HABER

FATF İran'a karşı alınacak önlemleri ekime kadar uzattı

Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF), Tahran yönetimine ülkenin mali yapısını uluslararası normlara uygun hale getirecek reformları tamamlamak için ekim ayına kadar süre verdi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kara para aklama ile mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Tahran yönetimine ülkenin finansal yapısını uluslararası normlara uygun hale getirecek reformları tamamlamak için ekim ayına kadar süre verdi.

FATF tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran’ın mali reformları konusundaki eylem planını tamamlamadığı fakat bu konuda ortaya koyduğu siyasi kararlılığı nedeniyle bu ülkeye karşı alınacak tedbirlerin ekim ayına kadar askıya alındığı belirtildi.

Açıklamada, İran'ın FATF tavsiyelerinin tamamına uyum sağlayacak eylem planında gerekli reformları hızlı bir şekilde tamamlamak için çaba göstermesi gerektiği ifade edildi.

ABD'nin terör finansmanıyla suçladığı İran'a uyguladığı yaptırımların bu ülkenin uluslararası finans sistemine girişini kısıtlaması ve buna bağlı olarak yabancı yatırımların sekteye uğraması nedeniyle Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti, FATF üyeliğini gündeme taşımıştı.

Bu karar muhafazakarlar arasında ülkenin "hassas finansal bilgilerinin düşmanlara açılacağı ve devrimci güçlere yardımın engelleneceği" şeklindeki tepkilere neden olmuştu. Meclisin gündemine alınan tasarının onay süreci tepkiler üzerine 10 Haziran'da mecliste yapılan oylama sonucunda iki ay ertelenmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de geçen hafta milletvekillerine hitaben yaptığı bir konuşmasında, ülkesinin FATF'a katılımına karşı çıkarak, meclise terörle mücadele ve kara para aklanmasının önlenmesi yönünde kendi yasalarını çıkarma çağrısında bulunmuştu.

FATF'ı büyük güçlerin kendi çıkarları için hazırladıkları anlaşmalardan biri olarak niteleyen Hamaney, "Sadece bazı olumlu yönleri göz önünde tutularak sonunun nereye varacağı ve sorunlu olduğunu bildiğimiz anlaşma ya da konvansiyonlar meclisten geçmemelidir." demişti.

Kara paranın aklanması ve terör finansmanının engellenmesi amacıyla G-7 ülkeleri tarafından OECD bünyesinde kurulan FATF, 37 üye ülkenin bankacılık ve mali sistemini denetliyor.

En Çok Aranan Haberler