Hızlı turunu atan bir Forumula 1 aracında, makine ile mükemmel bir senkronizasyon içinde mücadele eden sürücüyü görürüz. Takım pilotları araçlarıyla bütünleşmiş halde hedefe doğru kilitlenmişken, arka planda yüzlerce veriyi sürekli takip eden aracın yüzlerce noktasını gözlem altında tutan bir ekip de harıl harıl çalışmaktadır.
Bu açıdan Formula 1 aracı bir sürücü ve makineden çok daha fazla şey ifade eder.
Bu konuda Japon ekibini örnek vermek gerekirse telemetri, Toyota Racing mühendislerine pistte neler olduğunun, daha da önemlisi bunların niçin olduğunun tam bir resmini sunar.
TF107 pistte nerede olursa olsun, her hareketi aracın çeşitli noktalarındaki 250 sensor tarafından sürekli kaydediliyor. Takım; lastik basıncı, motor sıcaklığı gibi basit bilgilerden vites kutusu ve motorun nasıl çalıştığına değin daha karmaşık bilgilere kadar birbirinden farklı bin 300 parametreye ulaşabiliyor.
Formula 1'de zaman herkesin bildiği gibi çok değerlidir. Takımın mühendislerinin zamanı, pilotun pite dönmesini bekleyemeyecek kadar kısıtlıdır. Ve bu zaman zarfında mühendisler araçtaki telsiz anten yoluyla bilgisayarlarına doğrudan varan bu hayati derecedeki bilgileri değerlendiriyorlar.
Bu bilgiler sıralamalar ve yarış sırasında hayati derecede önem taşıyor. Bu anten sayesinde uzman mühendisler aracın hemen her yönünü sürekli gözlüyor. Eğer parametrelerde bir değişiklik olursa yarış mühendisi ortaya çıkan yeni duruma yarış stratejisini değiştirebiliyor. Ve tüm bunlar yarış sırasında anlık kararları gerektiriyor.
Yarış ve test başmühendisi Dieter Gass da modern Formula 1 dünyasında telemtrenin önemini en iyi bilenlerden biri. Gass, "Telemetri verisi bizim için bir temel. Böylece araçta gerçek zamanlı olarak neler olduğunu takip edebiliyoruz ve tabii bu bize acil müdahele imkanı veriyor" diye konuşuyor.
Gass, "Mühendisler olarak, aracın durumunu hakkında genel tabloyu, sürücünün bize telsizden anlatabileceğinden çok daha detaylı bir şekilde görüyoruz" diyor.
Elektronik mühendisi Margret Geisert de işi bu verileri izlemek ve takip ettiği bilgilerdeki değişimi yarış mühendislerine iletmek olan takım elemanlarından biri.
Geisert konuyu şöyle yorumluyor, "Araç dışarı çıktıktan sonra bile verileri takip ve kontrol etmemiz gerekiyor. Mesela, araç hareket halindeyken motorda neler oluyor, bilmek istiyorsunuz. Telemetri olmasaydı, araç pite gelinceye kadar beklemek zorunda kalacaktık. Yani bu arada araçtan verileri depolamak için cihazlarımızı araça ve veriyi indirmek zorunda kalacaktık."
TurkiyeF1.Com