbirliği yapabileceğini teyit ettik. ABD Meclis Başkanı ile görüşme imkanı bulduk ve kendilerini Türkiye'ye davet ettik. Son zamanlarda Türkiye'nin turizmdeki atağı büyük dikkat çekmiş. 'Türkiye'yi ABD'de daha iyi tanıtın, bizler de elimizden geleni yapalım' dediler. Chicago Belediye Başkanı'nın eşi kısa bir süre önce Türkiye'deymiş. Hanımefendi anlata anlata bitirememiş Türkiye'yi. Kendisi de, dostlarının Türkiye'ye gelip buralarını görmelerini istiyormuş" diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye'nin turist sayısında bu yıl ilk 5 ayda geçen yıla göre yüzde 50 bir artış kaydettiğini belirterek, böyle devam etmesi durumunda Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihinin en büyük rekorunu kırmış olacağını söyledi.
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, genel af beklentisinin sorulması üzerine, "Hükümet, programı içinde bütün açılımları yapmıştır. Bizim açılım noktasındaki samimiyetimizi kavramakta zorlananlar varsa ben bir şey diyemem. Halk ve dünya bu açılımları takdirle anarken, hala bunu anlamakta zorlananlar varsa ben buna bir şey diyemem. Hükümetimiz, cumhuriyet tarihinde görülmemiş adımlar atmaktadır. Kopenhag Kriterleri çerçevesinde cesaretle her şeye rağmen bütün adımlar atılmıştır. Tüm riskler göz önüne alınarak bu adımlar atılmıştır. Bu adımlar atılırken 'şu sorun var, bu sorun var' denirse bu bizleri üzer. Türkiye sorunları bir anda bitecek bir ülke değil. Bir doğum bile 9 ay 10 günde oluyor, erken olursa sağlıksız oluyor. Bunun da sağlıklı olmasına gayret sarf ediyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan bir soru üzerine, Leyla Zana ve arkadaşlarının görüşme talebi olması durumunda, bu talebi kabul etmemesi için herhangi bir sebep olmadığını söyledi.
Son olarak İsrail konusuna değinen Erdoğan, "Biz İsrail halkına karşı dost bakışımızı her zaman sürdürüyoruz. Tüm bu açıklamalarımız yine dünyadaki tüm Yahudilerin menfaatini içeren açıklamalardır. Biz yönetimde bazı yanlış adımlar olduğunu ifade ediyoruz. ABD'deki görüşmelerimizde de söyledik. İsrail'le bunları sürdürmek demek, Filistin'le münasebetlerimizi kesmemiz anlamına gelmez. Hangi ülkeyle nasıl bir münasebet içinde olacağımızı bizim dışımızda birileri belirleyemez. Ortadoğu'da biz artık barışın, dostluğun tehdit altında olmasını asla istemiyoruz. Barışa nasıl katkıda bulunabiliriz, bunun gayreti içindeyiz. İsrail yönetimi de artık bunu anlamalıdır" şeklinde konuştu.