Christian Fraser
BBC Paris muhabiri
Fransa'da Parlamento seçimleri, François Hollande'ın büyüme odaklı politikalarının ülkede büyük oranda kabul gördüğünü gösterdi.
Dün gece Sosyalist Parti, Parlamento'da 300'den fazla sandalye kazanarak mutlak çoğunluğu elde etti.
Bu sonuçla birlikte son otuz yılda ilk defa Sosyalist Parti tek başına ulusal meclisin kontrolünü eline almış oldu.
Sosyalist Parti en son François Mitterrand döneminde böyle bir başarı göstermişti.
Seçimden çıkan sonuçlar Avrupa'da insanların kemer sıkma politikalarına karşı aldıkları tavrı bir kez daha ortaya koymuş oldu.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius, ''Yeni, sağlam, büyük bir çoğunlukla değişim yaratacak yasalar geçirebiliriz. Bu bize hem Fransa hem de Avrupa için büyük sorumluluk yüklüyor'' dedi.
Şimdiye kadar oldukça hassas bir konu olan kesintiler gündeme getirilmemişti.
Ancak kamu borçlarının %90'a ulaşmış olması ve bu yılın %4.5'lik bütçe açığı hedefinin 10 milyar euro açığında kalınması hükümetin bazı zorlu kararlar alma aşamasında olduğuna işaret ediyor.
Hükümet şimdilik vergi artışları ile bütçeyi toparlayabileceğini iddia ediyor ancak 2013 bütçesi incelendiğinde kamu harcamalarında kesintiye gidilmesi kaçınılmaz görünüyor.
Hollande için iyi olan bu kararları Yeşiller Partisi'nin ya da aşırı solcu Sol Cephe'nin yardımına ihtiyaç duymaksızın alabilecek olması. Ancak liderin Avrupa'deki başarısını alacağı kararlarla ortaklarını mutlu edebilme başarısı belirleyecek.
Dün gece Nicholas Sarkozy'nin partisi UMP için yeni bir başarısızlıktı. Parti parlamentoda 220 sandalye elde edebildi.
Seçim kampanyası sırasında partinin aşırı sağcı Ulusal Cephe ile ittifak kurma olasılığı tartışmalara neden olmuştu. Partinin lideri Jean-François Cope solun zaferini bir kenara not ettiklerini söyledi.
UMP'nin sağ eğilimli müttefiki Popüler Sağ seçimlerde en büyük bedeli ödeyen parti oldu. Partinin 39 üyesinden sadece 19'u yeniden seçilebildi.
Seçimlerin en hareketli geçtiği yer ise Hollande'ın eski partneri ve dört çocuğunun annesi Segolene Royal'in yenildiği batıdaki La Rochelle şehri oldu.
Geçen hafta Royal'in seçim kampanyası Hollande'ın şu anki partneri Valerie Trierweiler'ın Twitter'dan Royal'in rakibi Olivier Falorni'yi desteklediğini açıklaması ile yara almıştı.
Royal yenilgisinin ardından yaptığı açıklamada politik ihanetten bahsetti.
Royal'in La Rochelle'de ilk turu kazandıktan sonra seçilememesi Sosyalist Parti hiyerarşisinde büyük utanca neden oldu.
Bunun dışında Ulusal Cephe, 80'li yıllardan bu yana ilk defa parlamentoda iki koltuk kazandı.
Bu, ülkedeki göçmen ve Avrupa karşıtı akımın güçlenmesine bağlandı.
Partinin lideri Marine Le Pen, kuzey'deki Henin Beaumont kentindeki yenilgisine itiraz etti.
Le Pen ile kazanan sosyalist aday arasında sadece 100 oy fark vardı.
Fakat güneydeki Cerpentras şehrinde Le Pen'in yeğeni Marion Marechal-Le Pen, seçimi kazanarak 22 yaşında ülkenin en genç milletvekili oldu.
Seçimlerdeki başarısından güç alan Hollande bugün Meksika'daki G20 toplantısına giderek büyüme yanlısı stratejilerine destek arayacak.
Hollande, beklenenden daha hızlı bir şekilde, euro bölgesindeki güç dengelerini değiştirmeye ve güç odağını Berlin'den kaydırmaya başladı.
Gelecek hafta bir Brüksel'de gerçekleşecek bir liderler zirvesinde Hollande, 11 sayfalık bir yatırım önerisi sunacak.
Öneride euro bölgesi ekonomilerine yapılacak 120 milyar euroluk bir yatırım yer alıyor.
Başbakan Jean-Marc Ayrault, Fransa'nın Avrupa'yı yeniden büyüme rotasına sokmaya çalıştığını bunu yaparken de ekonomileri spekülasyondan korumayı amaçladığını söyledi.
Maliye Bakanı Pierre Moscovici ise Yunanistan seçimlerinden çıkan sonucu mutlulukla karşıladıklarını söyledi ve tüm ülkelerin verdikleri sözleri tutmaları gerektiğinin altını çizdi.
Moscovici ''Disiplinli olmalılar ancak umut da kaybedilmemeli'' dedi.