HABER

''Ergenekon'' davasına devam edildi

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Başkanı Orakoğlu, tutuklu yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Perinçek'in sorularını cevapladı.

İSTANBUL (A.A) - "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ve birinci "Ergenekon" davalarının ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 260 sanıklı davanın 188. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, CHP Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 19 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

"Odatv" davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.

-Perinçek'in soruları-

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Perinçek ve ekibinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızma faaliyetleri olduğunu savunarak, Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'ni kuran Perinçek'in 12 Mart Darbesi'nin ardından Kara Kuvvetleri Devrimci Subaylar Örgütü davasında yargılandığını hatırlattı.

Perinçek'in, bu davanın tutanaklarını okuyup okumadığını sorması üzerine Orakoğlu, tutanakları okumadığını, Mehmet Eymür'ün internet sitesi olan "www.atin.org"dan alıntı yaptığını belirtti.

Perinçek de bu davada yargılanan 42 subay arasında tek sivilin kendisi olduğunu ifade ederek, "Tutanaklarda öyle bir şey yok. Bunlar şeref meselesidir. 42 subay hakkında hüküm verilirken, bir tek Perinçek beraat etti. Bu dava nedeniyle 35 gün kontrgerilla merkezinde işkence gördüm. 'Partimin görevi TSK'ya sızmaktır' diye bir beyanım olsa beraat edebilir miydim-" diye konuştu.

Hizbullah üyelerine Güneydoğu'da çevik kuvvete ait mekanlarda eğitim yapıldığını belirten Perinçek'in, polisin Hizbullah'ı eğittiğine dair bilgisi olup olmadığını sorduğu Orakoğlu, polisin Hizbullah'ı eğittiği kanaatinde olmadığını dile getirerek, kendisinin Hizbullah'ı araştırdığını anlattı.

Perinçek'in, Hizbullah'ın MİT kontrterör dairesi tarafından kurulduğu konusunda bir bilgisi olup olmadığını sorduğu Orakoğlu, "Türkiye'de Ergenekon'a gelmeden önce bir kontrgerilla yapısı var. Bu yapının MİT'e sızdığı iddia edildi" dedi.

Orakoğlu, MİT'in Hizbullah'ı kullandığı konusunda bir bilgisinin olmadığını kaydetti.

Bülent Orakoğlu'nun, "MİT'in kurumsal kimliğiyle ilgili bir şey söylemem mümkün değil" şeklindeki sözleri üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, MİT'in içindeki bir grup ile Hizbullah arasında bağlantı olup olmadığını sordu.

Orakoğlu da "Özel Harp Dairesi içinde savaş eğitiminden geçilmiş, MİT'in içinde de özel savaş eğitimi alan bir grup var. Bunlar MİT'e sızmış gladyo yapılanmasıdır" diye konuştu.

Kontrgerillanın sızma taktiği uyguladığını ifade eden Orakoğlu, "MİT'e, devletin birimlerine sızar. Eylemini yapar, geri çekilir. Bu gladyonun stratejisinden biridir" dedi.

Duruşmada, tutuklu sanık Serdar Öztürk, Orakoğlu'nun açıklamalarına tepki göstererek, "Orakoğlu tanıklık yapmıyor, bilirkişilik yapıyor. Adam tanık mı, bilirkişi mi- Görgüye dayalı bir şey yok. Kitaplarını anlatmaya mı geldi" diye yüksek sesle konuştu.

Başkan Özese'nin uyarılarına rağmen, konuşmaya devam eden Serdar Öztürk, duruşma salonundan çıkarıldı.

Orakoğlu, kitaplarını kendisinin yazmadığı şeklindeki iddialara da tepki göstererek, kitaplarında yazdıklarının açık kaynaklardan edindiği bilgiler olduğunu kaydetti.

Duruşmaya, öğle arası verildi.

En Çok Aranan Haberler