Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitelerinin Türkiye ve dünyada çok ciddi altyapıya sahip, dünya çapında bilim adamları olan, araştırma altyapısına sahip bir üniversite olduğunu ifade ederek, "Üniversite ile toplumu, sanayiyi ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirip iş birliği yapmaya çalışıyoruz." dedi.
Atatürk Üniversitesi Konuk Evi 2'de düzenlenen programda, kentte faaliyet gösteren basın kuruluşlarının temsilcileri ile üniversite yönetimi "5. Üniversite Medya Buluşması"nda bir araya geldi.
Toplantıda, "Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi"nin tanıtımı, projenin gerekçesi, topluma karşı kurumsal sorumluluklar ve üniversitenin mevcut durumu hakkında bilgi verildi.
Rektör Çomaklı, konuşmasına, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Zeytin Dalı Harekatı'na katılan Mehmetçik'e başarılar, şehitlere rahmet, gazilere ve yaralılara acil şifa dileyerek başladı.
"Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi"nin 14 aylık bir proje olduğunu belirten Çomaklı, dönüşüm ve yeniden yapılanmanın hemen olamayacağına, uzun bir süreç olduğuna işaret etti.
Dönüşümün sonuçlarını yavaş yavaş almaya başladıklarını anlatan Çomaklı, "Biz dünya çapında üniversite olmak yolunda kendimize hedef koyduk ve bunu yapıyoruz." dedi.
Üniversitelerin araştırma ve geliştirme misyonlarının olduğunu vurgulayan Rektör Çomaklı, şunları dile getirdi:
"Hamdolsun artık devletimiz topumuzu, tankımızı, uçağımızı yapacak duruma geldi ve bu da bizim araştırmalarımızın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Araştırma dediğimiz insanın yaşam şartlarını kolaylaştıran iştir aslında. Üniversiteler aslında toplumsal gelişim konusunda bu görevi de almak zorunda kaldı. Atatürk Üniversite bin yıllık bir eğitim kültürü üzerine oturmuş bir kültür şehri. Dolayısıyla Atatürk Üniversitesi ülkemizde ve dünyada çok ciddi altyapıya sahip, dünya çapında bilim adamları olan, araştırma altyapısına sahip bir üniversite. Üniversitenin bir diğer görevi toplumla ama bunu insanlar kabullenemiyor. İnsanlar 'Siz üniversitesiniz, kapatın kapılarınızı, ne yapıyorsanız yapın' diyorlar ama biz bu kabuğu kırdık. Üniversite ile toplumu, sanayiyi ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirip iş birliği yapmaya çalışıyoruz. Artık toplum da öğretim üyelerinin bilgisinin değerine ulaşmalı. Biz ortak aklı oluşturmaya çalışıyoruz."
- "Sorunlara bilimsel çözüm üreten bir üniversite haline gelmek istiyoruz"
Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Keskin ise üniversitede araştırma projelerinin değerlendirilmesinin eş-dost değerlendirmesine tabi olmayıp tamamen dış değerlendiricilere açılıp devlet üniversitelerine örnek teşkil olabilecek modele getirildiğini anlattı.
Bütün faaliyetlerin, "Yeni Nesil Üniversiteler" vizyonunun gereği olarak ortaya konduğuna ve yeni bir gelecek inşa etmek üzere stratejik olarak planlandığına işaret eden Keskin, "Bu adımlar dünyadaki ekonomik ve siyasi güç dengesinin değiştiği ve bu değişimin batıdan doğuya yöneldiği bu dönemde büyük önem arz etmektedir." diye konuştu.
Prof. Dr. Keskin, Atatürk Üniversitesini değişime hazırlamak, birçok alanda öncü olan konumunu sürdürmek ve gelişen ekonomilere uygun olarak yükselen üniversite olması için yoğun çalışma ve arama yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Projemizin iki gerekçesi var. Birincisi Avrupa'nın uzun yıllar içinde gerçekleştirmiş olduğu Rönesans, sanayi ve bilgi deneyimlerini hızlandırılmış olarak yaşayan tüm üniversitelerde, üniversitenin toplumsal rolünün değişmesi. Toplumlar ilerledikçe onları değiştirmenin yöntemleri de değişmektedir. Dolayısıyla yeni yöntemler ve arayışlar üniversiteler için zorunlu olmuştur. Bir diğer neden ise araştırma, eğitim ve toplumsal katkılar arasındaki sınırlar gitgide daralmış ve iç içe geçmiştir. Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunan, sorun odaklı çalışan, sorunlara bilimsel çözüm üreten bir üniversite haline gelmek istiyoruz. Yine toplumun taleplerine karşılık vermek ve taleplere yön veren üniversite haline gelmek istiyoruz. Diğer taraftan, 'Özgür iradesi ile hareket eden dünya üniversitesi nasıl oluruz, bu amaçlar doğrultusunda nasıl çalışırız?' derken bunlar bizi dönüşüm projesi ile buluşturdu. Dolayısıyla bunun için ortak akıl gerekli ve biz de bunu bu proje ile yakalamayı planlıyoruz. Projenin amacı, özgün bir yeni nesil üniversite olarak Atatürk Üniversitesini yeniden konumlandırmak, vizyonunu, stratejisini ve öncelikli alanlarını belirleyerek sistemlerini yeniden tasarlamaktır."
Toplantı, konuşmaların ardından soru cevapla sona erdi.