HABER

Esad'ın yol haritası dünya basınında

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın aylar sonra ilk defa dün Şam'da yaptığı konuşma dünya basınında geniş yer buldu.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın aylar sonra ilk defa dün Şam'da yaptığı konuşma dünya basınında geniş yer buldu.

Orta Doğu'da birçok gazete Esad'ın konuşmasını eleştirirken, Çin Suriye'nin geleceğinin endişe verici olduğunu ve Esad'ın bir an önce ortak siyasi bir çözüm üretmesi gerektiğini söylüyor.

Suudi Arabistan

El Vatan gazetesinin başyazısında "Esad'ın girişiminin öldürmek ve özgürlük isteyen halkı baskı altına almak için daha fazla zaman kazanmak amacı taşıdığı" belirtiliyor.

Gazete, Esad'ın Suriye halkının ve uluslararası toplumun yönetimi bırakması ve barışçıl bir siyasi geçişin sağlanması taleplerini görmezden geldiğini söylüyor.

Yazıda, Suriye'de istikrar ve barış için uluslararası toplumun daha fazla işbirliği yapması çağrısında bulunuluyor.

İngiltere merkezli Suudi gazetesi El Şark el Avsat ise Esad'ın konuşmasının aşırı gururlu ve kibirli olduğunu ve gerçeklikten ne kadar uzak olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Gazeteye göre bu konuşma, "Suriye'de durumun kendi lehine olmadığının farkında olduğu zaman bile Esad ile siyasi bir anlaşmaya varmanın imkansızlığını gösterdi".

Ürdün

El Rey gazetesi ise konuyu şöyle değerlendiriyor:

"Esad, Arap ve Avrupa ülkelerinin de ABD ile aynı şekilde davranacağı varsayımından hareketle, bunun Suriyeli muhalifler ve silahsız sivillere karşı savaşında elini güçlendireceğini düşünüyor. Esad ya Suriye'de olanların farkında değil ya da özgürlük nefesinin "kölelerin" kendisine karşı ayaklanmasına neden olmasından korkuyor... Esad kulaklarını tıkamayı seçmiş ve dış müttefikleri üzerinden bahse girmeye devam ediyor".

Katar

Katar'da İngilizce yayınlanan The Peninsula gazetesi, Esad'ın aylar sonra yaptığı konuşmada önerdiği yol haritasının yeni birşey içermediğini sadece yaraya daha fazla tuz bastığını söylüyor.

Gazete, "Esad'ın aşırı cesareti ve küstahlığı, uluslararası topluma bir uyarı mesajı vermeli. Müzakere yolunu izlemenin anlamı yok. Artık müdahale zamanı" diyor.

Abu Dabi merkezli İngilizce yayın yapan The National gazetesi ise "Eğer dünya Suriyelilere yardım etmek istiyorsa, bunun tek bir yolu var: muhaliflere desteği artırın. Esad'ın konuşması çaresizlik göstergesi" diyor.

İran

İran'da reform yanlısı İtimat gazetesi "İki yıl süren bir çatışmanın ardından Beşar Esad yeni bir hükümet kurulması için önerilerini sıraladı. Eğer bu yol haritası uygulanamazsa, Suriye yeni bir şiddet sarmalına girebilir. Esad'ın beş maddeli barış planı muhalif gruplar tarafından hemen kabul edilmeyecek gibi görünüyor" diyor.

Mısır

Devlete ait El Ahram gazetesi Esad'ın sadece bir seçeneği kaldığını, bunun da görevi bırakmak ve birleşik bir Sriye için görüşmeler yapmak olduğunu söylüyor.

Gazete "Bu seçenek zor ya da imkansız görünebilir ancak erdem, tarihsel sorumluluk ve hatta kendi çıkarları, Suriye Cumhurbaşkanı'nı ülkesini korumaya ve Suriye'nin cehenneme dönmesini engellemeye mecbur kılıyor." diyor.

Esad ve yakın çevresinin Suriye'nin giderek bir iç savaşın içine çekildiği gerçeğini görmemeye devam edemeyeceklerini belirten gazete, "Esad bir köşeden izlerken, Suriye yanıyor. Tek soru Esad Suriye'yi kurtarmak için istifa edecek mi?" diyor.

Çin

Şangay merkezli Jiefang Ribao gazetesi durumu şöyle değerlendiriyor:

"Esad sonrası dönemde bile Suriye'de barış olmayacak ve birçok farklı fraksiyon kendi amaçlarını gerçekleştirmek için yeni bir savaşa girişecekler. Eğer Suriye'de siyasi bir çözüm çabası başarılı olmazsa, ne Kosova yada Bosna'da olduğu bir sonuç çıkacak ne de Suriye ikinci bir Libya olacak; ülke adım adım savaş patronlarının hakim olduğu Somalileşen bir yarığın içine dğşecek. Suriye'nin geleceği oldukça endişe verici".

Şangay merkezli Venhui Bao gazetesinde bir yazıdaysa "ABD ve Rusya'nın Suriye konusunda stratejik olarak aynı noktaya geldiği yeni durumda, Suriye içindeki farklı grupların güçlenmesi ya da zayıflaması konusu giderek daha önemli bir hal alıyor. Bu anlamda Suriye'nin kaderi hala Suriyelilerin elinde" deniyor.

Devlete ait Şinua haber ajansı ise şöyle diyor: "Esad'ın yeni girişimi muhalefetin temel meselesine değinmiyor, o da Esad'ın kendi geleceği. Suriye hükümetinin muhalefetle arasındaki büyük ayrılık düşünüldüğünce, iki tarafın kısa vadede siyasi bir diyaloga girmesi pek mümkün görünmüyor".

En Çok Aranan Haberler