Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın, "581 eserin envantere kayıtlı olmadığı iddiasının yerinde olmadığını" söyledi.
Rektör Aşkın, "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Koruma Kanunu'na Muhalefet" suçlamasıyla hakkında açılan duruşmaya katılmak üzere saat 09.30 sıralarında Van Adliyesi'ne getirildi. Duruşmada, sanık avukatları Emre İncula ile Teoman Evren bulundu.
2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmayı, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme ile YYÜ Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Hasan Ceylan ve Ayşe Yüksel de izledi.
Hakim Cumhur Uluçınar, duruşmayı başlatırken Rektör Aşkın'a geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, "Umarım kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz" dedi.
1997 yılından bu yana koleksiyonculuk yaptığını belirten Aşkın, Rektörlük lojmanında yapılan aramada, kendisine yönelik suçlamaların iki ana noktada toplandığını söyleyerek, "Bunlardan birincisi 7 yılda topladığım ve envantere kayıt edilen eser sayısı 231 iken, en son denetim tarihinden eserlere el konma tarihine kadar geçen toplam 6 aylık sürede 581 olduğu iddia edilen tarihi eserleri toplayabilmemin olağan olmadığı iddiasıdır. Diğeri ise temin ettiğim eserleri bir aylık süre içinde beyan ve kaydettirmediğim noktasında toplanmıştır. 581 eserin envantere kayıtlı olmadığı iddiası yerinde değildir. 4 grup halinde satın aldığım bu eserlerin çoğu daha sonradan birleştirmek üzere toplanmıştır. Bu eserler arasında bulunan kırık parçalar, hurdalar, paralar sayıyı arttırmıştır" dedi.
Savunmasında, eserlerin bir ay içinde tescil edilmediği suçlamasına da değinen Aşkın, yönetmelikte eserlerin bir ay içinde tescil edilmesine yönelik maddenin açık olmadığını, Türkiye'deki ve Van'daki müzelerin eserleri bir ay içinde envantere geçirmede sorun yaşadığını kaydeden Aşkın, bir paranın bile kaydedilmesinin aylarca sürebildiğini söyledi.
Bir yıl önce Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü'nden 4 sanat tarihçisinin Van'a gelerek koleksiyonunu incelediğini, koleksiyonunu kendi müzelerine bağışlama talebinde bulunduklarını ifade eden Aşkın, talebi olumlu karşıladığını 1 yıla kadar eserleri bu müzeye bağışlayacağını kaydetti.
Söz konusu suçlamaları kabul etmediğini belirten Aşkın, beraatini ve el konulan eserlerden kayıtlı olmayanların, kayıtlarının yapılması suretiyle tamamının kendisine iade edilmesini talep etti.
Hakim Cumhur Uluçınar, suçla ilgili delillerin kesin ve inandırıcı olmaması, işlediği suçun sabit olmaması, tanıkların beyanının sanığı desteklemesi gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Kararın okunması sırasında Hakim Uluçınar, usul gereği ayakta durmasını, ancak rahatsızlığından dolayı oturabileceğini ifade etmesi üzerine Aşkın, kararın okunması sırasında oturdu.
Rektör Aşkın'ın doktoru Doç.Dr. Niyazi Güler de duruşma salonunda hazır bulundu.