HABER

Fındık bedeli erken ödenecek

ORDU (İHA) - FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 2006 yılı fındık ürünü bedelinin, kamuoyuna duyurdukları zamandan daha erken ödeneceğini söyledi.

Karadeniz Bölgesi halkının FİSKOBİRLİK etrafında kenetlendiğinde fındık ürününün üreticiden çıkış fiyatının minimum 6 YTL olacağını belirten Pamuk, eski mağduriyetlerin 2006 fındığında yaşanmayacağını ve kendilerinin beyaz sayfa açtıklarını, kirlenmesin diye de sayfayı FİSKOBİRLİK'in kasasına kilitlediklerini ifade etti.

FİSKOBİRLİK'e bağlı Ordu'nun Ünye İlçe Kooperatifi yönetiminin düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Pamuk, 2003 yılından başlayan süreçte güzel şeyler yaşandığını ancak 2005'te yaşanan güzelliklerin sonucunu çeşitli sebeplerle getiremediklerini ifade ederek, "Genel kurulda görev değişimi yaşandı. Aldığımız bayrağı daha iyi yerlere getirmek için eski yönetim kurulu üyelerimizden ve yöneticilerinden de istifade ederek daha iyi şeyler yapma mücadelesine başladık. Önce yeniden yapılanmayla ilgili girişimler oldu. Karadeniz insanının temsilcisi olarak Ankara'ya gittik ve görüştüğümüz kişilerin desteğini alarak bölgemize döndük. 12 Eylül 2006 tarihinde yapılan genel kurulda beyaz bir sayfa açtık. Bu beyaz sayfayı da kirlenme tehlikesine karşı FİSKOBİRLİK'in kasasına kilitledik. Anahtarı da bende. O beyaz sayfa hiç kirlenmeyecek. 12 Eylül öncesinde yaşanılanları Karadeniz insanının ve fındık üreticisinin vicdanına bırakıyoruz" dedi.

2006 ÜRÜNÜ İÇİN ERKEN ÖDEME

Fındık üreticisinin problemini çözmenin dışında gündemlerinde başka bir şeyin olmadığını ifade eden FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 2006 ürün bedeli ödenmesiyle ilgili olarak, "Yüzde 10'u FİSKOMAR'dan alışveriş, geri kalanı ise 2007'nin 2, 5 ve 7. aylarında yüzde 30'ar paylarla ödeme taahhüt ederek fındık alıyoruz. 2006 fındığıyla ilgili yaşanan olumlu gelişmeler çerçevesinde daha erken ödeme şansı mutlaka gerçekleşecek. 2006 yılı fındığı daha erken ödenecek. Eski mağduriyetler 2006 fındığında yaşanmayacak. Taahhüdünü veriyoruz" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK'in eski olumsuz günlerini yaşamaması için güçlü olması gerektiğinin altını çizen Pamuk, "Tüm Karadeniz FİSKOBİRLİK'in etrafında kenetlenirse, fındığı fındık üreticisinden alacağımız fiyat minimum 6 YTL'dir. Piyasaya giren fındığın yüzde 70'i FİSKOBİRLİK eliyle olmalı. FİSKOBİRLİK piyasanın gücü olursa üreticilerin fındığı 6 YTL'nin altına düşmez. 2007 fındık pazarına FİSKOBİRLİK'in güçlü bir şekilde girmesi gerekiyor. FİSKOBİRLİK'i güçlü bir şekilde sokamazsak fındık tekrar eski günlerini, olumsuz günlerini yaşayacak. Gerçek şudur ki 2005 ve 2006'da FİSKOBİRLİK piyasada yoktu, fındığın düşüşü aşikar bir şekilde görüldü. Fındık üreticisi FİSKOBİRLİK'e sahip çıkmalı ve bunu da fındığını birliğe getirerek yapmalı" şeklinde konuştu.

FİSKOBİRLİK'i biraz daha güçlendirme noktasında başladıkları mücadelede ortaklarının güncellenmesi çalışmasını başlattıklarını hatırlatan Yaşar Pamuk, "Çeşitli gerekçelerle fındık vermemiş üreticilerimiz vardı. Onların tekrar güncellemesini sağlayarak onların da mağduriyetini gideriyoruz. FİSKOBİRLİK'e yeniden ortak olmalarını, fındık ürününü FİSKOBİRLİK'e vermelerini, vermeseler bile bekletmelerini, ucuz fiyata satmamalarını istiyoruz. Ortalık payı olarak peşin para alınıyordu. Bunu fındık paraları ödenirken alacağız" dedi.

"200 BİN TONDAN FAZLA FINDIK ALINMALI"

Bayram öncesi fındık üreticisinin 2005 yılı alacaklarının yüzde 60'ını mutlaka ödeyeceklerini, geri kalan kısmının da yılbaşına kadar ödenmesi noktasında ciddi gelişmelerin olduğunu vurgulayan Pamuk, 2005 yılı fındığıyla ilgili 'daha fazla gelir ederim' diye satmayan üreticiler olduğunu ve bayramdan sonra elde kalan fındığı almayı düşündüklerini söyledi. TMO ve FİSKOBİRLİK'in 200 bin ton fındık alamaması durumunda fiyatların kesinlikle ve kesinlikle yükselmeyeceğine dikkat çeken Pamuk, konuyla ilgili olarak, "İstesek de istemesek de Karadeniz'de bu yıl TMO gerçeği var. Yaşanan çeşitli sorunlar neticesinde geldi. Başta kabul etmemiz, hazmetmemiz mümkün olmasa da şu an fındık üreticilerinin menfaati doğrultusunda peşin alım yapıyor. TMO ve FİSKOBİRLİK piyasadan ciddi manada fındık çekerse fiyatların serbest piyasada yükseleceği mutlak. 200 bin tonun üzerinde fındık alınırsa fiyat 5 YTL'ye yaklaşır, 300 bin ton alınırsa 5.5-6 YTL rakamlarını bulur" yorumunu yaptı.

Alınan karar gereği satışa çıkarılan FİSKOMAR'ların 15 Kasım 2006 tarihine kadar satılamaması halinde çalışmaya devam edeceği öğrenilirken, Yaşar Pamuk bu konudaki görüşlerini, "Çalışmalarına devam edecek ama zarar ederek değil, kar ederek. Kamuoyunun, delegenin karşısına iş yapan ve kar eden bir FİSKOMAR olarak çıkacak" şeklinde açıkladı.

"FİYATI DÜŞÜRMEK İSTEMİYORUZ"

Geçtiğimiz ay FİSKOBİRLİK ve ona bağlı Ordu Yağ Sanayi A.Ş. arasında yapılan stratejik işbirliğiyle duran üretimin yeniden başladığı Sağra'da normal fındık, buruşuk fındık, kıyılmış fındık ve püre şeklinde ürünlerin değerlendirildiğini de ifade eden Yaşar Pamuk, fiyat düşmesin diye piyasaya ürün sürmediklerini dile getirdi. Pamuk, Türkiye'nin ilk fındıklı çikolatası 'Tadelle' ile dünyaya adını duyuran Sağra'nın hammaddesinin yüzde 60'ını karşıladıklarına işaret ederek, "Ürünlerimizi piyasaya satarak fiyatı düşürmek yerine Sağra ile bir anlaşma yaptık. Sağra'nın 82 yurt içi 10'da yurt dışı bayisi vasıtasıyla entegremizi 7 gün 24 saat çalıştırarak ürünlerimizi piyasaya süreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Katıldığı iftar yemeğinde basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, varsayımlar üzerine değil fındık ve üreticinin gerçekleri üzerine hareket ettiklerini söyledi. TMO tarafından açıklanan 4 YTL fındık fiyatını düşük bulduklarını, FİSKOBİRLİK ile fındık üreticilerinin gerçekleri ve FİSKOBİRLİK'in mevcut ekonomik yapısı göz önüne alınarak kendilerinin de 5YTL olarak fiyat açıkladıklarını hatırlattı. Pamuk, "Ama bir gerçek vardır; çürük ve aflatoksinli denilen 2001 yılı fındığı 5 dolara alıcı bulmuştur" dedi.

Pamuk, FİSKOBİRLİK'i yönetenin sadece kendisi olmadığını, denetim, yönetim kurulu ve genel müdür olmak üzere 7 kişinin bir masa etrafında toplandığını ve gerçeğin buradan çıkan kararlar olduğunu, popülist politika uygulanmadığını vurguladı.

"FINDIKÇIYI KURTARMA SİYASETİ YAPIYORUZ"

Kendisine duyumlar alındığı belirtilerek önümüzdeki genel seçimlerde milletvekili adayı olup olmayacağı sorulan Yaşar Pamuk, direk olarak 'evet' ya da 'hayır' cevabını vermezken, "Şu günkü şartlarda fındık üreticilerinin bize yüklediği bir misyon var. Biz siyaset yapıyoruz, en sert siyaseti yapacağız. Fındık ürecilerinin ve FİSKOBİRLİK'in hayatını kurtarma siyaseti yapıyoruz. Ben Yaşar Pamuk olarak bir fındık üreticisiyim. Allah'a çok şükür fındık üreticisi olarak gelebileceğim en yüksek noktaya geldim. Bunun fazlasına ben değil fındık üreticileri karar verir" yorumunu yaptı.

İftar yemeğine, Ordu Bölgesi FİSKOBİRLİK kooperatifleri yönetim ve denetim kurulu üyeleri, FİSKOMAR çalışanları, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kaya, Denetleme Kurulu üyesi Mustafa Kılıçarslan, Genel Müdür Levent Ağca, kooperatif delegeleri, muhtarlar ve ev sahipliği yapan Ünye Kooperatifi Başkanı Necdet Yılmaz katıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler