HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erol Aksoy hakim karşısında

İSTANBUL (İHA) - İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy, zimmet suçundan 2 ayrı davada hakim karşısına çıktı. Aksoy, 400 tablo ile Irak ve Rusya'daki alacaklarla ilgili satıştan 28 milyon doları zimmetine geçirdiği iddia edilen 2 ayrı davada kendini savundu.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bankaya ait tabloları zimmetine geçirdiği iddiasıyla yargılanan Erol Aksoy, duruşmada hazır bulundu. Sanat aşığı olduğunu belirten Aksoy, banka ve iştirakleri adına çeşitli tarihlerde sanat eserleri satın aldığını, bir vakıf kurarak bu sanat eserlerini sergilemeye başladığını söyledi.

Aksoy, savunmasında, Türkiye'nin tanıtımı için satın aldığı sanat eserlerinin müzelerde, bankanın genel merkezinde ve şubelerde sergilendiğini anlatarak, "Şikayet üzerine eserlerde eksik inceleme yapıldığını Cumhuriyet Savcılığı'na bildirdik. Bir kısmı teslim edildi, bir kısmı da 'gelin alın' denmesine karşın alınmadı. Londra'dan alınan 20 tablodan 14'ü getirildiği halde, 6 tablo Art Logistic isimli depoda bulunmaktadır. Tablolardan bir kısmı da yurt dışındaki bir bankadadır. Başka bir zimmet iddiasına konu olan çiniler ise İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Halen orada bulunan eserler üzerinde ekspertiz incelemesi yapıldı. Ben hiçbir tablo ve sanat eserini zimmetime geçirmedim" dedi.

400 sanat eserinin sahtesiyle değiştirildiği ve kıymetinden fazla para ödenerek zimmet suçunun oluştuğu şeklindeki iddiaları da kabul etmediğini belirten Aksoy, tedbir konulan villasında çıkan tabloların da kendisine ve ailesine ait olduğunu vurguladı.
Mahkeme heyeti, yurt dışındaki sanat eserlerinin getirilmesi için müdahil bankaya süre vererek duruşmayı erteledi.

"ALACAKLARA İLİŞKİN DEVİR, BDDK'NIN TALİMATIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ" Erol Aksoy, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde İktisat Bankası'nın Rusya ve Irak'taki alacakları ile faiz indirimine ilişkin usulsüz işlemlerle 28 milyon 973 bin 300 doları zimmetine geçirdiği iddiasıyla yargılandığı davada da ifade verdi. Duruşmaya sanıklar Erol Aksoy, Ahmet Tanju Oğuz ve Ufuk Fatma Altın hazır bulunurken, diğer tutuksuz sanık Ahmet Demet katılmadı.
Erol Aksoy, Irak ve Rusya'dan İktisat Bankası'nın alacaklarına ilişkin devrin, BDDK'nın talimatı ile gerçekleştiğini belirterek, "Irak ve Rusya'dan alacakların ödeneceğine inanıyorduk. Merkez Bankası, bu alacaklara yüzde yüz karşılık istedi. Biz de bu karşılığı yatırdık. İktisat Bankası'nın alacakları yurt dışındaki off-shore banka satıldı. Ancak daha sonra Zekeriya Temizel'in talimatıyla off-shore bankası, İktisat Bankası'na devredildi. Devirde Irak alacağı satıldığından daha yüksek bedelle alındığı söyleniyor; ama bankanın bu devirde bir zararı söz konusu değildir. Zaten devir yapılmasını da BDDK talep etmiştir" diye konuştu.

Duruşmada, savunmasını yaparken tansiyonunun düştüğünü ve ağzının kuruduğunu söyleyerek mahkeme başkanından su içmek için izin isteyen Erol Aksoy'a Başkan Mustafa Akın, "İstersen alabilirsin; ancak suyun nerede?" dedi. Bunun üzerine Aksoy "Hastayım" deyince bu kez Mahkeme Başkanı "Aslan gibisin" diye karşılık verdi.

Diğer sanıklar da haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini belirtti. Duruşmada söz alan sanık Ahmet Demet'in avukatı Serpil Yazoğlu, "Müvekkilimin futbol transfer sezonunun açılması nedeniyle yurt dışında bulunması gerekmektedir. Ayrıca UEFA'nın Türkiye Temsilcisi olması nedeniyle yurt dışı yasaklı olması Türkiye'nin temsilcisiz kalması anlamına gelmektedir" diyerek Demet'in yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılması yönündeki taleplerini reddederek, dosyadaki eksikliklerin giderildikten sonra bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verdi.

Erol Aksoy, İktisat Bankası'na ait tabloları zimmetine geçirdiği ve Rusya ile Irak'taki alacaklarla ilgili olarak "zimmet" suçundan yargılandığı 2 ayrı davada, 12'şer yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler