HABER

Galataport ihalesi 2010'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Galataport ihalesine, 2010'da çıkılabileceğini bildirdi.

TBMM (A.A) Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2010 yılı bütçesi üzerinde soru ve eleştirileri yanıtladı.

Çandarlı Limanı'nın yap-işlet-devret modeli ile yapılacağını ifade eden Yıldırım, bunun, 3 etapta tamamlanacağını söyledi. Yıldırım, Balıkesir-Dursunbey-Harmancık yolunun 2011'de tamamlanacağını kaydetti.

Konya-Cihanbeyli-Ankara kavşağının çok tartışıldığını, burada en az 5 kez inceleme yaptıklarını anlatan Yıldırım, buranın uluslararası standartlara uygun olduğunu, 23 kazanın 23'ünün de sürücü hatasından kaynaklandığını vurguladı.

Yıldırım, ''bölünmüş yolların, normal yolun yanına ilave yol eklenerek yapıldığı'' yönündeki eleştirilerinin doğru olmadığını, hakkaniyet taşımadığını ifade etti. Yıldırım, ''su böreği pişirir gibi'', alt-üst dolgu, kaplama yaparak, kademe kademe yolları tamamladıklarını anlatarak, trafik altında bu çalışmaların yapılmasının, işin zorluğunu oluşturduğunu belirtti.

Yol trafik levhalarından, kendisinin de şikayetçi olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, şehir içi ve şehir dışı trafik levhalarında ciddi sıkıntıların bulunduğunu kaydetti. Yıldırım, yol ayrımları, nihai varış noktaları, hangi yerleşim bölgelerinin öncelikli yer alacağına yönelik 2010'da kapsamlı bir proje yaptıracaklarını vurgulayarak, böylece sürücülerin ek bilgiye ihtiyaç duymadan, yol işaretleriyle varacağı yere ulaşacağını dile getirdi.

-''HUKUKİ SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ''-

Bakan Yıldırım, AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya'nın, ''Galataport'un, İstanbul'un önünü tıkayan bir karar olduğu, buranın atıl, çöplük vaziyette durduğuna'' yönelik sözlerini de değerlendirdi.

Geçmişte yaşanan bazı hukuki sıkıntılar nedeniyle Galataport'un yapılamadığını, bunun bir kayıp olduğunu belirten Yıldırım, ''Şu anda imar, hukuki sorunlarla ilgili konuların tamamı çözülmüş, Özelleştirme İdaresi, Maliye Bakanlığı vasıtasıyla yakın zamanda, herhalde 2010'da ihalesine çıkılacaktır'' dedi.

Yıldırım, demiryollarının herkes tarafından kullanılması gerektiğini vurgulayarak, bu çerçevede demiryolu altyapısı ve işletmesinin daha verimli olmasına yönelik yasal düzenlemenin Meclis gündemine geleceğini söyledi.

-''TALEPLER DEĞİŞMEDİ''-

Komisyondaki görüşmelerde, herkesin yol istediğine işaret eden Yıldırım, Cumhuriyetin kuruluşunda da Atatürk'ün, hep yol, su ve okul talebiyle karşılaştığını anlattı. Yıldırım, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana taleplerin değişmediğini belirterek, son 7 yılda eldeki imkanlarla, olağanüstü gayretlerle yol yaptıklarını, eksiklerinin olabileceğini, ancak art niyetin bulunmadığını söyledi.

Binali Yıldırım, kamu kaynaklarıyla projelerin bitirilemeyeceğini, bu nedenle alternatif yöntemleri geliştirmeleri gerektiğini vurgulayarak, ''Bunun için yap-işlet-devret, kamu-özel sektör ortaklığı, peşin yap taksitle al gibi yöntemler üzerinde çalışıyoruz'' diye konuştu.

Bölünmüş yollarda kazalarda artış olduğunu, ancak bunun yol standartlarının yükselmesi nedeniyle sürücü hatalarından kaynaklandığını vurgulayan Yıldırım, ölümlerde azalma görüldüğünü söyledi.

Trafik değerlerinin son 5 yılda yüzde 55 arttığına işaret eden Yıldırım, ''Dolayısıyla seyahat arttığı ve fazla yol yapıldığı için nispeten oransal olarak düşük olsa da kaza sayısının artması da bir anlamda doğaldır'' dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, ''İstanbul'a 3. köprü önemli ama konuşmanızda pek değinmediniz. Bu konu gündemde değil mi?'' sorusu üzerine Yıldırım, projenin yakın vade hedefleri arasında olduğunu söyledi. Yıldırım, ''Güzergah çalışmasının ilgili belediye meclislerinden geçme süreci devam ediyor. Ondan sonra ihale çalışmalarına başlayacağız'' diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler