HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Food İstanbul'a ticaretin yanı sıra dostluk bağları kurmak için geldik"

Geçen yıla oranla uluslararası katılımcı sayısının yüzde 57 arttığı dünyanın en büyük gıda fuarlarından CNR Food İstanbul, ülkeler arası ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültürel bağları da güçlendiriyor - Fuara en yoğun katılım gösteren ülkelerden İran ve Hindistan'dan gelen firmaların temsilcileri fuarın güzel dönüşleri olduğunu ve İstanbul'da olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi - İranlı kuru meyve ve kuru yemiş firmasının satış temsilcisi Mary Batmanghelich: - "Türkiye ile uzun yıllara dayanan tarihi birlikteliğimiz var. Türk insanı harika ve onlarla daha fazla iletişime geçmek istiyoruz. Buraya (Food İstanbul) ticaretin yanı sıra dostluk bağları kurmak için geldik. İstanbul'a üçüncü gelişim ve bu şehri çok seviyorum. Ortaklıkları daha fazla ticaret ve daha fazla dostluk geliştirmek için kullanmalıyız" - Hindistan'dan fuara katılan pirinç üreticisi Mandeep Singh: - "CNR'deki günlerimiz çok verimli geçti. Daha fazla ticaret hacmine sahip olacağımıza eminim. Çok kaliteli pirinçler satıyoruz ve Türkiye'nin iyi bir pirinç tüketicisi ülke olduğunu biliyoruz. Sultanahmet Camisi'ni, Kapalıçarşı'yı ve o bölgeyi gezdim ve gerçekten çok beğendim. Taksim de harika bir yer. CNR'ye ve Türkiye'ye gelecek sene tekrar gelmek istiyorum"

İSTANBUL (AA) - MEHMET KARA - Geçen yıla oranla uluslararası katılımcı sayısının yüzde 57 arttığı dünyanın en büyük gıda fuarlarından CNR Food İstanbul, ülkeler arası ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültürel bağları da güçlendiriyor.

Çekya, Hindistan, İran, Belarus'un milli katılım gösterdiği, Ürdün, Tunus, Malezya, Bulgaristan, Polonya, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Özbekistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Vietnam'dan da katılımcılara ev sahipliği yapan fuar, Yeşilköy'deki CNR Fuar Merkezi'nde yarın sona erecek.

Katılımcıların hem ticaret yapmasına hem de İstanbul'un kültürel zenginliklerini tanımasına olanak tanıyan fuara Hindistan ve İran'dan katılım gösteren firma yetkilileri AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

- "Türk insanı harika ve sizlerle daha fazla iletişime geçmek istiyoruz"

Fuara İran'dan katılan kuru meyve ve kuru yemiş üreticisi bir firmanın satış temsilcisi olan Mary Batmanghelich, fuara katıldığı ve Türkiye'de olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Batmanghelich, "Ürünlerimizi burada sadece Türklere değil, tüm dünyadan insanlara tanıtma fırsatı bulduk." diyerek, şunları kaydetti:

"Türkiye ile uzun yıllara dayanan tarihi birlikteliğimiz var. Türk insanı harika ve sizlerle daha fazla iletişime geçmek istiyoruz. Buraya ticaretin yanı sıra dostluk bağları kurmak için geldik. İstanbul'a üçüncü gelişim ve bu şehri çok seviyorum. Bu şehirle çok özel bir bağım var. Türk ve İranlıların çok fazla ortak noktası var, özellikle de yemek konusunda. Türk yemeklerinde kullanılan çok sayıda İran ürünü gıda malzemesi var. Aynı şekilde İran yemeklerinde de Türkiye’den gelen gıda maddeleri var. Bu bizim ne kadar ortak noktamız olduğunu gösteriyor. Bu ortaklıkları daha fazla ticaret ve daha fazla dostluk geliştirmek için kullanmalıyız."

İranlı sitrik asit üreticisi bir firmanın satış temsilcisi Kazem Heidari, gıda sektöründe çok kullanılan bir maddeyi ürettiklerini ve Türk firmalarla daha fazla çalışmak istediklerini söyledi.

Heidari, "İran'ın Jovin bölgesinden geliyoruz. Biz sitrik asit satmak için buraya geldik ve bölgedeki en önemli üreticilerdeniz. Türkiye gıda sektörü çok güçlü. Ürünlerimizi pazarlamak için buraya geldik. Önceden Türkiye’de müşterilerimiz vardı ama şimdi pazara direkt girmek ve bayilik vermek istiyoruz. Biz Türkiye’ye yakınız ve bunu iyi bir avantaja dönüştürebiliriz. Türkiye şimdi en çok sitrik asidi Çin'den alıyor ve ürünlerin Türkiye’ye ulaşması 45 günü buluyor. Biz İran’dan aynı ürünü en çok bir haftada teslim ediyoruz. Sistemlerimiz tamamen otomatik ve ürünlerimiz tamamen saf. Türkiye bizim için en iyi ortak ve müşteri olabilir. Fuarda Türk firmalar bizimle çok ilgilendiler. Bundan dolayı çok mutluyuz." diye konuştu.

- "Türk kültürünü çok sevdim"

Fuara milli katılım gösteren ülkelerden Hindistan'dan gelen firmalar da fuarın kendilerine büyük bir fırsat sunduğunu, Türkiye'yi yakından tanıma imkanları olduğunu söyledi.

Yağ, baharat ve kurutulmuş ürünler satan bir firmanın yöneticilerinden Pravin Valanki, Hindistan'ın birlerce yıldır baharatlarıyla ünlü olduğunun altını çizerek, "Türkiye ve Hindistan farklı kültürlere sahip fakat Türklerin de seveceği çok fazla baharat türüne sahibiz. Fuardaki ikinci günümüzde çok iyi dönüşler aldık. Ürünlerimizle ilgilendiler. Çok büyük şirketlerle görüşmeler yaptık. Özellikle baharatlarımızla ilgili görüşmeler yaptık. Gelenlerle ticaret yapabileceğimizi ümit ediyorum. İlk defa Türkiye’ye geliyorum ve biraz gezme fırsatı buldum. Kültürünüzü de çok sevdim." ifadelerini kullandı.

Basmati pirinç üreticisi bir firmanın satış temsilcisi Mandeep Singh de tecrübelerini şu sözlerle ifade etti:

"Fuara Hindistan'dan geldik. Basmati pirinç üretip satıyoruz. Fuarın bilgilerine internette rastladım ve katılmaya karar verdim. CNR'deki günlerimiz çok verimli geçti. Daha fazla ticaret hacmine sahip olacağımıza eminim. Çok kaliteli pirinçler satıyoruz ve Türkiye’nin iyi bir pirinç tüketicisi ülke olduğunu biliyoruz.

Dün Sultanahmet Camisi'ni, Kapalıçarşı'yı ve o bölgeyi gezdim ve gerçekten çok beğendim. Taksim de harika bir yer. CNR'ye ve Türkiye’ye gelecek sene tekrar gelmek istiyorum."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler