HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Excimer laser ve lasik hakkında

Miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe) ve astigmatizma (net görememe) gözün boyundaki ve şeklindeki normal dışı değişiklikler sonucu oluşur. Bu şekil bozukluğundan dolayı kornea ve mercekte kırılan ışık tam retinanın üzerine düşmez.

Excimer laser ve lasik hakkında

Gözdeki bu kırılma kusurları gözlük ve kontakt lens kullanılarak giderilebildiği gibi ileri lazer teknolojisi sayesinde Excimer Laser ve Lasik yöntemleriyle de düzeltilebilmektedir.

Excimer Laser nedir?

Excimer Laser, ArF gazı kullanılarak 193nm dalga boyunda ultraviole ışık üreten ve korneada yapılması gereken düzeltmeye göre ışını kontrol eden, içinde gelişmiş bir bilgisayar bulunan laser cihazıdır. Excimer, Excited dimer (uyarılmış atom çifti) kelimelerinin baş ve son kısımlarından türetilmiştir.

Excimer Laser kırma kusurlarını nasıl tedavi eder?

Excimer lazer pratik olarak dokuyu yakmaz ancak moleküller arası bağları parçalar. Excimer lazer cerrahisindeki hedefi ön kornea yüzeyinden bir miktar dokuyu çıkarmaktır. Soğuk bir ışık olması, dolayısıyla çevre dokulara zarar vermemesi Excimer laseri kornea cerrahisi için çok uygun kılar.

Bu laser kornea hücreleri arasındaki moleküler bağları kopararak yani dokuyu tozlaştırarak korneaya şekil verir. Üretilen ışığın özelliği, üzerine düştüğü yerdeki kornea dokusunun molekülleri arasındaki karbon bağlarını çözerek istenilen bölgede ve miktarda dokuyu ortadan kaldırmak suretiyle korneaya yeni şekil vermesidir. Bu sayede gözlük takmayı gerektiren korneadaki şekil bozukluğu ortadan kalktığından, kişi gözlük veya lens kullanmadan net bir görüş elde eder.

Excimer laserin korneaya her bir dokunuşunda 0.25 mikron (insan saç telinin kalınlığının 400 de biri) doku traşlanır. Excimer laser ışını öyle hassastır ki bir saç telini delmek için yüzlerce atıma gerek vardır. Tedavi sırasında laser ışığının yönü, odak noktası, yoğunluğu ve salınımı bilgisayar ve doktor tarafından çok hassas bir şekilde kontrol edilir.

Excimer Laser ile tedavi edilen hastalıklar nelerdir?

Excimer Laser-Lasik yöntemiyle; miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe) ve astigmatizma (net görememe) gibi gözdeki kırılma kusurları tedavi edilir.

Excimer Laser'ın popüler hale gelmesinin nedenleri nelerdir?

Excimer Laser ile miyop - hipermetrop - astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisi, kuralları ve sonuçları belli olan güvenilir bir yöntem olarak tıp dünyasındaki yerini almıştır. 1980'li yıllardan bu yana milyonlarca kişi bu yöntemle tedavi olarak, sosyal, mesleki ve sportif alanlarda gözlük ve kontakt lens kullanımına bağlı yaşamış oldukları kısıtlamalardan kurtulmuştur.

Lasik nedir?

Lasik (Laser / Insitu Keratomilieusis), gözlük ve lenslerden kurtarmak için en çok tercih edilen laser tedavi yöntemidir. Kendi başına bir işlem olmayıp, Excimer Laser ile yapılan bir yöntemdir. Yaklaşık 4-5 dakika sürmesi, ağrısız, acısız, kansız ve güvenli bir uygulama olması bu yöntemi popüler hale getirmiştir.Laser ile mikro cerrahinin birleştiği bu yöntemde, mikroskop altında otomatik lameller keratomilieusis için özel bir mikrokeratom yardımıyla ortalama 160 mikron (kağıt inceliğinde) kapakçık tarzında gözün saydam tabakasından parça kaldırılır. Gözün en dışındaki kornea tabakasından bir kapak kaldırıldıktan sonra korneanın orta katmanından Excimer laserle doku tozlaştırır ve böylece kırma kusuru düzeltilir. Daha eski laser yöntemi olan PRK'da olduğu gibi laser uygulaması için korneanın en dışındaki epitel adı verilen kısımın kaldırılmasına gerek yoktur. Bu nedenle laser sonrası gözü kapatmak gerekmez ve ciddi ağrı olmaz. Hasta uygulamanın ertesi günü işine dönebilir.

Kimler Lasik olabilir?

Göz kusurları içinde en sık görüleni miyopilerdir. Ancak artık günümüzde sadece miyoplar değil, miyopastigmatlar, hipermetroplar, hipermetropastigmatlar ve mikst astigmatlar da Lasik ile tedavi edilebilmektedir.

• 18 yaşından büyük ve miyop , hipermetrop, astigmat ya da mixed astigmat olanlar,

• Uygun presbiyoplar (presbiyopi=yaşa bağlı yakın problemi),

• 18 yaşından küçük olup da iki gözü arasında aşırı numara farkı olanlar lasik olabilir. Genç yaştakiler için son bir yıldır gözlük numaralarının değişmemiş olması gerekir.

Kimler Lasik olamaz?

• Keratokonus 'ta (Kornea ' da incelme ve şekil bozukluğu yapan bir hastalık)

• Kornea dokusu yeterli kalınlıkta olmayanlara,

• Kontrol edilemeyen üveiti (göz içi iltihabı) olanlara,

• Kontrol edilemeyen göz tansiyonu hastalarına (çok nadirdir),

• Şiddetli "kuru göz" vakalarına

• Gebelere ve lahusalara

• İleri derecede şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi problemleri olanlara Lasik yapılamaz.

Lasik için uygun olup olmadığınız nasıl anlaşılır?

Bunun için öncelikle çok detaylı bir göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Ön muayenede gözleriniz ayrıntılı bir şekilde muayene edilerek Lasik adayı olup olmadığınıza karar verilir. Gözlerinize damla damlatılarak göz bebekleriniz genişletilir. Gözünüzün retina tabakası muayene edilip sağlıklı olup olmadığı belirlenir. Numaralar damlasız ve damlalı muayenelerle hassas olarak ölçülmelidir. Daha sonra korneal topografi (korneanın haritası) ve pakimetri (kornea kalınlık haritası) ile göz yapısı daha detaylı incelenir. Bu muayene ve tetkiklerin sonucunda lasere uygun olup olmadığınıza doktorunuz karar verir.

Lasik yöntemi göze nasıl uygulanır?

LASIK ameliyatında gözün en üst bölümü olan saydam tabakanın eğriliği değiştirilerek kırma derecesi istenen ölçüde düzeltilmektedir. Böylece miyopların tedavisinde bu eğrilik azaltılırken, hipermetrop tedavisinde arttırılmaktadır. Astigmat tedavisinde ise eksenler eşitlenmektedir. Uygulamaya topikal anestezi (damlayla gözün uyuşturulması) ile başlanmaktadır. Çok büyütmeli mikroskop altında modern bir mikrokeratom gözde sabitlenmekte, ardından bu cihazın yardımıyla saydam tabakadan kapak şeklinde bir doku kaldırılmaktadır. Excimer laser ışınıyla göz kusuru düzeltildikten sonra kapakçık kapatılarak tekrar yerine kapatılmaktadır.

Lasik sonrası neler yapılmalıdır?

• Lasik'ten sonra 3-4 saat süreyle hafif bir kızarıklık, sulanma, yanma, batma ve rahatsızlık hissi olabilir. Allerjik gözlerde bu durum daha belirgindir.

• Genellikle ertesi gün normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

• Ertesi gün kontrole gelmeniz gereklidir.

• Lasik sonrası sadece 1 hafta damla kullanılır. Bu damlalar gözün mikrop kapmasını önlemek ve iyileşmesini hızlandırmak içindir.

Lasik'in avantajları nelerdir?

• Güvenirliliği tıp dünyası tarafından kabul edilmektedir.

• -16'ya kadar miyopi, -6.0'ya kadar miyop astigmatizma veya 6'ya kadar mikst astigmatizma, +6'ya kadar hipermetropi ve +6'ya kadar hipermetrop astigmatizma tedavi edilebilmektedir.

• Operasyon sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmez.

• İşlem için hiçbir iğne, narkoz, vs gerekmez.

• Tedavi öncesi hasta hazırlık süresi 2-3 dakika, laser süresi ise 15-20 saniyedir.

• Hastanın iki gözü birlikte ameliyat edilebilir.

• Hasta tedavi sonrası gözü bantlanmadan gönderilir.

• Hasta yürüyerek evine gidebilir.

• Tedavi sonrası uzun süre ilaç kullanmak gerekmez.

• Yüksek dereceli bozukluklarda da başarılı sonuç alınır.

• Tedavi sonrası ileride gözde başka rahatsızlıklara sebep olmadıkları gibi, gözde oluşabilecek diğer rahatsızlıkların (göz tansiyonu, katarakt, retina hastalıkları vb.) tedavisine engel teşkil etmezler ve tekrar uygulanabilirler.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler