ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, genel müdürü 16 bin Euro maaş alan Eurasiasat firmasının faaliyetlerinin Türkiye'ye kaydırıldığını bildirdi.
Bakan Yıldırım, Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde yapılan PTT'nin Postbank hizmetine geçmesine ilişkin seminerin açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Yıldırım, genel müdürünün 16 bin Euro maaş aldığı Eurasiasat şirketi ilgili bir soru üzerine ismi İlhami Aygün olan ve 16 bin Euro maaş alan müdürün kendi memurları olmadığını belirtti. Eurasiasat firmasının 1996 yılında Fransızlarla birlikte ortak olarak kurulduğunu ve yüzde 51'nin Türk Telekom'a yüzde 49'unun da Fransızlara ait olduğunu söyleyen Yldırım, şirketin amacının da Türksat 2-A adlı yeni bir uyduyu uzaya göndermek olduğunu kaydederek, başlangıçta firmanın kendini finanse edecek kaynağı müşterilerden sağlayacağının varsayıldığını ancak geçen yıllara rağmen firmanın yeterli finansmanı bulamadığını vurguladı.
Bu durum üzerine Türk Telekom'un şirketteki payının yüzde 75'e çıkarıldığını belirten Yıldırım, Türk Telekom'un şirketteki sermayesinin 140 milyon dolara ulaştığını dile getirdi. Sözkonusu uydunun maliyetinin 303 milyon dolar olduğunun altını çizen Yıldırım, "Firma aradaki farkı da bankalardan kredi olarak temin etmiştir. Uydunun yapımı gerçekleştirilmiş ve Ocak 2001 yılında uzaya fırlatılmıştır. 1 Şubat 2001 tarihinde de uydu faaliyete başlamıştır" dedi. Uydunun kapasite kullanım oranının hiçbir zaman yüzde 30'u gedemediğini belirten Yıldırım, Monaco'daki işletme giderlerinin 5 milyon dolar olduğunu ve firmada da 5-10 kişinin çalıştığını söyledi. Yıldırım, "Firmanın ortalama geliri açılışından bu yana 45 milyon doları geçmemiştir. Halbuki bu uydu için alınan borçların geri ödenmesi için yılda 40 milyon dolar gelire sahip olması gerekiyor. Firmanın müşterilerinin yüzde 80-90'nı Türklerdir. Öyle bir şirketin pazarlama faaliyetinin devam etmesinin anlamı yoktu. Şirketi buraya taşıdık" diye konuştu.
Firmanın genel müdürüne de bir teklif sunduklarını anlatan Yıldırım, "Biz bu arkadaşa dedik ki 'Türkiye'ye gel' o da gelmek istemedi" ifadesini kullandı. Bu şirketteki alınan paraları sorun etmediklerini söyleyen Yıldırım, "Aldığınız paranın da hakkını vermeniz lazım. Şirket yılda 30 milyon dolar zarar ederken böyle bir kişiye bu ücretin ödenmesi, en lüks makam aracına sahip olmasının bir anlamı yoktu. Böyle bir maliyetin devam ettirilmesinin ne kadar ahlaki olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Genel müdür 16 bin Euro maaş alıyor. Bu arkadaşın sözleşmesi var. Sözleşmesinin feshettiğimiz takdirde kendisine ödenmesi gereken tazminat miktarı 525 bin Euro bundan vazgeçmesini istedik. Ancak o bunu kabul etmedi".
Yıldırım yeni bir şirketin kurulabileceğini ve uydunun da o şirket yönetiminde çalıştırılmasının da mümkün olduğunu sözlerine ekledi.