HABER

Farelerde diyabet hastalığı iyileştirildi

ABD’de yapılan bir çalışmada farelerde diyabet hastalığının iyileştirildiğini bildirildi.

-Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği(AİFD) açıklamasında, Amerikan İlaç Araştırmacı ve Üreticileri Derneği(PhRMA)'nin diyabete karşı 235 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştığını duyurduğunu belirterek, ABD’de yapılan bir çalışmada farelerde diyabet hastalığının iyileştirildiğini bildirdi.

ANKARA (ANKA) - Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği(AİFD) açıklamasında, Amerikan İlaç Araştırmacı ve Üreticileri Derneği(PhRMA)'nin diyabete karşı 235 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştığını duyurduğunu belirterek, ABD’de yapılan bir çalışmada farelerde diyabet hastalığının iyileştirildiğini bildirdi.

AİFD tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyada hızla yaygınlaşan diyabet’in, hasta vücudunda yarattığı tahribatla pek çok sağlık sorununa ve ölümlere yol açabildiği belirtildi. “Vücudun şekeri ve gıdaları enerjiye çevirmesini sağlayan insülin hormonunu üretememesi veya kullanamaması nedeni ile ortaya çıkan diyabetten ölüm oranları tüm dünyada yükseliyor” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Üstelik eskiden sadece yetişkinlerde görülen tip 2 diyabet artık çocuklarda da görülmeye başlandı. ABD’de nüfusun yüze 8’i diyabet hastalığıyla mücadele ederken, Türkiye’de 35 – 70 yaş aralığında bu oran yüzde 14,7’yi buluyor.

Amerikan İlaç Araştırmacı ve Üreticileri Derneği (PhRMA) tarafından yapılan açıklamaya göre, araştırmacı ilaç endüstrisi bu alanda 235 yeni ilaç adayını geliştirerek hastaların hizmetine sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Diyabetin kontrol altında tutulmasını ve vücuda verdiği hasarın asgari düzeye indirilmesini hedefleyen yenilikçi ilaç adaylarının bazıları ruhsat onayı beklerken, bazıları da henüz geliştirme sürecinin başlangıç aşamalarında bulunuyor. ABD’de Washington Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada ise farelerde embriyo ve yetişkin pankreas hücreleri nakledilerek diyabet iyileştirildi.”

Açıklamayı ve son gelişmeleri değerlendiren AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, sağlanan ilerlemelerin heyecan verici olduğunu ifade ederek, “Bu gelişmeler, ülkemizdeki hastaların yeni ilaçlara, gelişmiş ülkelerde yaşayan hastalarla aynı zamanda veya en azından kısa süre sonra erişmesinin önemini artırıyor” dedi. Güner, özellikle ruhsat başvurularında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen İyi Üretim Uygulamaları(GMP) sertifikası talep edilmesinin ilaca hızlı erişimde sıkıntı yarattığını kaydetti.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler