HABER

Euro bölgesi mali reformda kararlı

Standard and Poors'un Euro bölgesi ülkelerini izlemeye alması ardından, Paris ve Berlin mali reform planına bağlılıklarını yinelediler. Gözler Cuma günkü zirveye çevrildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'un, Euro bölgesi ülkelerinin neredeyse tümünün kredi notunun düşürülebileceği açıklamasının ardından, Almanya ve Fransa'dan reforma devam mesajı verildi.

Standard & Poors'un açıklaması, Avrupalı maliye yetkilieri tarafından ise farklı şekillerde yorumlandı.

Euro bölgesi ülkeleri temsilcisi Jean-Claude Junker, Standard's & Poors'un açıklamasını "abartılı ve adaletsiz" olarak tanımlarken, borç krizinin aşılması yönünde son günlerde ortaya konan iradeye dikkat çekti.

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise kredi derecelendirme kurumunun açıklamasını Cuma günkü kritik zirve öncesinde "olabilecek en olumlu teşvik" olarak tanımladı.

Schauble, zirvede Avrupa ülkelerinin finans piyasalarının güveninin kazanmak için adımlar atmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Fransa ve Almanya liderleri, Euro bölgesi mali reform yönünde en ciddi adım olarak değerlendirilen yeni denetim mekanizmaları içeren anlaşma önerisini Cuma günü yapılacak Avrupa Birliği zirvesine taşıyacak.

Bu arada Cuma günkü zirve öncesinde Amerikan Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupalı üst düzey maliye yetkilileriyle görüşmeye hazırlanıyor. Geithner bugün Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ile görüşecek.

Öte yandan Standards & Poors'un açıklaması borsalarda daha kaydedilen artışı geriye çevrildi, Euro'nun da değeri düştü.

“Değerlendirme yapısal sorunlara dair”

BBC Muhabiri Robert Peston, Standard & Poors'un, neredeyse tüm Euro Bölgesi ülkelerini izlemeye almasının geriye dönük gözlemlere dayandığına dikkat çekiyor.

Peston, kurumun uyarısının Euro'yu kırılgan hale getiren, yatırımcıları şüpheye sokan ve şu an Avrupalı liderler tarafından çözülmeye çalışılan yapısal sorunlara işaret ettiği yorumunda bulunuyor.

Kredi değerlendirme kuruluşunun duyurusu, en yüksek not olan AAA'ya sahip altı ülkenin notlarının 90 gün içinde, yüzde 50 ihtimalle düşürülebileceği anlamına geliyor.

Almanya ve Fransa'nın yanı sıra, Avusturya, Hollanda, Finlandiya ve Lüksemburg'un kredi notu AAA.

Kararla, Euro Bölgesi'nde izlemeye alınmayan iki ülke, uzun süredir çok yakından izlenen Kıbrıs ve Yunanistan oldu.

Yeni anlaşma kararının ardından

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Euro bölgesi'ndeki krizin çözümüne yönelik önlemleri ele aldıkları dünkü görüşmelerinde Avrupa Birliği için 'yeni bir anlaşma' fikri ağırlık kazanmıştı.

Merkel ve Sarkozy 'bir daha böyle bir kriz yaşanmaması için' yeni denetim mekanizmaları öngören anlaşmanın gelecek yıl Mart ayında onaylanmış olmasını istiyor.

Paketin kararlılıklarının göstergesi olduğunu kaydeden Merkel, uzlaşmaların ötesine geçecek yapısal değişiklikler sağlamak istediklerini vurgulamıştı.

Bu nedenle, liderler eğer 27 ülkenin tamamının desteğini almak süreci uzatacak ve güçleştirecekse sadece euro kullanan 17 ülkenin imzalayacağı bir anlaşmanın da yeterli olacağını söylemişti.

En Çok Aranan Haberler