ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözde Ermeni soykırımını kabul ettirmek için çaba gösteren Ermenilere tepki göstererek, "Ermenistan'daki Ermeniler aç gezerken yurt dışındaki Ermeniler bunları kovalayacaklarına, gelsinler bizimle işbirliği yapsınlar" dedi.
Fransa Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, Başbakan Erdoğan'ı Başbakanlık merkez binasında ziyaret etti. Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve Ermeni meselesi gündeme geldi.
Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan görüşmede Türkiye ile Fransa'nın ortak değerlere sahip olduğunu belirterek, hükümet olarak demokrasi, özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularına verdikleri öneme dikkat çekti. Türkiye'nin AB üyeliğinin, Türkiye-Fransa ilişkilerini daha ileriye taşıyacağını ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, buna karşın Fransa kamuoyunun Türkiye'ye karşı çok fazla önyargılı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bu önyargıları yıkmak için çalışıyoruz" diyerek bu konuda Fransa meclis başkanından destek istedi. Başbakan Erdoğan görüşmede Fransa Meclisi'nin, Türkiye'nin AB üyeliğinin referanduma götürülmesi yönündeki kararını da gündeme getirdi. Fransa Meclis Başkanı Debre, bu kararın Türkiye'ye karşı hasmane bir tutum içinde oldukları anlamına gelmeyeceğini belirterek, "Bu konuda beraber çalışacağız. Biz İngiltere'nin üyeliğini de referandumdan geçirdik" dedi.
Görüşmede Debre, Başbakan Erdoğan'a üç soru yöneltti. Erdoğan, Debre'nin "Kıbrıs sorunu, Ermeni meselesi ve reformların uygulanması" konusundaki sorularına ilginç cevaplar verdi. Ermeni meselesi konusunda Türkiye'nin tutumunun diğer ülkelerle aynı olduğunu kaydeden Erdoğan, iktidara gelir gelmez Ermenistan'a hava sahasını açtıklarını ve Ermenistan'ın Türkiye üzerinden dünyaya açılmasını sağladıklarını vurguladı. İstanbul'dan Ermenistan'a haftada 4 uçak seferi bulunduğunu ifade eden Erdoğan, sözde Ermeni soykırımı konusunun sık sık gündeme getirilmesini de eleştirdi. Ermeni konusunun tarihçilere bırakılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:
"Onların tarihçilerinin iddiaları varsa bizim tarihçilerimizin de iddiaları var. Osmanlı arşivleri incelensin. Yeni arşivler açıldıkça durumun, onların iddiaları doğrultusunda olmadığı görülecektir. Bizim Ermeni vatandaşlarımızda hiçbir sorunumuz yok. Biz arşivleri açtık, onlar açmadı. Türkiye olarak iki ülke sivil toplum örgütlerinin Viyana'da bir arşiv çalışması yapmasını önerdik. Ermeniler bu öneriye sıcak bakmadı. Ermenistan'daki Ermeniler aç gezerken yurt dışındaki Ermeniler bunları kovalayacağına gelsinler bizimle işbirliği yapsınlar, birlikte çalışalım."
Erdoğan, Debre'nin Kıbrıs sorunu ile ilgili sorusuna ise, "Rum tarafı referandumda evet deseydi bu konular şimdi konuşulmayacaktı" karşılığını verdi. Avrupalıların Türkiye ve KKTC'ye verdiği sözü tutmadıklarını kaydeden Erdoğan, bunun Türkiye'de ve KKTC'de kırgınlığa yol açtığını ifade etti. Türkiye'nin çözüm yolunda aktif çabalarını sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, Uyum Protokolü'nün imzalanması konusundaki hazırlıkların da sürdüğünü anlattı. Bu protokolü 3 Ekim'e kadar imzalayacaklarını taahhüt ettiklerini dile getiren Erdoğan, bu süreçte Rum tarafının çözüm konusunda ikna edilmesi gerektiğini söyledi.