Sanayileşmiş sekiz ülkeyi bir araya getiren G8 grubunu Kuzey İrlanda'da biraraya getiren zirvenin son gününde liderler, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarını gidermek için görüşmelerini sürdürüyor.
Suriye'deki çatışmalarda Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya farklı tarafları destekliyor olsa da yetkililer, kısa süre içinde bir ortak açıklama metni konusunda uzlaşma sağlanabileceğini belirtiyorlar.
Ortak metinde, Cenevre'de bir barış konferansı düzenlenmesi ve daha fazla insanî yardım sağlanması konularında da bir açıklama yapılması bekleniyor.
Zirvenin ikinci ve son gününde liderlerin gündeminde ayrıca vergi düzenlemeleri ve ticareti canlandırmak için atılacak adımlar da var.
G8 toplantısının başlıca gündem maddesi olan Suriye konusunda liderler arasında mümkün olan en geniş kapsamlı uzlaşmayı sağlayabilmek için, ev sahibi İngiltere Başbakanı David Cameron dün bir akşam yemeği verdi.
Başka hiçbir yetkilinin bulunmadığı ve liderlerin açık açık görüşlerini tartışmaların amaçlayan yemek sonrasında İngiliz heyetinden yetkililerin Suriye konusunda hazırlanacak bir ortak anlaşma konusunda daha iyimser oldukları belirtildi.
Bugün erken saatlerde, İngiliz yetkililer, Rusya'yı dışarıda bırakacak bir ortak açıklama yapılabileceğinin sinyallerini vermişlerdi. Yetkililer, kullanılacak dil konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtse de Rusya lideri Vladimir Putin'in de uzlaşmadan yana bir eğilimi olduğu bildiriliyor.
G8 zirvesi sonunda yayınlanması beklenen sonuç bildirisinde, Cenevre'de düzenlenecek bir barış konferansına ve Kızılhaç gibi yardım kuruluşlarının Suriye'nin tüm bölgelerine erişiminin sağlanması için devam eden girişimlere destek verilmesi bekleniyor.
BBC'nin siyaset editörü Nick Robinson, G8 üyeleri arasındaki en büyük anlaşmazlığın, olası bir basrış konferansı ardından Suriye'de iktidar devriyle ilgili olarak kullanılacak dil konusunda yaşandığını bildiriyor.
Amerika Birleşik Devletleri, geçen hafta Suriyeli muhaliflere doğrudan silah yardımında bulunacağı konusunda ilk kez açıklama yapmıştı.
Beyaz Saray sözcüsü, Suriye'de Beşar Esad güçlerinin kimyasal silah kullandığı konusunda bir kanaate sahip olan Başkan Barack Obama'nın bu kararı aldığını bildirmişti.
Obama'nın ulusal güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes, Obama'nın, Yüksek Askeri Konsey ve Suriye Muhalif Koalisyonu'na 'askeri destek' de dâhil olmak üzere yardımların arttırılmasına karar verdiğini duyurmuştu.
Öte yandan Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine ve ona bağlı güçlere silah sağlamaya devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin dün ikili bir görüşme yapmıştı. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında iki lider arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğü ancak Suriye'de akan kanı durdurma konusunda görüş birliği içinde oldukları açıklanmıştı.