AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, Frig Vadisi Turizm Kuşağı Projesi'nin hazırlanması sırasında 60'a yakın tescilsiz tarihi eserin ortaya çıktığını belirterek, "İlk kez bu proje sonucu bir sit alanı bilgisayar ortamına aktarılmış oldu" dedi.
Afyonkarahisar Valiliği Acil Durum Yönetimi ve Bilgi İşlem Merkezi (ADUYBİM) tarafından oluşturulan Frig Vadisi resmi sitesi, Vali Muzaffer Dilek'in yaptığı tanıtım toplantısıyla hizmete girdi. Valilik makamında düzenlenen toplantıda konuşan Vali Muzaffer Dilek, Frigya Bölgesi'nin kalbinin Afyonkarahisar'da olduğunu belirtti. Dinar'dan başlayıp Bayat'a kadar uzanan coğrafya üzerinde bir çok efsane ve tarihi mekanların bulunduğunu dile getiren Dilek, "Coğrafi bilgi sistemi ile mekanları taradık. 60'a yakın tescilsiz kültür varlığı tespit ettik. İlk kez bu proje sonucu bir sit alanı bilgisayar ortamına aktarılmış oldu. Site, hem ulusal hem de uluslararası alanda Afyonkarahisar'a katkı sağlayacaktır. Kapadokya, Ürgüp, Göreme, isimlerinden söz edildiğinde hemen herkesin zihninde peri bacalarının, kiliselerin, kaya mezarlarının ve benzeri bir çok kültür varlığı ile doğal güzelliklerin canlandığı bilinmektedir. Ancak bilinmeyen, benzer özelliklere sahip kültür ve tabiat varlıklarının Afyonkarahisar ili sınırları içerisinde yoğun olarak var olduğudur. Bunların korunması, tanıtılması, dünya kültür ve doğal zenginlikleri envanterinde gerçek yerini alması, oluşacak kültür ve turizm etkinlikleri ile dünya barışına katkıda bulunulması gerekliydi" diye konuştu.
Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya ili sınırları içerisinde yer alan Frig Vadisi'nin bir kültür projesi olarak ele alındığını ifade eden Dilek, "Saha çalışmalarında elde edilen veriler değerlendirilerek sonuçlar " www.frigvadisi.org " sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmaya başlamıştır. Bir kültür projesi olan Frig Vadisi Turizm Kuşağı Projesi'nin Avrupa Birliği projeleri içinde yer alması için hazırlıklar başlatılmıştır" şeklinde konuştu.
ADUYBİM Koordinatörü Aydın Güneş ise, siteyi basın mensuplarına tanıttı. Diğer kültür varlıklarını da sitede yayınlamaya başlayacaklarını kaydeden Güneş, "Bu proje 3.5 aylık bir sürede tamamlandı. Kültür varlıklarının işlenebileceği, aktarılabileceği ve görülebileceği dünyadaki tek sitedir. Sitede 10 bin dijital fotoğraf kullanılmıştır. Güçlü bir alt yapı ile çalışıyoruz" dedi.