HABER

FIFA 17: Müzisyenler için Adele kadar satmanın tek yolu!

Dünyanın en popüler futbol oyunu, son yıllarda müzisyenler için de harika bir platform haline geldi.

FIFA 17: Müzisyenler için Adele kadar satmanın tek yolu!

Rick T Cartman / Mynet Haber

E… A… Sports! It’s In The Game!

Haber panelimizde emojilere yer verebiliyor olsaydık, bu başlığın sonuna mutlaka bir ‘yumruk’ emojisi eklerdik. Çünkü hakediyor!

Çocukluğumuzdan beri her duyduğumuzda heyecanlandığımız bu giriş cümlesi, her sene yenilenen muhteşem oyun FIFA ile aklımıza kazındı. Yeri geldi kornerden gol attık, yeri geldi sinirlendik, Q’ya bastık (bazı versiyonlarda E idi) ve kırmızı kart gördük. Electronic Arts oyunu her sene yeniledi. Bilerek kırmızı kart görmeyi, korner gollerimizi kaybettik belki; ama FIFA gittikçe artan gerçekçiliği ve muhteşem grafikleri ile dünyanın en çok satan futbol oyunu olma özelliğini her seferinde korumayı bildi.

Hatırlayın; FIFA 99’da Hasan Şaş’ın afro olmasına gülerdik :) Fransa 98 özel sürümünde de sırf Hagi var diye Romanya’yı seçerdik!

_Şarkılarıysa seçmemize gerek kalmazdı; çünkü EA Sports bizim için her zaman en gaza getirenleri, en iyi taraftar şarkılarını seçmiş olurdu… İtiraf edelim; müzik zevkimizin önemli bir kısmı FIFA şarkılarından, bir diğer kısmı da GTA şarkılarından oluştu!

_

Müzisyenlerin, müzik gruplarının video oyunlarında yer almaları elbette her zaman harika bir PR desteği oldu. Robbie Williams’ın solo kariyerindeki en büyük yükselişi yaşadığı 2000 yılını, FIFA 2000’e verdiği 'It’s Only Us' şarkısıyla bağdaştırmayalım da ne yapalım? Veya Blur’ü dünyaca ünlü bir grup yapan Song 2’yu ilk olarak FIFA Fransa 98’de duymadık mı? Ya da 90’lı yılların mühim grubu Stone Roses’ı 2000’li yılların gençliği nasıl öğrendi, FIFA 2004’teki Fools Gold şarkısıyla değil mi?

Örnekler çoğaltılır, hatta;

Manga ve Athena’yı da unutmamak lazım!

FIFA 2006 oyun müziklerinde Manga ve Athena da yer bulmuştu!

2004 yılında ülkemizi Eurovision’da temsil eden Athena, yurtdışındaki bilinirliğini oyunun 2006 versiyonuna verdiği ‘Tam Zamanı Şimdi’ ile hiç şüphesiz kuvvetlendirdi. Manga ise 2010 yılındaki Eurovision ikinciliğine aslında FIFA 2006’daki ‘Bir Kadın Çizeceksin’ ile başlayarak uzandı. Haksız mıyız?

Özetle, FIFA serisi tüm dünyadaki müzik grupları için her zaman harika bir platformdu. Geçtiğimiz yılın verilerine dayanarak konuştuğumuzda, FIFA için artık ‘en önemli müzik platformlarından biri’ de diyebiliriz.

Neden mi?

Mantık basit: FIFA 2016, geçtiğimiz yıl neredeyse Adele kadar fazla sattı :)

Geçtiğimiz yılın en çok ses getiren, en çok satan albümü Adele’in yeni albümü 25 idi. Albüm yayınlandığı Kasım 2015’ten Haziran 2016’ya kadar 20 milyon kopyalık bir satışa ulaştı (Torrentleri saymıyoruz, zaten kullanmıyoruz da(!)...). Etkileyici, değil mi? Bir de FIFA’ya bakalım: 18 dilde ve 51 ülkede ‘resmi olarak’ yayınlanan (Torrentleri yine saymıyoruz) FIFA 2016, resmi satış olarak 18.7 milyon kopyaya erişti!

Sadece İngiltere’deki rakamları incelediğimizde ise, Adele’in tüm yıl 2,6 milyon kopyalık satış rakamlarına, FIFA 2016’nın ise 2,52 milyona ulaştığını görüyoruz... 2016’nın oyun müziklerinde yer bulmayı başaran Bastille, Disclosure, Everything Everything, Foals ve Nothing But Thieves gibi Adele kadar PR bütçesi bulunmayan gruplar için harika bir haber, değil mi ama?

Foals’un (tek şarkıyla bile olsa) Adele kadar dinlenmiş olması gerçeği…

Bizce çok etkileyici!

Manga ve Athena örneklerini de tekrar hatırlatacak olursak; Türkiye’deki plak şirketlerinin ve bağımsız müzisyenlerin dizilerin yanı sıra bu platformlara da mutlaka ama mutlaka daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz!

Bu arada FIFA 17 oyun müzikleri çoktan yayınlandı! Listede Bastille yeniden yer bulurken, bu yılın yıldızları Balkan Beat Box, Digitalism, Empire of the Sun ve Two Door Cinema Club olacak gibi görünüyor :) Dinlemek için tıklayın!

_Kaynaklar: , nme.com, forbes.com_

En Çok Aranan Haberler